Catalunya, capdavantera en la certificació energètica d'edificis
Gairebé un 25% dels nous edificis certificats a Catalunya tenen les màximes qualificacions d'estalvi i eficiència en l'ús de l'energia
una validesa de 10 anys de durada
Catalunya és la comunitat que més ràpidament ha aplicat la normativa que, des de l'any 2007, obliga a certificar energèticament els edificis de nova construcció. A dia d'avui, ja són 351 els expedients finalitzats i 1.893 els expedients en tràmit, que permetran qualificar els edificis amb una lletra segons el seu nivell d'estalvi i eficiència energètica, de manera que els possibles compradors o llogaters disposin de més elements per valorar els immobles i prendre decisions. Aquest bon ritme ha fet que l'administració ja estigui enllestint els procediments per a la certificació dels edificis ja existents, fet que ha de permetre avançar en l'estalvi i l'eficiència energètica en el parc actual d'edificis.
El certificat inclou informació objectiva de les característiques energètiques dels edificis, organitzada de manera que es pugui valorar i comparar el seu comportament a l'hora de consumir energia. Aquesta fórmula incentiva la promoció d'edificis d'alta eficiència energètica i afavoreix les inversions en estalvi i en eficiència en l'edificació. El certificat d'eficiència energètica té una validesa de 10 anys.
Un cop finalitza el procés de certificació de l'eficiència d'un edifici, la qualificació es tradueix en una etiqueta que funciona mitjançant un codi de lletres que, com en el cas dels electrodomèstics, va des de la lletra A per als més eficients fins a la G per als més ineficients. D'acord amb la legislació vigent en el sector de la construcció, un edifici nou que compleixi els requisits mínims establerts en el Codi Tècnic de l'Edificació ha d'obtenir una qualificació energètica D o E un cop se sotmeti al procediment de certificació. L'escala, però, s'ha estès fins a la lletra G per donar-hi cabuda als edificis ja existents, que generalment són menys eficients energèticament, perquè la normativa anterior no recollia mesures d'estalvi i d'eficiència energètica en el procés de construcció.
Segons el registre de certificats d'eficiència energètica d'edificis, que gestiona l'Institut Català d'Energia (ICAEN), un 9,1% dels edificis certificats en fase d'edifici acabat tenen la màxima qualificació, mentre que un 15,1% tenen una B; un 20,5%, una C; un 28,2%, una D, i un 27,1%, una E. Pel que fa als expedients en fase de projecte registrats, un 8,2% aspiren a certificar-se amb un A, un 13,2% amb una B, un 14,6% amb una C, un 37% amb una D i un 27%, amb una E.
Cal tenir en compte que per obtenir la màxima qualificació s'ha de certificar l'edifici pel procediment general, mentre que a la resta de qualificacions s'hi pot accedir mitjançant un procediment simplificat.
Els edificis existents, el proper pas. Un cop normalitzada la certificació energètica en els edificis de nova construcció, el proper pas serà implantar aquesta acreditació en els edificis ja existents. L'ICAEN ja treballa en l'elaboració de la nova reglamentació. Un dels objectius d'aquesta labor serà saber quin és l'estat dels edificis de Catalunya pel que fa al consum d'energia i, en funció del diagnòstic, dissenyar les mesures necessàries per millorar-hi l'eficiència energètica, generant així un estalvi en la factura energètica.
Al mateix temps, el fet de disposar d'etiqueta energètica servirà per augmentar el grau d'informació en el mercat de compravenda i lloguer d'habitatges. Conèixer la qualificació energètica d'un edifici facilitarà als compradors o llogaters fer-se una idea de la despesa en energia que hauran d'assumir en fer-se responsables de l'immoble, i es convertirà en un condicionant més a l'hora de fer-ne una valoració econòmica.