Sense - Avui

Iglesias reitera que la política "mai" no hauria d'haver entrat en el conflicte "intern" de l'Església per l'art sacre

El president aragonès insisteix que aquest conflicte pels béns eclesiàstics no hauria d'entorpir les bones relacions entre els dos pobles

El president del Govern d'Aragó, Marcel·lí Iglesias, ha reiterat aquest divendres que la política "mai" no hauria d'haver entrat en el conflicte "intern" de l'Església que enfronta als bisbats de Barbastre-Montsó i Lleida per 112 obres d'art sacre que són al Museu Diocesà de la ciutat catalana.

Durant la seva participació en un debat col·loqui organitzat pel diari Segre a Lleida, Iglesias ha recordat que "durant molts anys" la diòcesi de Lleida va custodiar i va conservar el patrimoni eclesiàstic que incloïa nombroses parròquies aragoneses, adscrites fins a 1995 a la diòcesi catalana, però ha recordat que des que aquestes parròquies es van segregar de la diòcesi catalana, successives sentències han exigit la devolució de les peces al Bisbat de Barbastre-Montsó. Tot i això, el president aragonès ha insistit que aquest conflicte pels béns eclesiàstics no hauria d'entorpir les bones relacions entre els dos pobles.

Malgrat les bones intencions de no polititzar l'assumpte, va ser el Govern d'Aragó qui, conjuntament amb la Diòcesi de Barbastre-Montsó, van presentar un recurs civil davant del jutge de Barbastre per exigir el compliment de les sentències de la Signatura Apostòlica que ordenen la devolució de les peces i que el Bisbat de Lleida no ha complert encara.

Iglesias ha explicat que, malgrat la "bona entesa" que sempre hi ha hagut entre Osca i Lleida, actualment existeix un distanciament al voltant al patrimoni pel conflicte entre el Bisbat de Barbastre-Montsó i el de Lleida i ha mostrat el seu suport a les actuacions que dugui a terme la diòcesi aragonesa perquè s'executin les sentències.

D'una altra banda, el president d'Aragó ha plantejat com una línia d'acció política estratègica la necessitat de reforçar la imatge de conjunt del Pirineu com destí turístic de primer ordre en neu, muntanya, turisme rural i cultural. Iglesias ha recordat que els serveis, i especialment el turisme, són el sector més important de l'economia aragonesa amb més d'un 60 per cent del PIB i de l'ocupació i per això les estacions del Pirineu, catalanes, andorranes i aragoneses, han de ser capaçes de cooperar i de generar una imatge de marca de qualitat per convertir -se en la referència en el món dels esports i del turisme d'hivern per al sud d'Europa.

En matèria d'infraestructures del transport i logística, Iglesias ha incidit que Catalunya i l'Aragó tenen interessos comuns i en aquest sentit, Iglesias s'ha referit a la Travessia ferroviària pel Pirineu Central (TCP), de la que ha dit que és un dels 30 projectes europeus prioritaris i que convertirà l'Aragó i Catalunya en referent europeu de desenvolupament socioeconòmic.

La culminació de la TCP, que Iglesias ha recordat que recolzen totes les regions que formen part de la Comunitat de Treball dels Pirineus, contribuiria globalment "a un millor funcionament del mercat interior europeu, amb un mitjà de transport d'alta capacitat i sostenible mediambientalment".
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.