Comunicació

I el Pirineu va il·luminar Catalunya

Un documental explica el paper de les centrals hidroelèctriques en el salt industrial de Catalunya ara fa cent anys

Coproduït per TV3 i TVE, retrata les pèssimes condicions dels obrers que
van aixecar
les centrals

El 1911 es va cons­ti­tuir la Bar­ce­lona Trac­tion, Light and Power, cone­guda popu­lar­ment amb el nom de La Cana­denca, per tirar enda­vant l'ambiciós pro­jecte d'elec­tri­fi­car Bar­ce­lona i la seva àrea indus­trial amb la cons­trucció de grans salts d'aigua al Piri­neu. Un any després, es va començar a cons­truir el pri­mer de diver­sos pan­tans al llarg de la Noguera Palla­resa, amb les seves cor­res­po­nents cen­trals gene­ra­do­res d'elec­tri­ci­tat, trans­por­tada amb cables d'alta tensió fins a Bar­ce­lona. La llum va arri­bar a Cata­lu­nya. Un segle després d'aquesta efemèride, la pro­duc­tora Bata­bat ha produït el docu­men­tal La gran aven­tura de La Cana­denca amb col·labo­ració de TV3 i TVE a Cata­lu­nya i la direcció
de Jordi For­tuny, per difon­dre aquest procés poc cone­gut però cab­dal en
la història del país.

El docu­men­tal, pre­sen­tat dijous amb una pro­jecció a l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Iler­dencs, explica l'elec­tri­fi­cació de Cata­lu­nya a través de qua­tre per­so­nat­ges que es van alter­nant al llarg de la nar­ració: Car­les Montañés, engi­nyer bar­ce­loní que tenia la idea d'elec­tri­fi­car Bar­ce­lona però no va acon­se­guir el suport dels bancs locals; l'engi­nyer nord-ame­ricà Fre­de­rick Pear­son, que després de cons­truir cen­trals al Bra­sil i l'Amèrica Cen­tral hi va veure el negoci i va acon­se­guir capi­tal cana­denc per fun­dar amb Montañés la Bar­ce­lona Trac­tion; un tre­ba­lla­dor d'Alcam­pell, ins­pi­rat en Simó Piera, pre­si­dent del comitè de vaga de La Cana­denca, amic de Sal­va­dor Seguí i per­so­natge que ser­veix per expli­car les pèssi­mes con­di­ci­ons de tre­ball dels obrers de les cen­trals i la vaga del 1919, ini­ci­ada a les obres del pantà de Cama­rasa, que va mar­car una fita en el movi­ment obrer naci­o­nal, i una pas­tora del Pallars, que explica el canvi en el pai­satge natu­ral i humà del Piri­neu i els can­vis en la vida quo­ti­di­ana arran de les cen­trals.

“Hem vol­gut expli­car la impor­tantíssima apor­tació del Pallars al desen­vo­lu­pa­ment del con­junt de Cata­lu­nya, cosa que sovint passa des­a­per­ce­buda”, explica Sílvia Romero, regi­dora de Cul­tura de Tremp. El con­sis­tori trem­polí, a través la Comissió del Cen­te­nari de les Cen­trals Hidroelèctri­ques, va impul­sar la rea­lit­zació del tre­ball, que ha tin­gut també la col·labo­ració d'Endesa. TV3 l'emetrà coin­ci­dint amb l'ober­tura a Bar­ce­lona de l'expo­sició El Pallars il·lumina Cata­lu­nya, del 9 d'octu­bre a l'11 de desem­bre, que ara ha obert a Tremp. TVE, que l'ha doblat al cas­tellà, l'ha pro­gra­mat per l'any vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.