la crítica

L'art i l'estafa

El dia 19 de desem­bre del 2009 es pre­sen­tava a El Magat­zem Dub­bing's flyer, l'última obra de Sergi Xiri­nacs. Al dar­rere d'aquest títol intraduïble (el que és pre­o­cu­pant no és pre­gun­tar què sig­ni­fica aquesta expressió en anglès, sinó per què els artis­tes per­se­guei­xen aquesta llen­gua per expres­sar, o sumar-s'hi, qual­se­vol nove­tat), al dar­rere d'aquest títol intraduïble –deia– es desen­vo­lupa una obra que pre­senta un tema sem­pre actual en qual­se­vol dinàmica cul­tu­ral: l'engany acos­tuma a acom­pa­nyar l'art o en forma part, l'ensar­ro­nada és l'única cosa que anima i bus­quen els artis­tes. Es tracta, en defi­ni­tiva, de con­tem­plar l'art com una forma més de l'enga­nyifa, un mot­lle més de l' enre­dada. Dub­bing's flyer pre­senta una expo­sició d'art con­tem­po­rani expe­ri­men­tal en la qual tot és res, i el no-res ho és tot, les inep­tes mane­res de la inca­pa­ci­tat, la futi­li­tat de la impotència, el mínim valor de la fotesa, la vàcua i vani­tosa bana­li­tat. A Dub­bing's flyer una suma de per­so­nat­ges, ves­tits a la moda del cos­tu­misme ade­quat a la situ­ació pre­te­sa­ment artística, edul­co­rats amb l'eloqüència necessària a què l'engany és acos­tu­mat, visi­ten i deco­ren l'expo­sició d'un art tan buit com ine­xis­tent, capaç d'arre­ple­gar qual­se­vol matèria exhi­bi­ble, encara que sigui dei­xa­lla d'escor­xa­dor, resi­dus de car­nis­se­ria, mate­rial de rebuig, bude­llada i mon­dongo.

Es tracta, abans que res, d'accep­tar la gran màxima, la falsa llei: és art qual­se­vol cosa que s'exposi en una gale­ria d'art, és poe­sia el que hi hagi imprès a qual­se­vol lli­bre de poe­mes, és cinema qual­se­vol pel·lícula que es pro­jecti a qual­se­vol sala de cinema, en fi, és pin­tura a l'oli, i de la bona, el que hi ha en qual­se­vol llenç. I un cop l'espec­ta­dor de la sala d'expo­si­ci­ons ha accep­tat la falsa llei, les obres adqui­rei­xen el pres­tigiós títol d'obra d'art. Aquest saborós prin­cipi, con­ve­ni­ent­ment ama­nit amb la ver­bo­si­tat i la fer­ra­lla del crític d'art, enlaira les obres expo­sa­des a la divi­nit­zada cate­go­ria d'obres d'art.

L'engany, es dirà, és inno­cent: la men­tida no causa mal a ningú; el frau, atès que neix de l'error del pretès artista i mor en la incul­tura de l'espec­ta­dor, no és cap delicte. Però és l'art ver­da­der el que sofreix la impos­tura, el veri­ta­ble­ment calum­niat. A més hi ha una doble presa de pèl: els esta­fa­dors, auto­a­no­me­nats artis­tes, fan còmplice l'espec­ta­dor, el fan enco­bri­dor de la mas­ca­rada ja que aquest, l'espec­ta­dor, mos­tra aqui­escència, assen­ti­ment, davant l'enga­nyifa. Hi ha un últim ele­ment clau, i molt del gust del tea­tre mordaç de Sergi Xiri­nacs. L'essen­cial pro­blema del delicte artístic és que l'estafa no està espe­ci­al­ment diri­gida als espec­ta­dors, pobres dia­bles que assis­tei­xen, par­da­lets i esnobs, a la inso­fri­ble expo­sició de torn. L'ensar­ro­nada con­sis­teix a obte­nir una sub­venció de l'orga­nisme públic que hi hagi a mà o que sigui acces­si­ble, per exem­ple, la regi­do­ria de Cul­tura de l'Ajun­ta­ment de torn, dis­po­sada a finançar, i ho farà encan­tada, l'enfi­lall de bara­tes xim­ple­ries de saldo.

Director: Sergi Xirinacs Lloc: Teatre El Magatzem de Tarragona Dia: 19 de desembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.