cultura

juvenil

Ferran aisa

Trilogia ‘La llum d’Artús’, un viatge al passat

Raimon Portell (Barcelona, 1963), va estudiar filologia i ha col·laborat a publicacions especialitzades en viatges, com a la revista Altair. Ha aconseguit diversos premis periodístics i va ser director de la revista Descobrir Catalunya. Ha publicat llibres de viatges, d’assaig i novel·les. El 2005 va rebre el premi de la Crítica Serra-d’Or pel llibre Vull una corona. També ha publicat Pirineu català, El somni del jaguar, L’ombra de Venècia i Una cançó de cap verd; també ha conreat l’assaig educatiu i és coautor, amb Salomó Marqués, d’Els mestres de la República (2006).

Ara, amb Camins de nit, Portell inicia la seva obra més ambiciosa, una trilogia novel·lada. Camins de nit és el primer volum de la trilogia La llum d’Artús. Aquest primer llibre consta de 31 capítols de lectura fàcil i agradable. Capítol a capítol es va desfent o embolicant més la trama. Tant la protagonista com el lector es mantenen en la mateixa línia de misteri.

La protagonista de la novel·la és la Rut, una nena de dotze anys que viu en una ciutat en guerra. La ciutat està controlada amb mà de ferro per la Guàrdia de Reserva. De nit s’hi acosten dirigibles que deixen caure bombes. La mare i el pare de la Rut han desaparegut, per això viu amb una tia, que considera la nena com una càrrega. Un dia, a l’escola, el director li presenta el professor Argimon, director de la Biblioteca Artús, que li demana si pot ajudar-lo a endreçar i actualitzar el catàleg. Per a la nena, qualsevol cosa és millor que tancar-se al pis de la tieta.

La Rut aviat s’assabentarà que no tot és tan fàcil com sembla. Al seu voltant apareixen interrogants i, sense adonar-se’n, es veu embolicada en una trama que la deixa sense alè. De cop i volta l’escenari se situa en un altre món, més ben dit, en el nostre món, però no tal com el coneixem. És com si hagués entrat en una dimensió desconeguda i hagués anat a parar a l’inici del segle XX, quan el transport es feia amb tracció animal i els pobles estaven connectats per camins de ferradura. Semblaria un altre món si no fos pels topònims dels pobles.

Tot i que és el moment en què apareixen els primers automòbils i els primers ginys voladors, la vida rural manté els signes ancestrals, mentre a la ciutat ja tenen avanços tecnològics com el llum de gas i els telèfons. La gran aventura ha començat. La Rut no sap que s’ha posat en marxa una complexa trama amb interessos foscos i es veu abocada a una aventura plena de preguntes sense resposta que la farà anar més enllà del que es podia imaginar.

L’autor, naturalment, en tractar-se d’una trilogia, no resol tots els misteris en el primer llibre, però sí algunes preguntes. Caldrà esperar els volums següents per saber quines seran les respostes que aporta aquesta llum d’Artús. Un segon llibre que, segons explica Raimon Portell, ja està preparat.

CAMINS DE NIT
Raimon Portell
Editorial: Barcanova Barcelona, 2017 Pàgines: 342 Preu:14 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.