Comunicació

l'entrevista

“Trobo romàntic conduir l'espai on vaig començar”

Realitzar ‘El suplement' és una mica com tornar als orígens, perquè vostè va començar justament en aquest programa com a becària fa deu anys.

Exacte. El 2000/2001 vaig fer la beca amb en Xavier Solà. El meu primer contacte amb la ràdio va ser en aquest programa. Per tant, quan em van dir si volia presentar El suplement, vaig pensar que la vida era molt divertida.

Suposo que això suposa un repte afegit...

Més que un repte, vaig pensar que era un grandíssim honor. Per dos motius: perquè sempre he respectat molt en Xavier Solà i perquè és una franja horària que em suposava un gran repte. A més, em feia molta il·lusió estar al capdavant d'un projecte al mateix lloc on vaig començar a fer ràdio. Això trobava que era molt romàntic, en el fons.

És una mica per relleu generacional?

Per edat, sí, però crec que és casual.

Però Catalunya Ràdio ho defineix com a “canvi d'etapa” de l'espai. Més enllà del canvi de presentadora, que és el més obvi, hi ha un canvi més profund?

No et sabria contestar al 100%, perquè la Núria Ferrer ha estat fent la feina durant dos anys i ella estaria entremig d'en Xavier i de mi. El canvi, si més no, ha estat gradual. No ha estat un canvi generacional directe. Segurament suposo que sí, que busquen donar a aquests aires d'El suplement que deia en Xavier com una ventada més jove i una cosa un punt més fresca. Si més no és el que pretenc fer jo.

Per què hi ha canvis destacats en l'estructura del programa?

El canvi més destacat és que El suplement aquest any pretén ser un programa d'entreteniment, amb una molt bona dosi d'optimisme, oblidant les obligacions i les males notícies d'entre setmana. Sempre, però, tenint en compte que no volem semblar que vivim a Júpiter. Som conscients d'on vivim i en quin moment econòmic i social estem, però pensem que el cap de setmana és el moment en què podem mirar cap a una altra banda.

Just aquest any que ve tan carregat políticament, i amb la crisi... podreu fugir de la campanya electoral i tot plegat?

Fugir potser és exagerat, perquè forma part de la realitat de tots els catalans, però sí que d'aquesta feina els plats principals se'ls emporten els espais de cada dia.

Catalunya Ràdio aposta aquest any fort per les noves tecnologies, per buscar la participació no només pel telèfon, que és la via clàssica, sinó també obrir-la a internet...

Sí, sí, això és una bogeria. Realment he notat un canvi molt gran des que vaig treballar a RAC1 i ara, i no han passat ni dos anys. M'he adonat que estem envoltats no només del Facebook i el Twitter, sinó que també tenim una eina a internet que es diu Endirecte, en què tots els nostres oients ens podem seguir amb webcam, amb comentaris en directe. És al·lucinant, estàs fent ràdio però estàs fent ràdio a través de molts altres canals. No només el telèfon. És una mica de bojos, per mi, tenir dins de l'estudi els convidats, les trucades, el mail, el Facebook, els SMS, el Twitter i l'Endirecte. Són set coses que et poden passar alhora. Crec que està molt bé tot el que promogui les comunicacions entre els que fem el programa i els que l'escolten, però que no hem de perdre el nord. No cal que ens tornem bojos per tota l'oferta. A vegades és millor saber triar o delegar aquestes vies de comunicació en altres membres de l'equip i nosaltres centrar-nos molt a comunicar i explicar històries, perquè a vegades estem més pendents del com que del què.
Abans deia que la franja li suposava un repte. És especialment complicada? Entre que la gent s'aixeca tard, que és un ambient més reposat...

Dues coses. Una: hi ha un crescendo gran en el programa. Comencem a les nou a un ritme bo, amb tertúlies, actualitat, en Tàpies, i aquest ambient va a més fins a la una, que la gent ja està molt desperta. I llavors hi ha les seccions d'humor i de participació. Dues: respecte dels oients, és una franja en què el públic està més barrejat. Pots trobar-hi un nen de 10 anys i un avi de 80. Això és un luxe com una casa.

Però potser complica fer seccions específiques de cara a determinat públic.
Has de tenir una miqueta de tot i confiar que quan no facis el que a aquella persona li agrada, el que vingui a continuació li agradi tant que s'esperi. Crec que en aquest sentit és un repte molt interessant perquè has de poder interessar tothom en algun moment, i crec que no és fàcil, però ho intentarem

Ha estat molts anys en la ràdio privada, ara té el primer gran projecte en la pública.

És el meu primer projecte gran en la ràdio, sense pública ni privada. En la ràdio és el primer cop que estic al capdavant d'un equip i és una experiència fantàstica. En el primer dia que vam fer de nou a una, a mig programa en una pausa vaig pensar ‘Que feliç que sóc! Mare de Déu, com m'agrada aquesta feina!'. Per primer cop havia pres consciència de quina feina feia, què implicava i tot el que teníem davant nostre. I vaig tenir un moment de felicitat molt gran.

No ho viu tampoc amb un gran pes... L'han presentat com el gran fitxatge d'aquest any de Catalunya Ràdio...
(riu) Això de gran, quan no n'hi ha algun altre... Visc el pes de la responsabilitat i el repte, i m'hi esforço tan com puc i ho faig tan bé com puc, i dormo malament pensant coses, però ho disfruto molt, perquè d'això es tracta, i aquesta feina és de les que em fan disfrutar molt. Si algun dia m'equivoco, m'ho diran, i si me n'adono jo, ja ho corregiré. Estem fent ràdio, no estem salvant vides.
Un últim apunt: sobre la televisió. L'any passat va fer ‘Sexes en guerra', ara prepara ja un nou projecte: ‘La recerca del passat'. Què en pot dir?
Encara no té nom definitiu. De moment és aquest. És un projecte molt maco del departament de nous formats de TV3. Ja ho vaig dir l'any passat: sóc fan d'aquest departament. És un privilegi poder fer aquest tipus de tele avui dia, una tele de qualitat, que explica coses. El que pretén és a partir de dues històries particulars explicar el passat col·lectiu dels catalans. Això ho farem a través de 13 grans escenaris d'un poble: l'escola, la fàbrica, l'hospital, el port... Expliquem dues històries que passen en un d'aquests escenaris i a través d'elles intentem reflectir el passat col·lectiu de tots. És a dir, com eren els hospitals fa un segle a través d'un personatge públic que ha estat en un hospital, per exemple. I és emocionant, és un luxe poder-ho fer. És una feina molt exhaustiva, una feina de documentació brutal, aprens molt, coneixes la història de la gent, que és el que més m'agrada d'aquest món, i et donen el temps i les eines per fer-ho.
Quan s'emetrà?
Està previst que s'estreni a l'abril. Hem gravat el pilot, que seria com un capítol, i ara ens hi tornem a posar...
Què prefereix, ràdio o tele?
No em facis aquesta pregunta, no, no. No et puc contestar. M'agradaria trobar un símil... Saps allò de qui estimes més, el papa o la mama? Tinc amor per a tots dos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.