Canals

Impuls a la qualitat

Per donar garanties al client i dotar de transparència, el sector el Departament d'Empresa i Ocupació incideix en el pla de treball que ha de permetre l'estructuració per categories de cada establiment turístic

El precedent el marca el sistema d'espigues aplicat al turisme rural
Marian Muro creu que és “un procés llarg i ambiciós però necessari”

La direcció gene­ral de Turisme con­ti­nua el seu pla per orde­nar i cata­lo­gar els esta­bli­ments turístics del país. El pla deriva de la ine­xistència d'un cri­teri ofi­cial per ava­luar la cate­go­ria, per exem­ple, d'un apar­ta­ment turístic i, fins no fa gaire, pas­sava el mateix amb les cases de turisme rural. La cate­go­rit­zació depe­nent del tipus d'allot­ja­ment que es tracti i del tipus de ser­vei que ofe­reixi es pre­senta com una eina deter­mi­nant per vet­llar per la trans­parència del sec­tor. La trans­parència ha de ser­vir per donar ple­nes garan­ties al turista (que, només fixant-se en quin tipus de cate­go­ria ha estat qua­li­fi­cat l'esta­bli­ment, ja pot conèixer amb cer­tesa i amb ante­lació qui­nes expec­ta­ti­ves pot tenir) i també al sec­tor, que veu com tota l'oferta turística queda qua­li­fi­cada segons un cri­teri clar.

Un cop con­so­li­dat el model de cate­go­rit­zació dels allot­ja­ments rurals (amb una gra­du­ació que va d'una a cinc espi­gues), ara la direcció gene­ral de Turisme pro­cura arti­cu­lar la regu­lació dels habi­tat­ges d'ús turístic. La direc­tora gene­ral de Turisme, Marian Muro, explica que “els habi­tat­ges d'ús turístic cons­ti­tu­ei­xen una part impor­tant de l'acti­vi­tat turística. Amb l'homo­lo­gació turística d'aquesta oferta d'allot­ja­ment comen­cem la plena iden­ti­fi­cació i reco­nei­xe­ment d'aquest sec­tor”.

Marian Muro apunta que “és un procés ambiciós i a llarg ter­mini, però neces­sari. Cata­lu­nya esdevé pio­nera a l'Estat en asso­lir un repte d'aques­tes carac­terísti­ques: regu­la­rit­zar tota l'oferta d'apar­ta­ments turístics que tenim al nos­tre ter­ri­tori”. Els esta­bli­ments d'apar­ta­ments turístics són aquells que for­men part d'un únic edi­fici o con­junt d'edi­fi­cis des­ti­nats ínte­gra­ment a l'acti­vi­tat d'allot­ja­ment turístic i dotats obli­gatòria­ment de ser­veis. A diferència d'aquests, els habi­tat­ges d'ús turístic són aquells que es llo­guen amb fina­li­tats turísti­ques però que for­men part d'un edi­fici amb habi­tat­ges par­ti­cu­lars. D'acord amb la modi­fi­cació de la llei de turisme, per tal d'habi­li­tar l'acti­vi­tat d'habi­tatge d'ús turístic, els seus pro­pi­e­ta­ris han de comu­ni­car l'acti­vi­tat a l'Ajun­ta­ment on se situa l'habi­tatge. Els ajun­ta­ments donen d'alta l'acti­vi­tat i comu­ni­quen les dades de l'habi­tatge, pro­pi­e­tari i, en el seu cas, ges­tor, a la direcció gene­ral de Turisme per a la cor­res­po­nent ins­cripció al Regis­tre de Turisme de Cata­lu­nya.

Els esta­bli­ments d'apar­ta­ments turístics també han de regu­la­rit­zar la seva acti­vi­tat i, per tant, figu­rar en el regis­tre d'allot­ja­ments de la direcció gene­ral de Turisme. La direc­tora gene­ral de Turisme explica que “els habi­tat­ges d'ús turístic cons­ti­tu­ei­xen una part impor­tant de l'acti­vi­tat turística. Amb l'homo­lo­gació turística d'aquesta oferta d'allot­ja­ment comença la plena iden­ti­fi­cació i reco­nei­xe­ment del sec­tor”.

El pre­ce­dent de la cate­go­rit­zació dels equi­pa­ments turístics el marca el sec­tor de turisme rural.

Com que, per des­comp­tat, les pos­si­bi­li­tats de pro­moció exte­rior del turisme rural depe­nen, en bona mesura, de la capa­ci­tat d'iden­ti­fi­car i garan­tir unes carac­terísti­ques i uns paràmetres de ser­vei de l'esta­bli­ment (per gene­rar con­fiança i cer­tesa de pro­ducte als poten­ci­als cli­ents), la Gene­ra­li­tat va apos­tar per cate­go­rit­zar els esta­bli­ments amb una gra­dació d'espi­gues. Així, la cate­go­ria d'aquest s'esta­bleix pel nom­bre d'espi­gues (d'una a cinc).

L'accés al model de cate­go­rit­zació és una decisió lliure del titu­lar de l'esta­bli­ment, moti­vada per uns objec­tius de millora, pro­moció i més pene­tració en el mer­cat, en cap cas de lega­li­tat de l'esta­bli­ment. Això el dife­ren­cia subs­tan­ci­al­ment de les estre­lles hote­le­res, als quals ja des del moment que s'atorga la llicència cor­res­po­nent, s'assigna una cate­go­ria deter­mi­nada.

Un total de 518 nous esta­bli­ments de turisme rural ja estan adhe­rits al sis­tema de cate­go­rit­zació per espi­gues i Cata­lu­nya té, per tant, més de mig miler d'esta­bli­ments cate­go­rit­zats dels 2.000 que hi ha en total.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.