Canals

Quan l'èxit té de cognom: cooperació

El treball en equip, tant entre persones com entre empreses, és l'element en comú que distingeix aquests sis casos de cooperatives. Afortunadament no són un cas excepcional en el teixit empresarial cooperatiu 2 3 4e

Segons la defi­nició del dic­ci­o­nari coo­pe­rar és col·labo­rar amb altres o altre per a un be comú. Aquesta acció que és l'ADN del tei­xit empre­sa­rial coo­pe­ra­tiu, es con­ver­teix en un ele­ment dife­ren­ci­a­dor res­pecte a d'altres models empre­sa­ri­als. És aquesta par­ti­cu­la­ri­tat que li dóna for­ta­lesa en temps de for­tes tur­bulències econòmiques.

De fet, si fem una petita tria d'algu­nes de les coo­pe­ra­ti­ves exis­tents a Cata­lu­nya és fa ben palès que és pre­ci­sa­ment la coo­pe­ració la que actu­al­ment és deter­mi­nant per enge­gar noves ini­ci­a­ti­ves, can­viar de models esta­blerts o afron­tar la crisi amb èxit. En la tota­li­tat d'aquests sis casos de coo­pe­ra­ti­ves que us expli­quem a con­ti­nu­ació s'evi­den­cia que el tre­ball en equip, tant entre per­so­nes com entre empre­ses, és la clau de l'èxit. Ho va ser als anys 40 per enge­gar la que avui és la Unió Cor­po­ració Ali­mentària, tant per aglu­ti­nar els movi­ments asso­ci­a­tius al camp ales­ho­res, com per explo­rar nous mer­cats ara (esti­guin on esti­guin). També la coo­pe­ració sem­bla que ha de ser l'eina per can­viar un model energètic que aposti més per les ener­gies reno­va­bles com el que pro­mou Som Ener­gia, o per fer més visi­ble els ser­veis i pro­ducte de pro­xi­mi­tat com el que pro­posa Fent País SCCL. De la mateixa manera que els grups de fer­re­te­ria Cifec i Cofac han entès que en la unió rau la força i han optat per fusi­o­nar-se, deu coo­pe­ra­ti­ves del sec­tor tec­nològic, reno­va­bles i indus­tri­als van impul­sar el clúster Uni.​CO per coo­pe­rar entre elles i ser més for­tes en un mer­cat com­pe­tiu. D'aquesta medi­cina n'hau­rien de beure altres orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als que es veuen amb l'aigua al coll però temen per­dre el con­trol i, en moments com ara, cor­ren el perill de per­dre-ho tot.

4.500 socis per aconseguir canviar el model energètic

La necessitat d'adaptar-se a les noves exigències dels consumidors i a les noves circumstàncies de l'economia ha estat un factor definitiu per afavorir la fusió de dues cooperatives del món de la ferreteria, Cofac i Cifec. La suma d'ambdues, que es va aprovar el mes de novembre i es ratificarà el gener de 2013 a les seves respectives assemblees, dóna com resultat una cooperativa amb més de 340 socis i 445 punts de venda.

iA través de la fusió s'aconsegueix una facturació conjunta estimada d'uns 107 milions d'euros i implantació a quasi tots els territoris de l'Estat espanyol.

Cofac i Cifec han quedat així integrades en NCC, Nova Central de Compres i Serveis de Ferreteria, a la qual també pertany Comafe, l'altra cooperativa que forma part del projecte original de C+C Cooperativa Nacional de Ferreteria.

Arrelats al camp i amb les mires posades a l'exterior

Unió Corporació Alimentària és una cooperativa de segon grau que aglutina la producció de més de 20.000 socis

productors, integrats en 90 cooperatives locals associades, que s'ubiquen majoritàriament a les

comarques de Tarragona, Lleida, Aragó, País Valencià

i les Illes Balears.

Els seus orígens es remunten a l'any 1942 quan va néixer la primera entitat aglutinadora dels moviments associatius del camp a les comarques de Tarragona,

Avui la seva producció està distribuïda entre fruita seca, oli d'oliva, vi i fruita. Mentre la crisi i les amenaces en el sector agrari han anat copejant el camp, la internacionalització ha estat la gran aposta de la Unió. En l'apartat de fruits secs, per exemple, les exportacions representen el 50% de les vendes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.