El jutge dóna la raó a l'Ajuntament de la Selva i obliga a desmantellar una antena que emet il·legalment

La instal·lació ha generat queixes per interferències en altres emissores de ràdio

Tal com explica l'alcalde, Josep Masdeu, tot va començar ara fa un any i mig, quan l'Ajuntament va tramitar «com una més» una llicència demanada pel propietari de la finca, situada sobre sòl rústic, per aixecar una «caseta per guardar-hi les eines». Uns mesos després, els serveis tècnics municipals constataven tanmateix que s'hi havia muntat, sense permís, una antena de telecomunicacions de grans dimensions, per la qual cosa, i després d'intentar-ho notificar sense èxit a Totmúsica Ràdio, el Butlletí oficial de la província publicava el 4 de juliol del 2008 la resolució municipal que obria un procediment de protecció de la legalitat urbanística per obres executades sense llicència, i ordenava la «suspensió provisional i immediata» dels treballs, que a més ja advertia que «no són susceptibles de legalització». El 26 de setembre, i arran de les al·legacions de l'empresa, l'Ajuntament no sols ratificava la decisió, sinó que li donava un mes perquè procedís a «l'enderroc o retirada total» de l'antena. Era contra aquesta decisió que la companyia interposava un nou recurs que finalment, durant la segona quinzena de juliol, desestimava el jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona. «Només van al·legar qüestions sobre el procediment administratiu, però el jutge admet que és un incompliment de la llei i ens dóna la raó», explicava ahir Masdeu. Arran d'això, i un cop la sentència ja s'ha notificat a l'empresa, ara s'obre un nou període d'un mes perquè l'executin, és a dir, perquè desmantellin la instal·lació. «Si no ho fan, subsidiàriament podem demanar-ho de fer nosaltres, si bé llavors els passaríem la factura perquè han de pagar ells», explica.

L'alcalde de la Selva també recordava que les emissions de l'antena han provocat les queixes de diversos veïns del poble –i, per l'orientació de l'antena, també d'altres municipis del Camp, com alguns barris de Reus–, que asseguren que les emissores il·legals s'interposen en la freqüència de les legals.

La Generalitat ja ho havia provat

A banda de les irregularitats urbanístiques, la Generalitat també havia posat l'ull en l'antena perquè hi emeten cinc emissores de ràdio sense concessió: Totmúsica Ràdio FM, Loca FM, Ràdio Maria, La Mega FM i Energia FM. Per aquest motiu, al setembre passat, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació obria un expedient sancionador contra el qual l'empresa va presentar un recurs d'alçada, que la conselleria desestimava a l'abril. Per fer complir la resolució, publicada el 8 de juny al DOGC, un funcionari del departament, amb el suport tècnic del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i una patrulla dels Mossos, es presentava quatre dies després a clausurar les emissions, si bé no van poder entrar a la finca, i per això van demanar un «auxili judicial» que els ho permeti fer. El govern, a més, va denunciar el cas el 16 de juny al Ministeri d'Indústria, competent en casos d'interferències. El Consell de l'Audiovisual de Catalunya es felicitava ahir per la decisió judicial, una de les primeres en aquest sentit al país, on hi ha, calcula, unes 200 emissores il·legals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.