Patrimoni

Patrimoni

La memòria que perviu

La casa Vincke de Palamós, un palauet de principis del segle passat que s’està reconvertint en un hotel de luxe, s’erigeix en un exemple de com conciliar el manteniment del patrimoni més enllà de la seva catalogació i protecció

Palamós és un poble amb molta història en com­pa­ració amb el patri­moni que final­ment resta dem­peus avui en dia, espe­ci­al­ment als nuclis. L’inves­ti­ga­dor local Pere Tri­ju­e­que ha fet durant dècades una feina cons­tant per apro­fun­dir-hi; una tasca espe­ci­al­ment com­plexa si es vol ser rigorós. I el seu tre­ball, jun­ta­ment a d’altres que seguei­xen el seu lle­gat, n’és una prova exem­plar.

Bom­bar­de­jat durant la Guerra Civil, ata­cat per l’exèrcit francès o fins i tot saque­jat pels homes del temi­ble pirata turc Barba-rossa i amb el tsu­nami del turisme ini­ciat el segle pas­sat, qual­se­vol resta, edi­fici o pedra que queda a Palamós, fins i tot el patri­moni natu­ral, és ara mateix real­ment un tre­sor d’incal­cu­la­ble valor. No és tant par­lar de falta de visió a l’hora de man­te­nir-lo, que segu­ra­ment també –un exem­ple des­gra­ciat és la demo­lició total­ment inten­ci­o­nada i espe­cu­la­tiva de la casa Ribera o l’estació del tren–, com de la importància que aquest poble ha de donar, i dona, al que li queda. Un dels seus bucs senyera –en té d’altres, evi­dent­ment– és un pala­uet de prin­ci­pis del segle pas­sat: la casa Vincke, que ara és recon­ver­teix en un hotel.

L’any 1941 es va regis­trar la venda d’una finca a nom de Gerard Vincke Goll, amb l’ús de fruit a nom del seu pare, Enric Vincke. Aquesta pro­pi­e­tat era en rea­li­tat dues fin­ques agru­pa­des en tota l’illa de cases com­presa entre els car­rers de l’Avió, de la Mercè, de López Puig­cer­ver i del pre­si­dent Fran­cesc Macià. A par­tir d’aquesta data és quan la finca ja es va començar a conèixer amb el nom de casa Vincke, si bé no va ser cons­truïda per la família d’aquest indus­trial, d’ori­gen ale­many, Enric Vincke Wisch­meyer. La finca té una llarga història. El 1866 per­ta­nyia al comer­ci­ant de Calonge Martí Vilar i en aquell moment tenia planta baixa, un pis i un magat­zem ados­sat. Després de pas­sar a mans de Miquel Matas, el 1901 la va adqui­rir Miquel Gubert, que és qui li va ator­gar l’aspecte actual amb els dos pisos, en unes obres que es van fer entre 1910 i 1912 i que van donar peu a un deliciós pala­uet on actu­al­ments’estan fina­lit­zant els tre­balls per mitjà de l’empre­ne­do­ria del seu pro­pi­e­tari, Ramon Satorra –que fins ara hi vivia–, i el Grup Mas de Tor­rent, per recon­ver­tir-lo en un hotel de qua­tre estre­lles amb nou habi­ta­ci­ons.

Enric Vincke va resi­dir a Palamós, tret de les seves esta­des a Niça, fins a la seva mort, el 1958. El 1929 s’hi havia tras­lla­dat a viure com a direc­tor de la fàbrica de l’empresa nord-ame­ri­cana Arms­trong –que havia com­prat Manu­fac­tu­ras del Corcho, a Pala­fru­gell, i Conc­hera Inter­na­ci­o­nal, a Palamós–. Durant la Guerra Civil la casa dels Vincke va ser bom­bar­de­jada i va ser lla­vors quan es van plan­te­jar la com­pra d’aquesta pala­uet situat rela­ti­va­ment a prop de les naus de l’empresa, que amb els anys va ser adqui­rida pel grup Hutc­hin­son, avui a la Pie­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.