Comunicació

Deu anys fent les ‘Alberes’

La revista celebra el desè aniversari presentant el número 21 demà a Lladó

A més d’‘Alberes, l’Editorial Gavarres publica les revistes ‘Gavarres’, ‘Cadí’ i ‘Garrotxes’

Deu anys pas­sen ràpid, però també donen per a molt. La revista Albe­res, sense anar més lluny, cele­bra el desè ani­ver­sari i, com recorda el seu direc­tor, David Pujol, al llarg d’aquest decenni han arri­bat al número 21 dei­xant escri­tes cap a un miler d’històries, des de repor­tat­ges de tota mena, con­ver­ses, retrats, nove­tats edi­to­ri­als, rutes a peu, mira­des literàries, arti­cles d’història, d’arqui­tec­tura, de fauna i flora, d’etno­lo­gia, de llen­gua i lite­ra­tura, de gas­tro­no­mia...

David Pujol, al pròleg d’aquest nou número, des­taca el suport dels més de dos-cents col·labo­ra­dors que han tre­ba­llat a la publi­cació, “tots ells pel magre salari de la tinta”, fent referència a una expressió de Joan Fus­ter. També apro­fita l’ocasió per anun­ciar el relleu a la direcció de la revista que publica l’edi­to­rial Gavar­res i que, a par­tir d’ara, pas­sarà a càrrec de Roser Bech, la fins ara sub­di­rec­tora.

Coin­ci­dint amb l’efemèride, els edi­tors han con­vo­cat un acte demà a Lladó. A la plaça Major de la vila es farà la pre­sen­tació d’aquest número 21 d’Albe­res, que inclou un dos­sier dedi­cat a les revis­tes històriques i actu­als de la comarca de l’Alt Empordà. A l’acte hi par­ti­ci­pa­ran Joa­quim Tre­mo­leda, alcalde de Lladó; Josep M. Ber­nils, con­se­ller comar­cal de l’Alt Empordà; Carme Renedo, direc­tora dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Cul­tura a Girona, i gent vin­cu­lada a la revista, com ara David Pujol, Roser Bech, Núria Tro­bajo, Jordi Puig, Enric Tubert i Jaume Gui­lla­met. També hi tindrà lloc una actu­ació musi­cal d’Adrià Dilmé, de Germà Negre. Con­dui­ran l’acte, obert a tot­hom, la peri­o­dista Aida Vilar i Àngel Madrià, edi­tor de Gavar­res.

Albe­res , que va néixer l’any 2009, sem­pre s’ha des­ta­cat per ofe­rir arti­cles i repor­tat­ges de divul­gació per a un públic ampli i divers i no pas, com subrat­lla David Pujol, per a “un arre­plec de caga­llons d’eru­dició”. Com explica; “hem pro­cu­rat sem­pre escriure en prosa democràtica, de manera lleu­gera, per uti­lit­zar una expressió que fem ser­vir els peda­gogs. Els tex­tos han de tenir un cami­nar lleu­ger i seguit, que no vol pas dir ni irre­lle­vant ni frívol”.

L’art de publi­car

El dos­sier d’aquest número, titu­lat La feina d’escriure i que comprèn 42 pàgines, se cen­tra en les publi­ca­ci­ons d’abans i d’ara a l’Alt Empordà, i de les per­so­nes que les feien i encara les fan pos­si­bles. Entre altres, des­ta­quen els arti­cles dedi­cats a Empordà Fede­ral, Canigó, Sol Ixent, La Verna, Revista de Gar­ri­gue­lla, Mas­sana i tota mena de publi­ca­ci­ons de diver­sos indrets i muni­ci­pis de l’Alt Empordà.

Una con­versa amb Joan Roca, intèrprets de violí, tenora i saxo, que exer­ceix de lut­hier; un retrat de família dels Vilar­dell de Vila­fant, que con­ti­nuen tre­ba­llant a la page­sia; i repor­tat­ges de Lladó i de pas­se­ja­des per Cas­telló i Caba­nes, com­ple­ten bona part d’aquest número.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.