Canals

‘Les Justes del Rei Jaume l' es podran veure els dies 5 i 6 de maig

Drakonia porta a la Rambla un gran espectacle medieval

El 1267, el petit nucli de Figueres aconsegueix de Jaume I la Carta Pobla que la converteix en Vila Reial, un fet transcendental en la seva història pel fet que l'allibera de les servituds comtals i comença la seva expansió. El compte d'Empúries, com era de suposar, s'ho va prendre malament i va intentar recuperar-la.

El 1285 el rei Alfons II el Franc va viatjar al Figueres per defensar-la del setge del Compte d'Empúries. Per celebrar-ne la victòria, el rei va organitzar un torneig. Segons les fonts de l'època, el torneig va ser un dels més celebrats, tant per la quantitat de cavallers, uns 400, com per la gent que va atraure. La repercussió que va causar a la Catalunya del moment va ser tal que va fer que arreu del territori s'hi organitzessin més tornejos i festes per commemorar el torneig de Figueres.

Per celebrar aquest fet decisiu per la ciutat, els dies 5 i 6 de maig la companyia de teatre Drakonia portarà a la Rambla un espectacle medieval en què hi haurà cavallers muntats, lluitadors, ballarines, músics, cercaviles i altres activitats, a més d'una fira medieval.

«Normalment les fires medievals són un mercat en què hi ha alguna animació» comenten Josep Sucarrats i Mireia Blasco, membres de Drakonia «però nosaltres proposem tot el contrari, ja que partim d'un espectacle, una obra de teatre en què, a més, hi ha unes parades de mercat que contribueixen a pagar-ne les despeses. És un format nou i el presentem per primera vegada.»

A la part alta de la Rambla s'hi instal·laran graderies per unes 500 persones i un toll de sorra que es convertirà en l'escenari per les lluites amb cavalls. Al costat, un campament amb carpes i decoració medieval i un soc àrab. Rambla avall hi instal·laran les parades del mercat, i a la placeta de l'altre extrem hi haurà una taverna i un espai per a la mainada. Els espectacles seran gratuïts per tothom llevat del gran torneig de cavalls, que se celebrarà les tardes de dissabte i de diumenge.

«Abans hi haurà un tastet» asseguren Josep i Mireia. «Farem com una mena de semifinals en què dels quatre cavallers que lluitaran en quedaran dos, i els dos guanyadors de cada grup s'enfrontaran a la final. Per tant, hi haurà tres espectacles de cavalls cada dia, cosa que no es veu en cap altra fira. Fugim de la fidelitat històrica per oferir un espectacle molt cinematogràfic, per dir-ho d'alguna manera, amb caigudes, tombarelles, lluites, etc.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.