Comunicació

El dia D de la solidaritat

En la seva vintena edició, ‘La marató' de TV3 recapta fons per a la regeneració i el trasplantament d'òrgans i teixits amb un macroprograma televisiu de 15 hores

Entitats organitzadores d'activitats faran les dotze actualitzacions de marcador

Des del 1992 que TV3 dedica un diumenge del mes de desembre a recaptar fons per a la investigació mèdica, una jornada solidària que ha traspassat el mateix mitjà que va començar la iniciativa i que la societat catalana ja s'ha fet seva. Enguany, La marató –que any rere any supera rècords– compleix la seva vintena edició en un context de dura crisi econòmica. “Qualsevol euro que arribi al marcador de La marató aquest any serà valorat per tot el que significa i encara més en anys complicats com els que estem vivint”: la directora de TVC, Mònica Terribas, es va referir així al fet que el repte de La marató no és batre rècords de recaptació sinó ajudar en la recerca i sensibilitzar la societat. Aquesta vintena edició està dedicada a la regeneració i el trasplantament d'òrgans i teixits.

Al llarg d'aquests anys, La Marató ha recaptat 98 milions d'euros, que han servit per finançar 535 projectes de recerca biomèdica sobre un ampli conjunt de malalties: des de la leucèmia, en la primera edició, passant pel càncer (el 1994, però també el 2004), fins a la sida, l'any 2001.

En la presentació de les activitats de La marató del 20è aniversari es va recalcar sobretot la mobilització ciutadana d'aquests 20 anys. Un dels presentadors de l'edició d'enguany, Espartac Peran, ho va expressar així: “Quan recorro Catalunya, em toca la fibra entrar als pobles i veure el cartell de La marató i el número de telèfon”. Peran, que va incidir en “la il·lusió” i “la responsabilitat” que significa conduir el programa, va insistir en el fet que “als pobles hi ha activitats petites que potser reuneixen 50 persones, i potser recapten poc, però és un projecte que va molt més enllà de TV3: és el projecte solidari per excel·lència d'aquest país”. Per la seva banda, Xavier Coral va ressaltar “la credibilitat” que genera La marató envers els ciutadans, que hi fan les seves donacions. Terribas va destacar el grau de transparència i la feina que fa la Fundació de La Marató.

1.600 activitats

El director de La marató, Xavier Abad, va explicar algunes de les activitats més significatives, de les 1.600 programades arreu del país, entre les quals en destaquen dues que volen sevir d'homenatge a la ciutadania per la seva participació activa. Així, hi ha un enlairament de coloms de paper, a les dues del migdia a Torrelavit, Balaguer, Tortosa i Olot. Al vespre, es fa un segon enlairament, en aquest cas de fanalets, a la Fira de Barcelona, com a reconeixement als voluntaris. Quant al programa de televisió, hi participen 22 especialistes, a més de testimonis. En destaquen l'actor Cesc Queralt, la Vicenteta, trasplantat de fetge, i esportistes com ara Abidal i Jordi Cruyff. Sergio Dalma amb l'Escolania de Montserrat, Sílvia Pérez i Els Catarres, entre altres, actuen al plató. L'última actualització tindrà també un final de festa musical amb Cop de rock i Els miserables.

Les dades d'aquesta 20ena edició

15 hores de programa

Prop de 30 sortides fora del plató amb 5 equips voltant per Catalunya

Punts de connexió a Barcelona, Cabra del Camp, Girona, Masella, Tarragona i Vilafranca del Penedès

Donacions al telèfon 905 11 50 50

12 actualitzacions de marcador

17 actuacions musicals

1.600 activitats a tot Catalunya

2.500 voluntaris

1.037 línies telefòniques (776 a la seu central, Fira de Barcelona)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.