Patrimoni

Patrimoni

La memòria d’unes grans veles

La Trobada d’Embarcacions Tradicionals de Calella de Palafrugell celebra el 25è aniversari demostrant el treball per a la recuperació d’un material de gran valor cultural i històric que forma part del món mariner

El patrimoni marítim com a bé cultural és ja innegable i el 25è aniversari de la Trobada d’Embarcacions Tradicionals de Calella de Palafrugell, a Port Bo, és l’exemple de la tenacitat d’un grup de patrons en fer-ho possible. I no ha estat fàcil. Pere de Prada, fundador ara fa més de dues dècades, va explicar ahir a trenc d’onada que es va començar de manera modesta, fent una defensa aferrissada de la vela llatina i d’aquest tipus d’embarcacions: “En aquests anys han passat més de 95 embarcacions diferents; el que vol dir 95 voluntats diferents dels respectius patrons, el que demostra el treball que s’ha fet durant aquests anys.” Una proposta que mai ha tingut voluntat de ser elitista –perquè de fet aquestes eren unes embarcacions de treball– per acostar-les a la societat. “En els inicis podíem passar per excèntrics perquè pocs sabien què era una vela llatina. Ara tot ha canviat”, va assegurar. El treball no s’ha limitat a les embarcacions sinó també a les eines dels homes de mar, recuperant-les per crear un fons que les preservi per al futur, com ara les boies de vidre i el càntir de borda, entre d’altres, en un recull etnogràfic. Per això s’han fet també reproduccions per regalar als participants: “Volem fer entendre que aquells patrons vivien amb el que tenien al seu voltant i feien unes eines molt afinades. I és un orgull haver arribat als 25 anys i no morir en l’intent. En aquest temps s’ha creat una federació catalana per a la cultura del patrimoni marítim i fluvial”, va explicar amb orgull. Ahir, a Port Bo, eren més d’una vintena, un nou èxit. “El que compta és la voluntat dels patrons de participar en aquesta iniciativa”, va destacar. Un treball magnífic de l’Associació d’Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell.

Ahir també va ser un dia especial, perquè les embarcacions van salpar per passar la jornada a cala Pedrosa per fer-la sevir exclusivament, amb el permís de Costes de l’Estat: “El que per a nosaltres és com un reconeixement al valor cultural que ens agrada i agraïm”, va destacar De Prada, que hi va afegir que ara s’obre una etapa per mostrar als patrons, que venen de Calafell, Cadaqués i la Catalunya del Nord, entre d’altres, el gran paratge natural de la costa, sempre a bord d’unes embarcacions que ja són història i llegenda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.