Canals

La força d'un grup

Les edicions territorials

Arrelats al territori

Les set edicions actuals d'El Punt han permès teixir una extensa xarxa d'equips periodístics professionals pel país que han fet arrelar el projecte als territoris

El grup s'ha situat com a capdavanter de la informació local a escala nacional i preveu aprofundir en aquest àmbit en tots els seus projectes de futur

Els territoris,on es reflecteix la diversitat del país, són un element nuclear del nostre grup

El territori és, sense cap mena de dubte, un element nuclear del Grup Hermes. El territori entès com la diversitat del nostre país. Com el conjunt de col·lectivitats que en pobles o ciutats composen Catalunya de manera conjunta. I que en el fet comunicatiu tenen necessitats singulars però alhora amb un interès essencial per la resta. Aquesta ha estat sempre la voluntat del nostre projecte periodístic en la seva expansió territorial: donar resposta a les necessitats de comunicació pròpies de cada territori però des d'una perspectiva nacional. El que hem constituït com a diari nacional per edicions.

I és aquest arrelament al territori que dóna una força important al grup. Un arrelament basat en l'experiència de l'expansió d'El Punt i en el tractament professional, seriós i rigorós de la informació local com a bandera. Un arrelament que ha convertit El Punt i la resta de publicacions del grup en un diari propi d'aquells territoris on s'ha implantat i que gairebé ja incorpora tot l'abast nacional.

Una presència territorial fonamentada en aquest moment en set edicions: Comarques Gironines, Barcelona, Camp de Tarragona-Terres de l'Ebre, Barcelonès Nord, Maresme, Penedès i Vallès Occidental. Totes, a excepció de la de les Comarques Gironines, dependents de la direcció adjunta d'edicions que té desplegats mig centenar de periodistes per tot Catalunya que vetllen per aportar la millor informació local diària per El Punt i la secció Ciutats de l'Avui i per a la resta de publicacions del grup. Coordinats, tots, pels redactors en cap Joan Rueda i Ricard Palou, que dirigeixen un ampli equip de delegades i delegats, responsables directes dels equips periodístics de cada territori. Un desplegament de professionals arreu del país que situa el nostre grup com a capdavanter en la informació local i de què cap altre grup de premsa d'abast nacional disposa. Des del naixement d'El Punt a les comarques gironines –al febrer farà 32 anys– la voluntat de pertinença al territori, juntament al de construcció nacional, han forjat la identitat d'aquest projecte periodístic. Un projecte que va fer els primers passos fora de les comarques de Girona, el 1994, amb la creació de l'edició del Barcelonès Nord.

L'expansió d'El Punt arreu del Principat creixia i pocs mesos després naixia l'edició del Maresme, l'any 1995. Mentre la consolidació de l'edició originària del projecte, la de les comarques gironines, era ja tot un fet i la resta arrelaven amb força en els territoris adjacents, l'11 de Setembre del 1996 la presència territorial d'El Punt faria un pas gegantí amb la constitució de l'edició de les comarques tarragonines, actualment Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Una edició que progressivament aniria aprofundint en cadascuna de les realitats que conformen aquest territori del sud del Principat. La implantació al Penedès i al Vallès serien els passos que es farien tot seguit, tal com es detalla en la pàgina següent, en què es descriu una a una la trajectòria de les actuals edicions d'El Punt.

I el cercle es començaria a tancar amb la gran aposta que va suposar l'arribada d'El Punt a Barcelona, ara fa set anys. Amb una edició pròpia que no només tenia voluntat de donar resposta informativa des de l'àmbit local a aquells territoris de les comarques barcelonines en què El Punt no disposava d'edició (Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, el Baix Llobregat, i la Catalunya Central) i que preveiem singularitzar amb edicions encara més pròpies per aquests territoris en un futur. Sinó també amb la voluntat de nodrir la resta d'edicions i de publicacions del grup d'aquella informació d'interès que va lligada al fet de la capitalitat nacional de Barcelona.

Una expansió, doncs, per tot Catalunya que ha anat fent arrelar el nostre grup de comunicació durant dècades als territoris del país fins a fer-lo líder de la premsa en català.

50
periodistes
distribuïts per tot el país s'encarreguen de copsar tota la informació local mitjançant les diverses edicions d'El Punt, als quals cal afegir-hi la trentena de professionals que realitzen la informació local de l'edició d'El Punt a les comarques gironines. A aquests s'hi han d'afegir també els que treballen la informació d'esports i d'apunts, on s'elabora la millor informació de serveis locals amb l'agenda territorial, la informació dels cinemes i de necrològiques.
La força d'un grup Les edicions territorials

Edició de Barcelona Edició del Maresme Vallès Occidental Barcelonès Nord Edició del Penedès Camp de Tarragona i Ebre

L'actual edició de Barcelona d'El Punt va veure la llum amb la sortida als quioscos del primer número el dia 30 de novembre del 2003. No va néixer de zero perquè es va sustentar sobre la tasca ja realitzada en molts territoris de les comarques barcelonines per les edicions precedents ja existents com la del Barcelonès Nord, el Maresme, el Penedès o el Vallès Occidental. Però sens dubte aquell 30 de novembre, dimarts vinent farà set anys, l'extensió del projecte de construcció d'un diari nacional per edicions d'El Punt aconseguia una fita fonamental amb la sortida a Barcelona. L'edició de Barcelona dóna resposta d'aquesta manera a la cobertura de la informació local de les comarques barcelonines que no tenen edició pròpia: les ciutats de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat a més del Baix Llobregat amb un ampli equip de professionals depenent directament de la direcció del diari a Barcelona i els dos redactors en cap d'informació local. Formen aquest equip Francesc Espiga, Vicenç Planella, Anna Ballbona, Xavier Miró, Emma Ansola, Eva Garcia, Clara Ribas, Virtudes Pérez, Paula Mercadé, Laura Sayavera, Rosa Maria Bravo i Sandra Pérez. Des de la redacció de Barcelona situada al carrer de les Tàpies també es gestionen les informacions locals relatives a la Catalunya Central, així com les provinents de Lleida que actualment estan a càrrec de l'equip format per David Marín com a delegat a les comarques lleidatanes juntament amb els redactors Joan Tort i Eva Pomares. Tot plegat amb l'objectiu de futur de particularitzar amb edicions pròpies cadascun dels diversos territoris de les comarques barcelonines encara sense edició pròpia, així com les comarques de Ponent.


Amb la voluntat de tenir una implantació arreu del territori català i oferir una informació de proximitat i rigorosa, El Punt va iniciar l'11 de setembre de l'any 1996 el seu trajecte per les comarques de Tarragona. La nova edició va néixer per copsar les sinergies de les realitats social, econòmica, política i cultural de dos àmbits territorials tan complementaris i a la vegada tan diversos com són el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Ja són més de catorze anys d'una edició que ha fet una aportació important a la història d'aquestes deu comarques. La lluita de les terres ebrenques en contra del Plan Hidrológico Nacional, les mobilitzacions dels pagesos en favor dels preus justos i la dignificació del sector, la declaració del conjunt romà de Tàrraco com a patrimoni mundial de la Unesco, l'arribada del tren d'alta velocitat, la creació del Centre d'Arts Escèniques de Reus i les cròniques castelleres són només alguns dels puntals informatius que han nodrit El Punt des de la seva arribada als quioscos de la demarcació.

L'equip de redacció d'El Punt al Camp de Tarragona, que dirigeix Carina Filella, el formen Òscar Palau, Imma Martínez, Natàlia Borbonès, Azahara Palomares, Sergi Casado, Gisela Pladeveya, Núria Roca, Anna Estallo i Carme Gutiérrez. I la informació de les Terres de l'Ebre, que des de l'any 2000 ha tingut un pes específic propi que volem potenciar com a objectiu de futur, va a càrrec dels periodistes Gustau Moreno, Roser Royo i Lurdes Moreso, sota la batuta d'Òscar Meseguer. Un equip de professionals que té com a primer objectiu copsar el pols de la societat camptarragonina i ebrenca des de la millor posició de proximitat.


L'edició del Penedès d'El Punt va néixer de la reconversió en diari del setmanari L'Hora del Garraf i la seva posterior ampliació a l'Alt Penedès entre el 2001 i 2002. L'edició s'ha anat adaptant a les necessitats generades per l'ampliació de capçaleres del grup, cosa que es va fer notar amb la sortida de l'edició de Barcelona el 30 de novembre de 2003. Però en tot moment ha mantingut el contacte amb el territori i la vocació de garantir la millor informació local. L'equip de redacció l'integren Míriam de Lamo, Laura Marín i Albert Mercader, sota la supervisió de Cati Morell.


L'11 de setembre de 1994 arribava als quioscos l'edició del Barcelonès Nord d'El Punt, una reconversió de la Revista de Badalona. L'edició naixia per cobrir les necessitats informatives d'una comarca que administrativament no existeix però que té una realitat pròpia i té cosida una xarxa de relació entre els cinc municipis que la conformen: Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Montgat i Tiana. L'actual equip de redacció al Barcelonès Nord, que dirigeix Sara Muñoz, el formen Marta Membrives, Isabel Martínez i Jose G. Navarro.


L'edició recull la tradició d'informació comarcal iniciada per El 9 Nou amb les edicions de Terrassa i Sabadell, seguida de la implantació de l'edició a Rubí d'El Punt i la posterior fusió de les dues capçaleres amb la d'El 9 Punt i que va acabar convertint-se en la d'El Punt del Vallès Occidental. Des de sempre l'aposta ha sigut fer un periodisme de proximitat, amb professionals arrelats al territori per explicar la realitat dels 23 municipis de la comarca. L'equip el coordina Jordi Alemany i el formen Carles Aluju, Emili Agulló, Marc Cornet, Miquel Àngel Luque i Jordi Torrents.


L'edició del Maresme d'El Punt va aterrar a Mataró el 2 de febrer del 1995 amb un objectiu clar: informar amb veracitat i compromís de tot allò que afectava una comarca tradicionalment poc cohesionada. Deu anys després i amb una estructura diferent, l'equip que forma part de l'edició manté intactes els valors de professionalitat i objectivitat que van fer néixer aquest projecte i treballa cada dia per continuar sent un referent informatiu al territori. L'equip actual, que dirigeix Teresa Márquez, l'integren Lluís Arcal, Gerard Ariño, Elena Ferran i Lluís Martínez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.