Sense - Avui

Les barreres de Canovelles

Un veí del municipi vallesà denuncia que no s'aplica correctament la normativa d'accesibilitat per a minusvàlids

Les barreres arquitectòniques i la manca d'accessibilitat dels carrers de Canovelles (Vallès Oriental), enfronten l'Ajuntament i un veí que, a causa d'una esclerosi múltiple, ha de desplaçar-se en cadira de rodes.

Francesc Martínez, de 36 anys, denuncia que la majoria de voreres del poble tenen uns 15 centímetres d'alçada, cosa que l'obliga a circular per la carretera "com si fos un vehicle més" perquè no hi pot pujar. Altres problemes amb què es troba són els obstacles a les vies o l'estretor d'alguns carrers i guals per a minusvàlids. Martínez explica que s'ha reunit amb l'alcalde per explicar-li les seves queixes i també ha parlat amb l'arquitecte tècnic, amb qui va passejar pel poble indicant-li els punts problemàtics.

Però el 6 d'octubre Francesc Martínez circulava pel passeig de Ribera quan, fruit de les maniobres que va haver de fer per evitar fanals, arbres i senyals situats al mig del carrer, va caure a la carretera amb la cadira tombada de costat. El cop va ser prou fort per a fer-li mal als genolls, al cap i els braços, però "l'ensurt va ser encara més gran", explica. Després, com a resposta a la instància que presentar-se per queixar-se de l'accident, l'alcalde li ha trucat per fer-li saber que creu que s'estan fent les reformes acordades.

Tanmateix, Francesc Martínez creu que s'han pres poques mesures per resoldre el problema, tot i la seva insistència. Les fotografies que ens envia són exemples de punts poc o gens accessibles als carrers de Canovelles, sobretot al passeig de la Ribera, el carrer on viu. 

Per la seva part el regidor d'Urbanisme, Juan Francisco García, confirma que durant la passejada que van fer Francesc Martínez i l'arquitecte tècnic, Antonio Rodríguez, es van denunciar unes 12 incidències, però no es va dir res del passeig de la Ribera. "És per això que encara no s'ha reformat", al·lega García. El regidor manté que a partir d'aquesta cita, fa més de nou mesos, s'han iniciat obres de reforma per solucionar els problemes assenyalats per Martínez al centre de Canovelles.

Entre les actuacions engegades, García enumera els nous guals i les noves plataformes d'accés als autobusos de l'avinguda Canovelles, les voreres rebaixades entre el carrer Indústria i el carrer Sant Jordi o un nou gual per a minusvàlids davant el centre d'atenció primària.

El passeig de la Ribera, però, encara no s'ha reformat. "El món no el podem arreglar en una legislatura", declara Juan Francisco García, que explica que en una població petita no els sobren els efectius. Declara, però, que "totes les noves obres s'atenen a la normativa d'adequació a la discapacitat".
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.