Sense - Avui

El temporal de vent i la pedregada caiguda a Lleida causen pèrdues de fins el 100% en la fruita dolça

Unió de Pagesos qualifica "d'incalculabe" els danys causats, que tambe afectarà la contractació de recol·lectors en un moment de greu crisi econòmica

El sindicat agrari Unió de Pagesos ha qualificat aquest diumenge de "desastrosos" els danys produïts pel temporal que ahir a la tarda i aquesta matinada va haver a les comarques de Lleida, amb ratxes de vent superiors als 100 km//h acompanyades de pluja i, en alguns casos, de calamarsa. 

L'organització agrària ha demanat que Agroseguro, que gestiona el sistema d'assegurances agràries i tramita el peritatge i el pagament dels sinistres, no escatimi recursos a l'hora de compensar les pèrdues sofertes. El sindicat ha reclamat a Agroseguros que no escatimi a l'hora de compensar als pagesos.


Els efectes del temporal han estat "especialment" greus perquè s'han produït en plena campanya de la fruita, fet que ha danyat "el 100%" de les collites en algunes zones, segons ha explicat  el responsable nacional del sector de la fruita dolça en el sindicat, Raül Sales.

Sales ha estimat que l'afectació total podria superar les 4.500 hectàrees i ha destacat que les zones més perjudicades han estat les comarques del Segrià, la Noguera i l'Alt Urgell, i els municipis de Lleida, Alpicat, Alguaire, Corbins, Vilanova de Segrià, La Portella, Torrefarrera i Roselló, entre d'altres.

Ha subratllat també les conseqüències que el temporal pot portar per a l'ocupació, ja que ha afirmat que molts temporers estan "espantats" davant de la possibilitat de quedar-se sense feina en una zona que ja ha estat "fortament castigada per la crisi".

Per la seva banda, el coordinador territorial de Lleida d'Unió de Pagesos, Josep Cabré, ha indicat en declaracions, després de participar en una assemblea de pagesos afectats pels danys, que la valoració econòmica "és enorme, molt gran" i incalculable de moment, donada l'extensió de la zona danyada.

Cabré ha explicat que la tempesta d'ahir no només ha causat danys en la fruita que estava a punt de ser recol·lectada, especialment la pera, sinó també en els arbres, ja que la calamarsa ha trencat branques d'arbres fruiters, amb el que la collita de l'any vinent resultarà afectada, i les ratxes de vent han arrencat directament arbres fruiters.

"Les pèrdues són a tres nivells: la collita de fruita de pera, poma, préssec i nectarina d'aquest any, la de l'any vinent per l'afectació en els arbres i, el tercer, la continuació d'algunes explotacions que han vist com perdien arbres arrencats literalment pel vent", ha relatat el responsable agrari.

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, visitarà aquesta tarda les finques afectades per comprovar els efectes del fort vent en els arbres fruiters. Els tècnics del govern elaboraran aquest dilluns un informe detallat dels danys agrícoles provocats pel temporal.

Per la seva banda, el sindicat demanarà a la Conselleria que posi tot el capital humà necessari "de seguida" perquè es pugui fer com més aviat millor el peritatge de la fruita afectada i evitar així plagues i altres danys medi ambientals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.