Teatre

Cultura

Un clàssic de l’estiu al Museu del Ter

El teatre i la difusió de la història i el patrimoni es tornen a donar la mà a Manlleu

La transició democràtica és el tema central d’aquest any

Una enganxada de cartells de propaganda electoral de l’any 1977 va servir per començar la presentació de l’obra teatral que aquest estiu es podrà veure els divendres i dissabtes fins al 12 d’agost al Museu del Ter de Manlleu. I és que 1977 és l’any en què se centra l’acció i també el títol de la peça que com ja és habitual permet unir difusió històrica i patrimonial amb el llenguatge dramàtic del teatre: “L’objectiu és tractar de temes que podríem treballar al museu de manera tradicional, com seria una exposició, però traslladant els continguts a un espectacle teatral”, apunta Carles Garcia, director del Museu Industrial del Ter (MIT). Per aconseguir-ho, s’ha repetit el binomi que funciona amb èxit des del 2008 entre el MIT i la companyia CorCia Teatre: “Fa gairebé deu anys que treballem junts i ens ha anat bé”, apunta Joan Roura, director de l’obra 1977, una responsabilitat que enguany ha compartit amb Anna Pressegué.

Un estiu ben mogut

1977 agafa el relleu dels altres espectacles teatrals que s’han representat al MIT els últims estius, com són Torn de nit. Crònica negra, Ànimes de Batan, El meu barri, L’aiguat i Bates Blaves. Com totes elles, l’obra d’enguany té un important component local “però extrapolable a qualsevol altra població”, comenta Carles Garcia. L’acció se centra en l’estiu del 1977, en concret entre el període que va del 15 de juny –data de les primeres eleccions democràtiques a l’Estat– al 25 del mateix mes, quan dimiteix el darrer alcalde franquista fruit de la pressió popular: “Obrim una finestra a l’interior d’una casa on els diversos personatges que hi apareixen afronten aquest moment de canvi d’una manera ben diferent”, destaca el director Joan Roura. Al petit i alhora entranyable teatrí del Museu del Ter l’espectador viatja en el temps per conèixer i recordar moments clau de la transició democràtica: “La proximitat cronològica farà que molta gent es faci seva l’obra”, recorda Roura. La tasca de documentació s’ha fet de manera conjunta entre el MIT i CorCia Teatre: “Ha sigut més fàcil perquè hi ha una bona hemeroteca i hem tingut accés directe a personatges polítics, sindicalistes, capellans o manlleuencs que ho van viure en primera persona”, expliquen.

1977 està interpretada per Jordi Arqués, Anna Busanya, Marta Parramon i Joan Roura. La proposta teatral es pot complementar amb sopars especials oferts per diversos restaurants de Manlleu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.