Conat de censura prèvia
El consell de RTVE fa marxa enrere i anul·larà la mesura arran de les crítiques i les peticions de dimissió per l'intent de controlar els informatius de la televisió
El consell de RTVE, que dijous es va atorgar el control del sistema d'elaboració dels informatius, farà avui marxa enrere de la seva decisió a causa de l'allau de crítiques i fins i tot peticions de dimissió que ha provocat. Els membres designats pel PP i CiU, que van votar a favor de la proposta presentada pels populars, han convocat avui una reunió d'urgència per retractar-se.
La polèmica va sorgir quan es va saber que aquest òrgan polític havia aprovat un acord –amb els vots a favor del PP i de CiU, mentre que PSOE, ERC i CCOO es van abstenir i només IU i la UGT hi van votar en contra–perquè els dotze consellers poguessin accedir al sistema informàtic Inews, que els periodistes utilitzen, fet que obria la porta a un control previ. L'anunci va provocar la indignació de periodistes i organitzacions professionals, i una allau de missatges a Twitter. El consell d'informatius de RTVE va rebutjar “rotundament” la mesura: “Obre la porta a la censura prèvia, al control polític i a tot tipus de pressió.” Tant el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubacalba, com el líder del PP, Mariano Rajoy, es van desmarcar de la mesura. Rubalcaba va dir que era un “error” i Rajoy, que “rectificar és de savis”. Per la seva banda, els treballadors de TVE reunits ahir en assemblea van acordar demanar la dimissió dels membres del consell, malgrat les rectificacions posteriors. Demanen que pleguin els que van votar a favor de l'acord i els que es van abstenir.
Arrel de la polèmica, els quatre consellers del PP van enviar un comunicat en què asseguren que l'accés a aquesta eina la consideraven útil per a la seva feina i que en cap cas volien interferir en el treball dels professionals. Tot i això, arran del “malestar” generat, van reconsiderar la seva decisió. També es va manifestar en aquest sentit el conseller designat per CiU, Josep Manuel Silva, que va aclarir que votarà en contra de l'acord després d'haver comprovat quina és la interpretació que se n'ha fet. “No vull tenir aquesta eina si algú interpreta que això pot interferir en la feina dels professionals, tot i que no era la intenció”, va remarcar. També va deixar clar que els consellers del PSOE, tot i que s'abstinguessin, es van mostrar “totalment d'acord” amb la proposta que van fer els populars i va recordar que els consellers socialistes es van abstenir “sabent que servia per aprovar” la mesura. El conseller d'ERC, Francesc Bellmunt, que va delegar el vot per absència, va dir que els consellers volien un procés que permetés controlar el minutatge de l'informatiu un cop emès, a causa de la inexistència d'un consell de l'audiovisual estatal, i va afegir que en cap cas s'havia reclamat conèixer els temes a priori ni influir en la feina dels redactors.
La sintonia del ‘No-Do' a RNE
No només a Twitter es va fer sentir la protesta dels periodistes. Juan Ramón Lucas va introduir la música del noticiari franquista en el magazín matinal de RNE. Un dels col·laboradors va comentar a Lucas que li havien encarregat una nova sintonia per als informatius de TVE, i després va sonar la del ‘No-Do'. El debat Al rojo vivo de La Sexta va començar ahir en blanc i negre i amb dos rombes. El presentador, Antonio García Ferreras, va acusar el PSOE de “complicitat conscient i vergonyosa” amb la censura prèvia que volia instaurar el PP “a la televisió de tots”.