Comunicació

comunicació

tarragona

Les ràdios legals, en guerra contra la xarxa pirata al Camp

L'ACR denuncia que dos operadors tarragonins ocupen i lloguen freqüències sense permís a vuit emissores il·legals

L'Associació Catalana de Ràdio (ACR), el gremi de les emissores comercials privades, ha denunciat, per primer cop al país, dues societats tarragonines –Setelcat SL i Tot Música Ràdio SL– perquè estaven oferint “serveis de senyal a emissores sense autorització, ocupant i llogant freqüències de manera il·legal”. Segons l'ACR, les emissions es fan des d'una antena a la Muntanyeta de Tarragona, des d'on estarien emetent –atretes per ofertes d'aquests dos operadors que fins i tot, asseguren, “surten en anuncis classificats als diaris”– fins a vuit estacions que igualment afirma que no tenen cap concessió per fer-ho. “Amb premeditació s'ha construït una xarxa que s'ha convertit en exemple de vulneració sistemàtica i organitzada de la legislació audiovisual”, acusa el president, Eugeni Sallent. “Si no s'atura, temem que el mateix negoci s'estengui a Lleida, Girona i Barcelona”, avisa el secretari general, Francesc Robert.

Denúncies presentades

L'ens ja ha presentat denúncia, acompanyada de proves documentals, al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), la prefectura estatal de telecomunicacions a Tarragona, l'Ajuntament i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Aquest ha estat l'únic que fins ara ha obert alguns expedients i ha clausurat antenes –com una a la Selva del Camp, que l'Ajuntament ja va desmantellar, o una altra al barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau, des d'on emetia Esradio, del polèmic periodista Federico Jiménez Losantos–, tot i que l'ACR lamenta que els il·legals “es belluguen molt ràpid: els precinten equips amb autorització judicial i l'endemà ja tornen a emetre des d'un altre lloc, i presenten querella criminal, a més, contra els funcionaris que ho han executat”.

Segons les ràdios legals, les emissions pirates “són una competència deslleial perquè distorsionen el mercat publicitari, no s'atenen a les regles del joc ni als mecanismes de control del sector i escullen forats al dial que provoquen interferències a la resta”.

Crida a l'administració

Per tot això, l'ACR demana una “acció contundent i sincronitzada” de les administracions, a qui acusa de “passivitat i inactivitat” fins ara, ja que recorda que totes hi poden actuar per les competències que tenen. Per això els demanen a totes que “accelerin els procediments per retornar a la legalitat l'espectre radioelèctric de Tarragona”. “Aquestes emissores no tenen cap llicència municipal, ni ambiental ni urbanística”, recorda l'assessor jurídic de l'ens, Joan Carles Maresca.

Segons l'ACR, de fet, la nova llei estatal de l'audiovisual, vigent des de fa tot just uns mesos, ja atorga noves eines “que poden ser molt més eficaces” per acabar amb les il·legals, com ara la possibilitat d'interferir-ne les emissions, sempre prèvia instrucció de diligències. Maresca, a més, fins i tot anava ahir més enllà i suggeria que, “si hi hagués voluntat política”, els legisladors podrien tipificar la pirateria, com s'ha fet a França, com a delicte contra el domini públic dins del Codi Penal, fet que “seria un element dissuasiu important”.

LA XIFRA

8
emissores il·legals
de diversos punts de l'Estat denuncia ACR que emeten des de Tarragona: Latina Estéreo, Loca FM, La Mega, Radio House, Tot Música, Fórmula Hit, Radio María i canal Astro Radio


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.