cultura

El jove Ramon Masats

La galeria Ana Mas exposa més de 60 imatges d'un dels referents de la fotografia catalana de postguerra

És un dels grans refe­rents de la foto­gra­fia cata­lana i espa­nyola de post­guerra i la seva obra sem­pre és pre­sent en les grans expo­si­ci­ons d'aquest període bri­llant de la dis­ci­plina fotogràfica al nos­tre país. Però Ramon Masats (Cal­des de Mont­bui, 1931) diu que no té cap nostàlgia d'aquell moment ni troba a fal­tar fer fotos. “Fa 12 o 14 anys que no toco una càmera i tinc mòbil però no sé com fun­ci­ona”, asse­gura el veterà fotògraf, que avui inau­gura una expo­sició amb 61 foto­gra­fies seves a la gale­ria Ana Mas Pro­jects de l'Hos­pi­ta­let.

La mos­tra se cen­tra en el jove Masats, abraçant el període que va del 1953 al 1965, i en ella s'hi pot veure la diver­si­tat de temàtiques que Masats va cul­ti­var en aquells anys. Pre­do­mina, però, la foto de car­rer, amb imat­ges emblemàtiques cen­tra­des en la figura humana i pre­ses en bar­ris depri­mits com el Somor­ros­tro i el Raval bar­ce­lo­nins, però també a les Ram­bles i al Mer­cat de Sant Antoni. El blanc i negre impe­ca­ble –sem­pre vin­tage en les obres pen­ja­des– i l'acu­rada com­po­sició de les fotos de Masats es poden admi­rar en aquesta mos­tra, que també inclou imat­ges moderníssi­mes per a l'època amb inten­ci­ons pràcti­ca­ment abs­trac­tes.

Des de l'expo­sició que el 2002 es va orga­nit­zar a la Vir­reina, Masats, ins­tal·lat a Madrid des del 1957, no expo­sava indi­vi­du­al­ment a Cata­lu­nya. Ara se'l veu feliç de tor­nar a expo­sar a la seva terra. Lluint una samar­reta del Museu Gug­gen­heim, es mos­tra sor­ne­guer i irònic quan parla. “Vaig començar com a afi­ci­o­nat, era un fotògraf intuïtiu. Estàvem a l'Agru­pació Fotogràfica de Cata­lu­nya, amb Oriol Mas­pons, Xavier Mise­rachs i Ricard Terré (la filla d'aquest últim, Laura Terré, ha comis­sa­riat la mos­tra). Però no ens agra­dava els que es feia allà, buscàvem altres camins i miràvem revis­tes euro­pees i jo admi­rava Car­tier-Bres­son”, recorda.

Esta­blir-se a Madrid

Arran d'un repor­tatge sobre les fes­tes del Sant Fermín de Pam­plona, Mas­pons li va acon­se­llar que mostrés aquest tre­ball a la dele­gació madri­le­nya de la revista La Gaceta Ilus­trada. “Hi vaig anar i els va agra­dar i em vaig que­dar a Madrid, bàsica­ment perquè tenia feina allà”, diu.

Masats admet el seu interès per les per­so­nes en la seva foto­gra­fia: “M'hi acos­tava amb dis­creció i mai vaig tenir cap pro­blema ni vaig ama­gar la càmera. El Joan Colom anava amb una càmera oculta i jo el res­pecto molt però jo mai ho vaig fer.”

Admet que en tota la seva llarga car­rera, la seva foto més icònica ha estat la que es veu un par­tit de fut­bol entre semi­na­ris­tes i el por­ter, amb la seva sotana, sem­bla volar a l'hora d'inten­tar atu­rar el gol. Era el 1960. “Sem­pre em pre­gun­ten per la foto del semi­na­rista, què hi vols fer... De fet, va ser una foto bus­cada, vaig espe­rar que en algun moment algú xutés cap a la por­te­ria –recorda–. Allà no em vaig ado­nar si la pilota havia entrat però anys després, quan vaig haver de fer una ampli­ació de la imatge, vaig veure que sí.”

Quan Masats va gua­nyar el Pre­mio Naci­o­nal de Foto­grafía el 2004, el por­ter –ales­ho­res mossèn en una parròquia d'Atocha–, el noi que va xutar –un empre­sari que havia pen­jat els hàbits– i Masats es van reu­nir per pri­mer cop.

Ramon Masats. Anys de joven­tut.

ana mas pro­jects. isaac peral, 7. l'hos­pi­ta­let. fins al 7/7



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.