Canals

El desafiament d'un referèndum

1919. El 18 de febrer del 1919 set diputats catalans presenten una iniciativa parlamentària per tal de forçar el govern espanyol a resoldre el contenciós estatutari a través d'un referèndum

La proposta
per celebrar
un referèndum
ni tan sols arribarà
a votar-se
“Sólo hay verdadera unanimidad en lo relativo
al establecimiento de la autonomía municipal,
como base y fundamento de todas las libertades públicas. En lo que respecta al Estatuto proclamado por la Mancomunidad, la opinión en Cataluña
no es unánime”
“En este mismo Estatuto de la Mancomunidad
hay una parte importantísima que hace referencia
a la obra de relación, de coordinación de Cataluña con el resto de España, y sería una injusticia soberana conocer la opinión de Cataluña y no querer conocer la opinión del resto de España”
Alfons Sala.Unión Monárquica Nacional, diputat
pel districte de Terrassa
Conde de Romanones.President del Consell de Ministres
“Si cree el presidente del Consejo de Ministros que nuestro Estatuto no representa la inmensa mayoría de la opinión catalana; si opina de igual manera
el Sr. Sala y lo mismo supone el Sr. Pradera, que consientan en que sea consultada la opinión de Cataluña, y entonces nos convenceremos de si la opinión catalana se encuentra o no a nuestro lado”
“La voluntad de Cataluña ha de ser soberana y no puede oponerse otra voluntad a la suya, pedimos nosotros que se apruebe la proposición incidental, que se vaya al ‘referéndum', porque nosotros no queremos que sobre la voluntad de Cataluña subsista la sombra de una duda”
August Pi i Sunyer.Diputat del Partit Republicà Català
Francesc Cambó.Diputat de la Lliga Regionalista
LA SEQÜÈNCIA DEL DEBAT

A prin­ci­pis de febrer del 1919 la cam­pa­nya auto­no­mista es troba en un atzu­cac, amb dos pro­jec­tes antagònics damunt de la taula: el que ha sor­tit de la comissió extra­par­la­mentària i el que té un ampli con­sens de la soci­e­tat cata­lana. Ambdós han estat tra­mi­tats en paral·lel i s'han donat a conèixer amb pocs dies de diferència, però tenen poques coses més en comú. Per tal de forçar una sor­tida, set dipu­tats cata­lans por­ten a terme un cop d'efecte ago­sa­rat.
El 18 de febrer, pre­sen­ten una pro­po­sició inci­den­tal per tal de sot­me­tre el pro­jecte d'Esta­tut de la Man­co­mu­ni­tat a un referèndum “en el que pue­dan tomar parte todos los elec­to­res de las cua­tro pro­vin­cias cata­la­nas”. Tal com jus­ti­fi­carà un dels seus pro­mo­tors, el repu­blicà August Pi i Sunyer, la pro­posta s'ha impul­sat “al ver cómo por parte de muc­hos se dudaba de que el ple­bis­cito cele­brado ante­ri­or­mente fuese ver­dad”. El dipu­tat fa referència al referèndum pro­mo­gut pels ajun­ta­ments cata­lans, que ha tin­gut el suport de la immensa majo­ria d'aquests, bona part dels quals són gover­nats per alcal­des dinàstics.

L'ins­tru­ment del referèndum és inno­va­dor. En el moment de pre­sen­tar la ini­ci­a­tiva, Pi i Sunyer con­vi­darà la resta de dipu­tats que, “a seme­janza de lo hecho en cir­cuns­tan­cias análogas y en dis­tin­tos países, vaya­mos a con­sul­tar de una manera clara y ter­mi­nante la volun­tad de Cataluña”. A prin­ci­pis del segle XX, el referèndum només havia començat a emprar-se en alguns països euro­peus, com ara Suècia i Noru­ega, que havien acor­dat sepa­rar-se a través d'aquesta via el 1905; i estava assu­mit, des d'alguns anys abans, en algu­nes democràcies avançades, com ara a Suïssa o els Estats Units. A l'Estat Espa­nyol, el debat ja s'havia posat damunt de la taula amb el pro­jecte de llei de l'admi­nis­tració impul­sat per Maura, però no
havia aca­bat de reei­xir. A
banda d'aquests ante­ce­dents, es tracta de la pri­mera vegada que una pro­posta de ple­bis­cit arriba al Congrés, amb la qual cosa les rei­vin­di­ca­ci­ons cata­la­nes s'ofe­rei­xen, tal com suc­ce­eix actu­al­ment, com un motor per a l'apro­fun­di­ment de la democràcia.

La dis­cussió sobre la pro­po­sició inci­den­tal es per­llon­garà durant qua­tre ses­si­ons plenàries. Els argu­ments que havien moti­vat el rebuig de les bases de la Man­co­mu­ni­tat es repro­dui­ran, però se n'afe­gei­xen de nous al vol­tant de la sobi­ra­nia i l'ins­tru­ment pro­po­sat. Pi i Sunyer afir­marà que el pro­jecte d'Esta­tut del govern espa­nyol “no es el camino de solución siqui­era para la reso­lución del pro­blema catalán” i apel·larà, nova­ment, a la urgència de cons­truir una Espa­nya nova, si bé adver­tint que no ho sacri­fi­ca­rien tot per aquest objec­tiu: [...] si voso­tros os empeñáis en que lle­gue un día a hun­dirse esta España de los tris­tes des­ti­nos, noso­tros [...] no que­re­mos hun­dir­nos jun­tos y no lo que­re­mos por patri­o­tismo, por­que que­re­mos que flote algo que pueda ser el núcleo de la recons­ti­tución de España”. I, final­ment, llançarà un adver­ti­ment ple­na­ment vigent: “rec­ha­zar la pro­po­sición que hoy pre­sen­ta­mos sería lo mismo que decla­rar que para la solución del pro­blema catalán [...] no interesa cono­cer la opinión de Cataluña; sería algo tan grave como negar a Cataluña el derecho a ser oída en la solución de su pro­pio pleito”.

Després de la pre­sen­tació de la pro­po­sició, s'enceta un intens debat. El pri­mer que demana la paraula és el dipu­tat ter­ras­senc Alfons Sala, de la Unión Monárquica Naci­o­nal, un par­tit dinàstic que ha estat impul­sat a Cata­lu­nya per atreure els sec­tors més mode­rats del regi­o­na­lisme. Sala, que ha donat suport al text esta­tu­tari però es troba lli­gat pel seu com­promís amb el govern con­ser­va­dor, defensa que aquesta via sig­ni­fica endar­re­rir el pro­blema i remarca que “solo hay ver­da­dera una­ni­mi­dad en lo rela­tivo al esta­ble­ci­mi­ento de la auto­nomía muni­ci­pal”.

El govern es posi­ci­ona a través del pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres. El comte de Roma­no­nes expressa un argu­ment ple­na­ment vigent: “En este mismo Esta­tuto de la Man­co­mu­ni­dad hay una parte impor­tantísima que hace refe­ren­cia a la obra de relación, de coor­di­nación de Cataluña con el resto de España, y sería una injus­ti­cia sobe­rana cono­cer la opinión de Cataluña y no que­rer cono­cer la opinión del resto de España.” El pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres, sense una majo­ria par­la­mentària al dar­rere, es mos­tra dis­po­sat a nego­ciar a par­tir del text de la comissió extra­par­la­mentària; però, al mateix temps, demana paciència perquè, a parer seu, “siendo esa obra urgente, hay tan­tos y tan­tos pro­ble­mas que están con­mo­vi­endo todo el fondo de la soci­e­dad española que bien pudi­e­rais hacer el ser­vi­cio grande de no que­rer con este nuevo pro­blema, con esos apre­mios, y con esas intran­si­gen­cias, venir a con­mo­ver aún más aque­llo que está tan hondo y tan pro­fun­da­mente per­tur­bado”.

Després de la inter­venció del pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres, arriba el torn de cadas­cun dels repre­sen­tants. El pri­mer és el dipu­tat navarrès Víctor Pra­dera qui, en nom dels tra­di­ci­o­na­lis­tes, es nega a accep­tar que el pro­jecte d'Esta­tut passi per un referèndum abans de sot­me­tre's al dic­ta­men del Congrés ate­nent al fet que això com­porta reconèixer que “la volun­tad de Cataluña es ley”. El posi­ci­o­na­ment de la mino­ria con­ser­va­dora es dóna a conèixer a través del dipu­tat Rafael Andrade, qui s'oposa a la ini­ci­a­tiva perquè con­si­dera que és “una gravísima infracción cons­ti­tu­ci­o­nal y [...] porqué carece en abso­luto de efi­ca­cia para con­se­guir los fines que se pro­po­nen sus auto­res”. El dipu­tat es con­fessa esgo­tat per les deman­des regi­o­na­lis­tes i es mos­tra pes­si­mista sobre les pos­si­bi­li­tats de resol­dre el pro­blema català: “El naci­o­na­lismo que hoy se nos mues­tra importa a toda España, y los votos de España jamás coin­ci­dirán con la supu­esta mayoría de Cataluña para rea­li­zar un dis­fra­zado des­mem­bra­mi­ento naci­o­nal: España se opondrá, pro­tes­tará siem­pre con­tra toda idea que repre­sente divi­dir el país en dos naci­o­na­li­da­des, uni­das luego en el Estado por lazos de fede­ración.”

En el cas de la mino­ria libe­ral, Andrés de Boet iro­nitza amb el fet que no cal un referèndum: “¿Para qué? ¡Si tenéis domi­nada la repre­sen­tación par­la­men­ta­ria de Cataluña! ¡Si todos los orga­nis­mos muni­ci­pa­les están abso­lu­ta­mente supe­di­ta­dos a la presión que sobre ellos ejercéis!” Es tracta d'un argu­ment com­par­tit per algu­nes capçale­res de premsa, com ara el con­ser­va­dor La Época. I, tot seguit, esta­bleix unes regles de joc par­ti­cu­lars per accep­tar un referèndum: “El ple­bis­cito indi­vi­dual no puede con­ce­derse jamás en la forma que voso­tros lo per­seguís. En pri­mer término, debi­era ir acompañado del ple­bis­cito de los ayun­ta­mi­en­tos, y en segundo lugar, debería ser su voto obli­ga­to­rio, com­pren­di­endo en él a todos los ciu­da­da­nos, cata­la­nes o no cata­la­nes, que estén legal­mente domi­ci­li­a­dos a los, efec­tos opor­tu­nos en Cataluña; teni­endo el 75 por 100, por lo menos, de mayoría en favor del Esta­tuto, y, después, que las abs­ten­ci­o­nes fue­sen con­si­de­ra­das como votos en con­tra, pues así lo exi­gen los gra­ves pro­ble­mas sus­tan­ti­vos como el que pre­sentáis.”

El ter­cer dia, el debat es reprèn amb la inter­venció de Fran­cesc Cambó. El líder de la Lliga acusa els ora­dors que l'han pre­ce­dit de con­fon­dre el debat del referèndum amb el del pro­jecte d'auto­no­mia del govern: “quizá por­que tie­nen todos [...] la con­vicción de que el debate de tota­li­dad sobre este proyecto de auto­nomía, pre­sen­tado por el Gobi­erno, no lle­gará a empe­zar jamás”. Cambó defensa que la via del referèndum és l'única que pot per­me­tre des­en­ca­llar la situ­ació: “Es con­ve­ni­ente para la solución del pro­blema, que se vaya a ese referéndum, y come­te­re­mos un pecado gravísimo si este referéndum no se acu­erda, por­que en nom­bre de un interés español per­ju­di­cado, de un interés de región, de un interés de Estado, caben, y son legítimas, y son san­tas, todas las resis­ten­cias; pero no es admi­si­ble una resis­ten­cia en el supu­esto de una duda res­pecto a cuál sea la volun­tad de Cataluña en cuanto a la extensión que qui­ere dar
al régimen de su vida pro­pia, teni­endo libre, fácil y expe­dito el camino para com­pro­barlo.”

La pro­po­sició ni tan sols arri­barà a votar-se. El 21 de febrer escla­tarà la vaga de La Cana­denca, que para­lit­zarà Bar­ce­lona i el 70% de la indústria cata­lana. Sis dies després, el pre­si­dent del Con­sell Exe­cu­tiu deci­dirà el tan­ca­ment de les Corts. El govern de Roma­no­nes, afe­blit pels con­flic­tes soci­als i el debat auto­no­mista, haurà durat poc més de qua­tre mesos. Tot i això, el resul­tat de les vota­ci­ons hau­ria estat més que pre­vi­si­ble. A part de la mino­ria cata­lana, només s'han mos­trat dis­po­sats a donar-hi suport els soci­a­lis­tes, els refor­mis­tes i els repu­bli­cans. No es tracta, però, d'un xec en blanc: tots tres han adver­tit que el suport al referèndum no sig­ni­fica que el text de l'Esta­tut no sigui modi­fi­cat poste­ri­or­ment per les Corts, amb la qual cosa con­di­ci­o­nen les regles de joc.
Sigui com sigui, el resul­tat de
la pri­mera cam­pa­nya auto­no­mista haurà estat total­ment
dece­be­dor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.