Comunicació

Mor Xavier Vinader

Expert en extrema dreta, era un referent del periodisme d'investigació

“L'extrema dreta avui s'ha reinventat. Cosa que no ha fet l'esquerra, que encara va amb les seves cotilles. L'extrema dreta ara va vestida d'Armani.” Ho deia el periodista Xavier Vinader (Sabadell, 1947), el 17 de febrer en una entrevista a Vilaweb , coincidint amb l'emissió per TV3 d'un documental sobre la seva figura dirigit per Àngel Leiro i Xavier Montanyà. El treball, produït per Antàrtida Films, donava veu al compromís periodístic de Vinader, símbol de la llibertat d'expressió i referent del periodisme d'investigació, ja que va ser qui va indagar més a fons el terrorisme d'estat i l'extrema dreta. És autor de llibres i articles sobre el món policial. El documental servia també per homenatjar una figura que “dignificava la professió” i estava “a les antípodes del periodisme servil”, tal com piulava a Twitter el periodista Francesc Soler. Altres periodistes coneguts com Jordi Évole també es van afegir a les reaccions per la mort de Vinader als 68 anys a causa d'una pneumònia. “Gràcies per haver-nos obert el camí, pel teu exemple”, escrivia Évole, que hi afegia un “gràcies, amic, mestre”. El diputat de la CUP i periodista David Fernàndez escrivia en el seu compte de Twitter: “Tot el dolor junt.” Hi afegia una frase de Vinader: “I mentre no aprenguem a furetejar la foscor no sabrem escriure amb claredat.” Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar la “convicció i voluntat” del periodista, que va posar llum on “normalment hi havia ombres”.

El 1979, Xavier Vinader va escriure dos articles a la revista Interviú en què explicava detalladament, amb noms i cognoms, les actuacions de grups d'incontrolats d'extrema dreta al País Basc. Poc després, ETA va matar dos dels individus mencionats en els articles i el 1981 l'Audiencia Nacional el va condemnar a set anys de presó per un suposat delicte d'imprudència temerària. El periodista es va exiliar i no va tornar a Catalunya fins al 1984. Després de passar tres mesos a la presó de Carabanchel va ser indultat pel govern espanyol. “En aquest país les clavegueres no es van netejar mai”, deia a Els matins de TV3.

El 2007 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi. Vinader també s'havia pronunciat a favor de la independència de Catalunya: “És apassionant poder participar en la creació d'un estat nou. Mentre m'expliquin què es pretén fer, anem bé.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia