Comunicació

Un relat de vivències

La sèrie ‘Pintant el gris', que s'emetrà a El Punt Avui Televisió, retrata la vida a comarques al final del franquisme

Es recullen els moviments culturals i el teixit associatiu, diu el director Albert Jordana

En l'ocàs de la dictadura franquista, a finals dels seixanta, la vida cultural i associativa emergia amb força en l'àmbit local. El relat d'aquest període s'ha lligat sovint a grans esdeveniments històrics de país. La sèrie documental Pintant el gris , que El Punt Avui Televisió estrenarà diumenge a les deu de la nit, fa un retrat d'aquesta època des d'una perspectiva diferent, incidint en com transcorria la vida quotidiana en ciutats petites i mitjanes i sobretot recollint aquesta vitalitat social.

“És una sèrie transversal”, explica el director del projecte Albert Jordana i director de Vallès Oriental TV (VOTV), ja que s'aproxima al territori a l'entorn dels grans temes de país com ara la política, la llengua, l'educació, la religió, el turisme o els esports. A través de deu capítols de 25 minuts cadascun, Pintant el gris rememora les vivències personals tant de ciutadans que comparteixen els seus records com de figures destacades de l'àmbit local. “El relat és molt vivencial”, assenyala Jordana en el que vol ser un “homenatge també a una generació” que va impulsar projectes des del seu àmbit per construir el país des del territori. El recorregut pel país el fan, per tant, els testimonis: des d'historiadores i cronistes locals a mestres, artistes, esportistes... Un dels protagonistes de la sèrie documental és Adoni González, vinculat als moviments sindicalistes i empresonat vuit vegades per la seva lluita antifranquista. Actualment és membre de la Comissió per a la Memòria Històrica de Badalona. Una altra de les entrevistada és la historiadora Àngels Parés, de Sitges, filla dels propietaris d'un hostal que va viure el boom turístic. Quant a la vessant artística, s'hi recull l'opinió de Vicenç Viaplana, de Granollers, que en l'època despuntava com a artista. També s'entrevista el periodista olotí Domènec Moll, que va ser redactor en cap del setmanari ¡Arriba España!

A més de diferents veus s'hi afegeixen diferents paisatges. La sèrie documental visita ciutats com Manresa, Granollers, Vic, Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Sabadell, Terrassa, Girona, Olot, Calella de Palafrugell i Mataró, sense oblidar punts centrals de l'àrea metropolitana per recollir aspectes col·laterals a la immigració com l'Hospitalet de Llobregat i Badalona.

Transcendeix el local

Albert Jordana remarca que molts dels fets que passen en algunes ciutats, i que poden semblar únics, són fenòmens que transcendeixen i es repeteixen en altres punts del territori i posa l'exemple de llibreries reivindicatives o cooperatives que després impulsen escoles laiques. La construcció del relat s'il·lustra amb imatges recuperades d'arxius municipals i anuncis de televisió dels seixanta i setanta.

És una producció de La Xarxa feta per VOTV amb la col·laboració d'una quinzena més de televisions locals i l'assessorament històric de Sàpiens . La cap de redacció de la revista, la periodista Sònia Casas, n'és també la presentadora.

LA DATA

24
d'abril
s'estrena aquesta producció de La Xarxa amb l'assessorament històric de ‘Sàpiens'. S'emetrà a una quinzena de teles


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia