Deu anys fent les ‘Alberes’
La revista celebra el desè aniversari presentant el número 21 demà a Lladó
Deu anys passen ràpid, però també donen per a molt. La revista Alberes, sense anar més lluny, celebra el desè aniversari i, com recorda el seu director, David Pujol, al llarg d’aquest decenni han arribat al número 21 deixant escrites cap a un miler d’històries, des de reportatges de tota mena, converses, retrats, novetats editorials, rutes a peu, mirades literàries, articles d’història, d’arquitectura, de fauna i flora, d’etnologia, de llengua i literatura, de gastronomia...
David Pujol, al pròleg d’aquest nou número, destaca el suport dels més de dos-cents col·laboradors que han treballat a la publicació, “tots ells pel magre salari de la tinta”, fent referència a una expressió de Joan Fuster. També aprofita l’ocasió per anunciar el relleu a la direcció de la revista que publica l’editorial Gavarres i que, a partir d’ara, passarà a càrrec de Roser Bech, la fins ara subdirectora.
Coincidint amb l’efemèride, els editors han convocat un acte demà a Lladó. A la plaça Major de la vila es farà la presentació d’aquest número 21 d’Alberes, que inclou un dossier dedicat a les revistes històriques i actuals de la comarca de l’Alt Empordà. A l’acte hi participaran Joaquim Tremoleda, alcalde de Lladó; Josep M. Bernils, conseller comarcal de l’Alt Empordà; Carme Renedo, directora dels serveis territorials de Cultura a Girona, i gent vinculada a la revista, com ara David Pujol, Roser Bech, Núria Trobajo, Jordi Puig, Enric Tubert i Jaume Guillamet. També hi tindrà lloc una actuació musical d’Adrià Dilmé, de Germà Negre. Conduiran l’acte, obert a tothom, la periodista Aida Vilar i Àngel Madrià, editor de Gavarres.
Alberes , que va néixer l’any 2009, sempre s’ha destacat per oferir articles i reportatges de divulgació per a un públic ampli i divers i no pas, com subratlla David Pujol, per a “un arreplec de cagallons d’erudició”. Com explica; “hem procurat sempre escriure en prosa democràtica, de manera lleugera, per utilitzar una expressió que fem servir els pedagogs. Els textos han de tenir un caminar lleuger i seguit, que no vol pas dir ni irrellevant ni frívol”.
L’art de publicar
El dossier d’aquest número, titulat La feina d’escriure i que comprèn 42 pàgines, se centra en les publicacions d’abans i d’ara a l’Alt Empordà, i de les persones que les feien i encara les fan possibles. Entre altres, destaquen els articles dedicats a Empordà Federal, Canigó, Sol Ixent, La Verna, Revista de Garriguella, Massana i tota mena de publicacions de diversos indrets i municipis de l’Alt Empordà.
Una conversa amb Joan Roca, intèrprets de violí, tenora i saxo, que exerceix de luthier; un retrat de família dels Vilardell de Vilafant, que continuen treballant a la pagesia; i reportatges de Lladó i de passejades per Castelló i Cabanes, completen bona part d’aquest número.