Canals

Peixos Serra

Josep Comas Ball-llovera és la tercera generació d'un negoci en què s'ha apostat per la qualitat davant de la quantitat, un dilema que no sempre ha estat fàcil de resoldre

Pei­xos Serra va començar l'acti­vi­tat l'any 1934, quan Maria Serra Cas­tellà es va ins­tal·lar en un local pro­per al pont de les Pei­xa­te­ries Velles. En rea­li­tat el negoci havia començat uns anys abans a Platja d'Aro, on s'havien des­plaçat les ger­ma­nes Serra, veïnes de Celrà, per obrir una botiga de venda de peix. Des­co­nei­xem les raons per les quals Maria Serra va deci­dir dei­xar la costa i ins­tal·lar-se a la capi­tal, però és aquesta data del 1934, en plena República, que es dóna per bona com a ori­gen de l'esta­bli­ment de Pei­xos Serra.

Uns anys abans, Maria Serra s'havia casat amb Jaume Comas i d'aquest matri­moni en van néixer un fill i una filla, en Josep i la Carme. El pri­mer va con­ti­nuar el negoci del peix, men­tre que la Carme va pas­sar al ram de la carn després de casar-se amb Joan Cana­dell, pro­pi­e­tari d'una car­nis­se­ria.

Josep Comas Serra es va casar amb Maria Teresa Ball-llo­vera, veïna de Salt i filla de la Con­xita i en Sadurní, que durant molts anys va ser el por­ter de La Salle.

De la unió de Josep Comas i Maria Teresa Ball-llo­vera en van néixer dos fills més, la Teia i en Josep, que ha estat qui, en defi­ni­tiva, ha donat con­tinuïtat al negoci.

«Fa quinze anys que sóc al negoci», asse­gura Josep Comas, «des que vaig deci­dir no entrar en els Mos­sos d'Esqua­dra, tot i ser un dels pri­mers de la pro­moció, per donar un cop de mà al meu pare. Vaig apro­fi­tar aquest fet per pren­dre una decisió impor­tant ja que de mosso no m'hi aca­bava de veure.»

Fa gai­rebé dues dècades que és al cap­da­vant de Pei­xos Serra, una marca que ha deci­dit con­ser­var tot i que ell ja ha per­dut aquest cognom. Josep Comas Ball-llo­vera explica alguns dels can­vis que s'han vis­cut en un negoci que ell ha mamat des de petit, tot i que no en va aga­far la direcció fins que el seu pare es va reti­rar.

«Tot i que ja s'uti­lit­zava el gel com a forma per con­ser­var el peix d'un dia a l'altre, les màqui­nes de gel indi­vi­du­als no es van popu­la­rit­zar fins a la mei­tat dels anys sei­xanta, quan la gent del mer­cat va obrir boti­gues fora de la plaça. Abans tot se salava, un negoci rodó, expli­cava el pare, ja que es com­prava el peix sense sal, s'hi afe­gia la sal i es venia tot ple­gat a preu de peix. El con­sum de peix era diari, es com­prava i es venia el mateix dia i el que volies con­ser­var calia salar-lo.»

Maria Serra, la fun­da­dora de l'esta­bli­ment, havia dei­xat les Pei­xa­te­ries Velles per adqui­rir una parada al mer­cat, a mit­jan anys qua­ranta, quan es va inau­gu­rar. Més enda­vant els van pro­po­sar d'obrir, a més de la parada, una botiga al cen­tre de la ciu­tat i es van tras­lla­dar a un local del car­rer de la Neu, can­to­nada Mer­ca­ders. Alter­nava la botiga i el mer­cat a la plaça del Lleó. Ella es que­dava a la botiga i la seva jove, la Teresa, anava al mer­cat.

«Al meu pare no el veies mai dar­rere el tau­lell –asse­gura Josep Comas–, ell es dedi­cava a les com­pres. Era molt popu­lar a la llotja de Roses, fins al punt que la sub­hasta no començava fins que ell havia arri­bat. Anava amb uns cami­ons Avia que ara fan riure però que eren tota una atracció en aque­lla època.»

Josep Comas com­para el negoci del peix amb el del vi, que, després de mol­tes dècades de baixa, en els últims anys s'ha recu­pe­rat gràcies al dina­misme de molts pro­duc­tors. «Tenia dos camins, volum o qua­li­tat. Vaig decan­tar-me pel que domi­nava, per la qua­li­tat, tot i que de peix de qua­li­tat cada vegada costa més de tro­bar-ne. La gent té molta oferta i això ens ha obli­gat, als pei­xa­ters, a posar-nos les piles per sal­var el negoci.»

«Ens estem plan­te­jant tocar el mer­cat de Bar­ce­lona. Hi ha molt bons cli­ents que com­pren peix de Roses a través de Mer­ca­barna i nosal­tres volem ofe­rir el pro­ducte direc­ta­ment, sense inter­me­di­a­ris.»

Peixos Serra
Any.
1934
història
Després d'una breu experiència a Platja d'Aro, una peixatera de Celrà va decidir instal·lar-se a Girona, a les Peixateries Velles, i va iniciar un negoci que fa poc va complir els primers 75 anys. A la Maria Serra la van seguir el seu fill i la dona d'aquest, i amb el pas dels anys ha estat el fill d'aquest matrimoni, Josep, qui s'ha fet càrrec del negoci.

Del temps en què es calava el palangre amb espardenyes d'esquer

Les variacions del peix en l'escala de valor dels consumidors és una cosa curiosa que segueix modes difícils de desxifrar. Per posar un exemple, Josep Comas ens parla de les espardenyes, un producte molt valorat avui dia però que unes dècades enrere pràcticament no tenia cap valor. «El meu pare utilitzava les espardenyes d'esquer en el palangre, era l'esquer ideal per evitar que els congres s'hi enredessin. En aquells anys, el palangre era una eina molt cara per a un pescador ja que es feien a mà sense procés industrial. Com que hi havia molt de peix es calava el palangre prop de la costa, a tres o quatre milles com a molt. Si tenies la mala sort d'enganxar quatre o cinc congres, la destrossa que et provocaven era tan enorme que pràcticament ja podies tirar l'ormeig. Les espardenyes no els agraden, als congres, i valia la pena gastar-te alguns diners amb aquest esquer per salvar el que valia el palangre. Agafaves molt de peix d'escata, sobretot sards i dorades, que ja eren molt apreciats.»

Quan la gent parla de peix s'imagina un producte car, quan en realitat la varietat d'espècies que surten del mar és enorme i permet triar productes de tot tipus de preu, que les modes i l'època de l'any poden encarir o abaratir.

«El mercat de Barcelona marca molt les tendències dels preus», assenyala Josep Comas. «Darrerament s'estan posant de moda els negritos, ja que alguns cuiners com l'Adrià i altres n'han parlat, i tot seguit els preus comencen a pujar.» Hereu d'una nissaga de peixaters, Comas assegura que cada vegada té una clientela més jove, cosa que és un bon auguri per al sector.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.