cultura

Dolors Miquel

Poeta

”El món literari és un gran súper”

“Vivim en una societat molt manipulada”

M'enfilo al tren cap a Tor­re­dem­barra on s'ha ins­tal·lat la poeta Dolors Miquel (Lleida, 1960), una mica per casu­a­li­tat. Arran de mar, encara sense la turis­tada que tant can­viarà el pai­satge, fem un ver­mu­tet i par­lem d'El guant de plàstic rosa, el poe­mari amb què va gua­nyar l'Ausiàs March de Gan­dia. Un lli­bre potent amb homes podrint-se a l'aigüera, cucs des­co­lo­rint som­riu­res i altres pro­fun­di­tats sobre la mort i el desa­mor.

Encara que parli de la mort, sem­bla un lli­bre molt vis­cut. Com l'has engen­drat?

M'ha cos­tat deu anys i escaig. Ni els ele­fants tri­guen tant a parir! Ha estat difícil perquè és dife­rent dels altres, però això sem­pre em passa. Hi ha hagut períodes que l'he hagut de dei­xar perquè era un tema que em cos­tava molt. Al final, a mi m'ha ser­vit escriure'l per enten­dre'm i enten­dre'ns. Espero que ser­veixi a la gent, sinó sem­pre va bé per apun­ta­lar una taula. Bé, és broma, mai no s'hau­ria d'apun­ta­lar una taula amb un lli­bre.

I per què la mort? Que no resul­tava que era un tema tabú en la nos­tra soci­e­tat?

La meva àvia uni­ver­sitària tenia molta por de la mort. Des de petita era un tema molt pre­sent al meu ima­gi­nari. Vaig deci­dir escriure i lle­gir molt sobre el tema i vaig aca­bar des­co­brint mol­tes coses.

També hi ha un motiu que et toca més ínti­ma­ment.

Se m'havia mort tota la família.

No és un deta­llet.

No, és clar, i alhora vaig dei­xar una relació amb una per­sona molt tòxica. Aquests són els dos temes que estan units en el lli­bre.

És un viatge dolorós.

He hagut de superar mol­tes coses meves. La putre­facció me feia molta mania. Lle­gir-ho, veure-la, em dei­xava feta caldo. Quan començava a lle­gir la manera com aca­bem... I al damunt sem­pre aquesta sen­sació de no aca­bar d'enten­dre la huma­ni­tat, aquest cop encara més exa­ge­rada. Com pen­sem i vivim? No entenc com no som més cons­ci­ents de la nos­tra fra­gi­li­tat i de la nos­tra incon­sistència. El poema amb què tanco el lli­bre és això.

“Coses que són com tu se't mos­tra­ran des­car­na­des [...] Creuràs que cap rea­li­tat ha exis­tit, entendràs que Tu tam­poc has exis­tit.”

Hi ha un dese­xis­tir que es bar­reja amb el dese­xis­tir de la pròpia natura. Fa temps me van fer fer una nar­ració i vaig fer-la sobre com estàs posada sobre un munt de runes. Si penséssim els cata­clis­mes i els can­vis de la natura que ha vis­cut el pla­neta ens sor­prendríem. La nos­tra vida és lenta, com la de les flors, però, per a la mun­ta­nya la nos­tra vida és un segon i for­mem part de la natura que és un ésser viu que can­via cons­tant­ment. Tot can­via, però la nos­tra vida és molt lenta per veure cap canvi.

Sí que notem els can­vis en les rela­ci­ons, és clar. L'altra qüestió fona­men­tal del lli­bre és una altra mort, la del desa­mor.

Sí, hi ha la lec­tura paral·lela del fet que et desen­gan­xes d'algú i el procés que has de pas­sar per superar-ho. Es nota l'evo­lució des de la ràbia, pre­sent en els poe­mes més antics, els pri­mers del lli­bre. Està molt bé, perquè, qui escriu amb ràbia? Per què hem d'escriure com volen els homes i els crítics o les dones que seguei­xen aquesta tra­dició? Veig falta de lli­ber­tat arreu i també molts intents de ser deter­mi­nats autors, però per ser el Rilke pot­ser has de tenir prin­ce­ses. Hi ha mol­tes males còpies. Encara que no vull que se'm malin­ter­preti. Ara estic par­lant d'una mino­ria. El vui­tanta per cent, em sem­bla fantàstic.

He tro­bat que la reflexió que fas de la mort és molt física, per dir-ne d'alguna manera. Tinc la impressió que par­les molt del cos i poc de l'ànima.

Perquè l'ànima no es mor. Està en tot el lli­bre, l'ànima. Hi ha una reflexió sobre les dife­rents mane­res d'aca­rar la mort en la nos­tra cul­tura i en les altres. Pensa que els ritu­als de la mort són un fet cul­tu­ral i això et fa pre­gun­tar-te sobre fins a quin punt exa­ge­rem en això de la cons­trucció del jo. Tant de jo, ja em té fre­gida! No sé si en sor­ti­rem mai. El pro­per lli­bre serà sobre l'amor. Tinc ganes de can­viar de tema. Fa que parlo de la mort i de mi mateixa tant de temps, que estic ben can­sada de mi.

Però diries que és un lli­bre espi­ri­tual?

Crec que l'espi­ri­tu­a­li­tat hi és en tot. Al lli­bre totes les coses tenen espe­rit i els sofàs tre­uen bran­ques de pi. És una visió ani­mista. En certa manera el cos és la cosa que ens deixa, però hi ha alguna cosa més. Les reli­gi­ons han donat res­pos­tes interes­sants i ima­gi­na­ti­ves sobre aquesta qüestió.

La con­clusió a què arri­bem és que ens hem de rela­ti­vit­zar una mica més.

Sí, quan vaig tenir hiper­tiroïdisme em vaig ado­nar que depe­nia d'una hor­mona. “Soc una hor­mona, sense l'hor­mona no soc”, em vaig dir. Si el des­pro­ve­ei­xes del que és, què queda del jo? N'estic fins al més enllà del jo i de l'altre. Però en aquest lli­bre és evi­dent que qui se'n va és el jo.

L'havies de matar.

No, llençar-lo per l'aigüera.

Sí, la imatge que uti­lit­zes al lli­bre d'un home podrint-se a l'aigüera és molt bona... Però tor­nem a aquesta idea del jo. Per què li tens tanta mania?

Aquest és un segle molt ego­tista. La lite­ra­tura s'ha con­ver­tit en una marca. M'agra­da­ria que tornéssim a l'ano­ni­mat. Ara cada autor és com una marca de pata­tes fre­gi­des i el món lite­rari és un gran súper de mar­ques. Hi ha mar­ques que tenen més espai, que es poten­cien amb pro­mo­ci­ons, i d'altres que són en un racó per a qui les com­pra. Jo crec que soc d'aques­tes últi­mes. Vivim en una soci­e­tat molt mani­pu­lada, i tot és un imperi del jo.

Però tu hi jugues força. Per exem­ple, ets molt activa a les xar­xes soci­als.

Duc una vida molt solitària i estic tot el dia mirant coses. Abans no ho podia com­par­tir i, ara, amb les xar­xes, sí que puc. El perill que tenen les xar­xes és que pots opi­nar i és bas­tant fas­tigós perquè la gent inter­preta el que li dona la gana i et pots crear molts pro­ble­mets, però és com l'ener­gia nuclear, té coses bones i dolen­tes. Quan hi entro, no ho faig per mag­ni­fi­car-me.

Al lli­bre també hi ha una rei­vin­di­cació de la natura i del món ani­mal.

Sense natura no exis­tim. Defen­sar-la és defen­sar la vida. Soc molt eco­lo­gista. És la pre­o­cu­pació més gran que tinc i això passa al davant de tot, de l'inde­pen­den­tisme i de les refor­mes soci­als. El que pro­posa l'eco­lo­gisme és una reforma molt bèstia.

Què sim­bo­litza el guant rosa de plàstic?

El món femení. Els poe­mes mas­cu­lins, a part dels temes típics, fan sor­tir la seva sim­bo­lo­gia: cavalls, màqui­nes, guer­res..., però el món femení fa tot just sei­xanta anys que va cre­ant els seus símbols. Hi ha una intro­ducció dels espais pri­vats feme­nins al dis­curs lite­rari. El guant també ens remet a la pro­tecció i a l'aïlla­ment. De la mort no en sabem res, només el tema del cos, hi hem d'entrar amb guants que ens per­me­ten tocar sense tocar, no hi acaba d'haver una comunió. Si tens una per­sona que s'està començant a podrir a casa teva, el guant també és neces­sari. No és el guant d'una dami­sel·la del Car­ner.

De vega­des, per supor­tar la vida pública també t'has de pro­te­gir i no amb guants de plàstic sinó amb cui­ras­ses. Com vas viure la polèmica cau­sada per haver lle­gir ‘Mare Nos­tra' a l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, l'any pas­sat, amb l'Alberto Fernández Díaz mar­xant tot indig­nat?

No em va agra­dar gens perquè es creen imat­ges de tu en què ni tan sols t'hi reco­nei­xes. Milers de per­so­nes m'insul­ta­ven, a mi i a la meva poe­sia. Quan escrius, has de tenir con­fiança en tu mateix i me l'havien presa. Notava que nau­fra­gava i aquí va ser molt impor­tant el suport dels meus amics de veri­tat. Jo mai no m'he sen­tit gran cosa, només quan escric em sento mera­ve­llosa. Em van dei­xar l'auto­es­tima per terra. Però també en vaig apren­dre molt. Del que em passa de dolent, intento treure'n la part posi­tiva.

Si més no, ara par­les de la Dolors Miquel i la gent sap qui és.

Sí, però això en què em pot aju­dar? Quan no era tan cone­guda com ara, sem­pre, més o menys, hi havia qui em cri­dava i ja estava con­tenta. Estar tant en pri­mera plana genera mol­tes enve­ges i hi ha molta mal­dat. Van cap a tu com si fos­sis un objec­tiu mili­tar.

Dimensions
¿Quant és zero multiplicat per infinit? ¿I amor multiplicat per zero? ¿I mort dividida per infinit? ¿Quants som tu i jo multiplicats per tu i jo? ¿Quant és la vida més u? ¿Quants som tu menys jo? Ho intentis com ho intentis, si obres la porta, mai obres la porta. És el llenguatge qui l'obre per tu. Jo només entro. No hi ha cap porta. És com la mà. És tot. No existeix la mà. És una paraula com un senyalador de camins i fronteres. Jo només entro. L'instant finit del meu infinit entra en tu. Quan tu no hi ets. En aquesta manera teva de no ser-hi. En aquesta manera teva infinita de no ser-hi. Tu no ho intentis. Aquí no hi ets. Els matemàtics encara no s'han creat. El cel va ple d'àngels. Regna l'estómac. Res de cervells. Segurament demà neva. El dia no té finestra. Poema inclòs al llibre ‘El guant de plàstic rosa'
El guant de plàstic rosa
Dolors Miquel
Premi Ausiàs March de Gandia Editorial: Edicions 62 Barcelona, 2017 Pàgines: 72 Preu: 15 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.