Canals

Facilitar l'activitat econòmica sense disminuir el grau de protecció ambiental

opinió

El govern ha impulsat un paquet legislatiu anomenat lleis òmnibus per promoure actuacions urgents per a la reactivació econòmica del país. Una d'aquestes modificacions afecta la llei de prevenció i control ambiental d'activitats. L'objectiu ha estat simplificar els tràmits per facilitar l'activitat econòmica sense disminuir el grau de protecció ambiental i, el que és més important, adaptar la legislació ambiental d'activitats a la lògica del teixit empresarial català, fonamentat en la petita i mitjana empresa.

Els grans trets diferencials que s'hi han introduït són: potenciar al màxim el silenci positiu, facilitar l'obertura d'activitats econòmiques mitjançant el règim de comunicació i reduir els tràmits ambientals a la meitat quan el que es vol és introduir un canvi en l'activitat que ja hi ha. Aquests mecanismes faran estalviar costos a les empreses, estimats en 20.000 euros, i temps en la gestió burocràtica de les autoritzacions.

A partir d'ara, per tant, en el 95% dels tràmits de prevenció ambiental que fan les activitats industrials i comercials en el seu dia a dia hi haurà silenci positiu. En la situació que hi havia fins ara, només n'hi havia en el 45% dels tràmits. I només restarà com a silenci negatiu el tràmit per a l'autorització inicial d'obertura de les activitats amb incidència ambiental alta o molt alta així com les que requereixen avaluació ambiental. Tanmateix però, cal tenir present que d'activitats d'aquestes tipologies de nova creació n'hi ha molt poques i, per tant, la modificació més important que introdueix aquesta llei s'adreça a les empreses que ja existeixen.

Una altra millora substancial és la que afecta un canvi important en l'activitat, ja sigui en la producció o en la plantilla. Fins ara, qualsevol modificació requeria un procés nou d'avaluació ambiental. És a dir, que era com si l'administració no la conegués de res, i com si tots els processos fossin nous. Amb la simplificació aprovada, l'avaluació ambiental només s'aplicarà en aquells supòsits molt raonats que ho requereixin, equiparant-nos al que es fa a bona part d'Europa.

I pel que fa als controls ambientals periòdics, es regularitzen totes les activitats del país sota el mateix paraigua de manera que la periodicitat dels controls s'estableix per la incidència ambiental i no pas per l'any d'autorització.

Encara que sigui incomprensible, es podia donar el cas que en dues activitats idèntiques autoritzades amb 1 any de diferència, la primera se sotmetia a un control cada 2 anys i l'altra, cada 4.

Les modificacions introduïdes per la llei òmnibus a la llei de prevenció i control ambiental d'activitats suposen, en definitiva, un estalvi econòmic i de temps a les empreses, facilita l'inici de les activitats econòmiques i, per tant, ajuda a reactivar l'economia productiva del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.