Efemèride
Pionera i efímera
Fa 40 anys de Punt Visió, que va emetre per les Fires de Sant Narcís del 1981
S’hi va poder veure vinyetes del ninotaire Jordi Soler i una filmació de les cases de l’Onyar reflectides al riu, del pintor Enric Ansesa Gironella
A l’exposició Cap a les deus. Una gramàtica fluvial, que es pot veure fins al 9 de gener al Bòlit , s’hi projecta un fragment de la filmació de dues hores que amb el títol Proposta estètica conceptual d’un seguiment del tram urbà del riu Onyar i els seus reflexos el pintor Enric Ansesa Gironella va fer en diferents dies a les sis del matí per captar el reflex a l’aigua de les façanes de les cases de l’Onyar. Enquadrant l’aigua l’objectiu era descobrir-hi els diversos estils de la pintura. La filmació, que pocs anys més tard el pintor va presentar a la fira d’art ARCO de Madrid, formava part de la programació de Punt Visió, la primera experiència televisiva a la ciutat de Girona, que va emetre la setmana de Fires de Sant Narcís del 1981; ara fa 40 anys. Ho van filmar amb una Zodiac que el periodista Lluís Falgàs havia aconseguit ja que feia un mes que havia acabat de fer la mili a la Creu Roja de Palamós. Falgàs, ara al capdavant del programa Aquí parlem de TVE a Catalunya, era el presentador de les notícies d’aquell projecte audiovisual que recorda com la innocent descoberta del que significa un mitjà de comunicació de massa i el seu impacte: “La primera sorpresa era que allò que fèiem es veia per la televisió.”
Punt Visió es va idear al bar L’Arc amb el seu propietari, Lluís Bonaventura, els pintors Jaume Faixó i Enric Ansesa Gironella –artífexs poc temps després de l’embelliment de les cases de l’Onyar–, Pep Noguer –que n’era el càmera i anys més tard posaria en marxa la productora Intervideo– i Lluís Falgàs, que dos anys després marxaria a treballar a Madrid, i amb la complicitat de Punt Diari, que en aquella època dirigia Pius Pujades.
Vuit mesos després del 23-F, Falgàs recorda les conseqüències de l’èxit sobtat d’aquella primera tele gironina: “Sortia amb la Vespa del carrer Francesc Ciurana, on vivia, per anar a Torre Gironella, on emetíem, i un cotxe em seguia; fer televisió en aquells anys empipava.” És el reflex del context polític i de la Girona, grisa i negra, de quan encara no s’havia fet postal, però també d’una època en què la tele era el màxim exponent de la modernitat i de futur. Els responsables de Punt Visió van visitar TV Cardedeu per saber el funcionament de la primera tele local de l’Estat, que havia començat a emetre el juny del 1981. Durant la programació de Fires de fa 40 anys, Punt Visió va recollir l’ambient cultural i social de la ciutat. A més de les salutacions dels polítics –l’aleshores alcalde Joaquim Nadal i el president de la Diputació Arcadi Calzada–, la programació incloïa vinyetes d’humor del ninotaire Jordi Soler, una sessió dels titelles del TEI de Sant Marçal o els números de màgia de l’il·lusionista Xevi a la Rambla.
Enric Ansesa Gironella recorda dues filmacions més, a banda de la de l’Onyar: un passeig per Girona amb cotxe i al cementiri per Tots Sants. “El repte tècnic emprès per aconseguir aquesta realitat d’una televisió absolutament gironina ens comporta dificultats de tota mena, però la nostra voluntat no es doblega, empenyem tot el nostre coneixement cap endavant per donar la màxima qualitat al treball”, s’escriu en un article en què es feia un balanç d’èxit de la iniciativa televisiva pionera i publicat a Punt Diari el 27 de novembre del 1981 amb el títol Un somni que pot ser una realitat imminent.