Comunicació

La tele de casa

TV Girona ha apostat des dels inicis per la informació de proximitat i s'ha convertit en una de les principals cadenes locals del país

És la tele líder de comarques gironines amb 28.000 espectadors diaris

Celebra demà els seus 30 anys en un acte a l'Auditori

La història de TV Girona comença el 1985 com una de les iniciatives de Kinema Grup, un col·lectiu pioner en les produccions en vídeo. Però la primera experiència de televisió local a les comarques gironines data del 1981 quan, coincidint amb les fires de Sant Narcís, es va estrenar Punt Visió, amb el suport del Punt Diari. “Va ser una experiència efímera perquè va durar pocs dies i només es podia veure en alguns barris de la ciutat”, escriu el periodista Ramon Rovira en el pròleg del llibre TV Girona, la comunicació de proximitat en l'era de la globalització escrit pel doctor de la UdG Lluís Costa. “Però l'aparició de la imatge del periodista Lluís Falgàs i la retransmissió en directe dels focs va ser un autèntic esdeveniment ciutadà, malgrat les escasses pantalles que van captar el senyal”, recorda Rovira.

La proximitat de la notícia, de l'esdeveniment, ha estat el factor clau en l'èxit de les teles locals, nascudes en l'alegalitat a tot el país en la febre dels anys vuitanta i amb més voluntarisme que recursos. Lluís Costa posa èmfasi en com “la creació d'una xarxa de comunicació local a Catalunya ha representat un fenomen històric molt característic del país”. L'aposta per la localitat ha estat el garant de la supervivència en un món de múltiples pantalles. I el cas de TV Girona és paradigmàtic de l'evolució.

La TDT: el pas endavant

El 2008 va ser un any clau per a les teles locals. Les cadenes més petites van ser les primeres a fer el pas cap a la TDT i passar de l'emissió analògica a la digital. La inversió econòmica que suposava el canvi tecnològic però també la constitució de les teles locals com a empreses privades o de titularitat pública, una de les condicions que imposava el pla tècnic de la TDT dissenyat pel govern, va configurar un nou mapa televisiu: no totes les cadenes que operaven fa deu anys van aconseguir llicència i d'altres, per sobreviure, van haver d'arribar a acords amb altres. “El canvi veritable per a TV Girona va ser amb la TDT que ens donava cobertura legal, passàvem a l'emissió digital i ens professionalitzava com a empresa”, explica el director del canal gironí, Àlex Martí. La TDT, en els seus preparatius va suposar també una mudança històrica, amb una nova ubicació. El 2007, TV Girona traslladava els estudis, un pis gran al número 42 de la carretera Barcelona, per un emplaçament més cèntric, al carrer Nou, i amb la voluntat de potenciar “la finestra que connecta directament amb el carrer”. “A la seu de carretera Barcelona hi havia molt espai, però ho vam canviar per un espai més reduït tot i que més proper i a peu de carrer”, assenyala Martí, fent referència a una localització molt transitada per vianants i que contribueix a crear imatge.

De la TV Girona dels primers anys –no va ser fins al 1988 quan les emissions es fan regulars gradualment– s'ha passat a un canal local capaç de fer connexions en directe, gràcies al 4G. Àlex Martí recorda per exemple la notícia del retorn al número u d'El Celler de Can Roca –“vam poder fer un directe amb el restaurant”– o l'ascens frustrat del Girona: “L'especial Tot rodó del partit contra el Lugo és el programa més vist d'aquest any amb prop de 10.000 espectadors.” El programa esportiu té entre 5.000 i 6.000 espectadors. Les eleccions municipals són cobertures destacables per a TV Girona; els últims comicis del 24 de maig, el canal va tenir una audiència màxima de 8.000 espectadors. “S'ha acabat moure's amb la moto amunt i avall per portar cintes”, reconeix Martí.

L'accessibilitat a les noves tecnologies ha permès aquest salt qualitatiu. Els gironins han fet confiança a la tele de casa amb una audiència acumulada diària de 28.000 espectadors. TV Girona commemora demà els seus 30 anys en un acte a l'Auditori.

LES FRASES

El gran canvi per a la professionalització de la televisió local i sobretot per a TV Girona va ser amb la transició de la TDT
El repte per a la pròxima temporada és potenciar els directes, molt assequibles gràcies al 4G
Àlex Martí
Director de televisió de girona des del 2005


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.