Sense - Econòmic

indústries pel camí de l'eficiència

Els grans consumidors, objectiu prioritari

L'ICAEN assessora els principals consumidors industrials d'energia per ajudar-los a optimitzar-ne l'ús

Les empreses del programa suposen el 70% del consum industrial

L'Institut Català d'Energia (ICAEN), adscrit al Departament d'Empresa i Ocupació, ha intensificat el seu programa d'assistència a la gestió energètica, que des de l'any 2007 serveix d'eina de comunicació i col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i les 200 empreses que consumeixen més energia de Catalunya. El programa, que fins ara constava només d'un servei d'atenció individualitzada a cada empresa, s'ha ampliat amb l'organització de sessions tècniques que permetin la creació de networking entre les empreses consumidores d'energia, de manera que puguin compartir solucions i inquietuds en matèria d'ús eficient de l'energia.

Tot i que la gran indústria ja té en compte l'energia com un factor estratègic de producció i de costos, la ràpida evolució del sector energètic dificulta que les empreses disposin del coneixement necessari per prendre decisions d'estalvi i eficiència. Per això, i a partir de les demandes de la indústria, l'ICAEN ha organitzat, en aquest primer any, cinc sessions per tractar temes com ara la liberalització elèctrica i les auditories energètiques, la millora en sistemes de refrigeració industrial, la generació d'energia tèrmica o procediments industrials.

Inicialment, el programa prestava atenció individualitzada a cada empresa a través de tècnics de l'ICAEN per tractar aspectes relacionats amb els procediments industrials i el consum d'energia, amb la intenció de millorar l'eficiència energètica. D'aquesta manera, i a canvi d'informació sobre les seves pràctiques de consum d'energia, les empreses disposen d'un assessor en matèries com per exemple la regulació, l'estructura tarifària, avenços del mercat en maquinària més eficient o incentius per a la millora tecnològica.

Amb l'assistència de l'ICAEN, l'empresa ha de tenir la informació i les eines per establir i desenvolupar un pla d'eficiència energètica propi, que inclogui terrenys com ara la formació del personal i la seva motivació, la incorporació de noves operacions de manteniment, la millora en l'operació dels equips i en la supervisió de processos, la correcta gestió en els diversos nivells executius o la millora de la tecnologia.

Les empreses que participen en el programa consumeixen com a mínim 45.000 MWh anuals i concentren fins al 70% del consum energètic industrial del país, fet que les converteix en agents fonamentals per millorar els nivells d'estalvi i eficiència energètica a Catalunya. De fet, només quinze establiments ja totalitzen el 24% del consum energètic industrial de Catalunya; les 145 empreses que els segueixen concentren el 43% del consum, mentre que la resta d'establiments industrials de Catalunya de més de deu treballadors (més de 10.700) agrupen el 33% del consum energètic industrial del país.

Les empreses representen sectors tan diversos com l'alimentari, el siderúrgic, el tèxtil, el paperer, el químic, el del ciment, el del vidre o la logística. El programa ha permès que 145 empreses hagin sol·licitat ajut per abordar projectes d'estalvi i eficiència energètica en els seus processos productius.

Aquests projectes podien ser des de renovacions de motors estàndards per altres d'alta eficiència fins a substitucions de processos de fabricació sencers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.