Alcover tindrà un museu interactiu dedicat a la modernitat burgesa del Camp de Tarragona

L'edifici de Ca Batistó (1634) va ser habitat per dues famílies benestants que ara són un punt de referència del projecte

Després de les obres de reforma que es van fer a la casa l'any 2005 i que van costar uns 480.000 euros, ara s'hi aplicaran les tecnologies més avançades per poder oferir al visitant un equipament interactiu dotat del sistema més modern de software, el qual haurà de permetre reproduir les mateixes sensacions –auditives, olfactives i visuals– que van tenir les famílies que van viure a la casa. La nova etapa del pla està quantificada en més de 400.000 euros i podria entrar en funcionament, en fase experimental durant l'estiu, tot i que els directius volen que la inauguració oficial es faci a l'octubre d'aquest any.

«Hem dissenyat un recorregut pensat per mantenir la sensació d'endinsar-se a la vida íntima i privada d'una casa burgesa», explica Ester Magrinyà, directora del Museu d'Alcover, unes instal·lacions que actualment alberguen, a la part superior de l'edifici, el museu paleontològic, i a la resta de l'immoble, la casa noble on s'ha definit el nou projecte.

La senyora de la casa

El nou museu de la modernitat burgesa pren com a fil conductor la figura de Júlia Huguet, una reusenca de començaments del segle XX que, juntament amb el seu marit Francesc Barberà, va habitar la casa a partir del 1924 i va fer-hi les últimes transformacions «per buscar-hi el confort», diu Ester Magrinyà. La història d'aquesta dona ha inspirat la trama argumental de l'itinerari que a partir del mes d'octubre el Museu d'Alcover oferirà al públic. «La mestressa va deixar tot el fons fotogràfic familiar que serà de gran utilitat en la museïtzació», afirma Ester Magrinyà, una reusenca que va quedar sorpresa de trobar una casa d'aquesta singularitat en aquest municipi: «És innovador i sobta trobar-ho en un poble. A mi em va sorprendre i vull que aquest factor sorpresa no es perdi.» Precisament, una pantalla hologràfica s'utilitzarà com a benvinguda als visitants i aquest «factor sorpresa» al qual fa al·lusió la directora del museu hi serà ben present. Des de la sala principal de la planta noble, el públic podrà recórrer totes les estances per descobrir els orígens de la casa. «A la cuina l'olor de pa i el foc de la cuina econòmica; a la cambra de bany, l'evolució dels estris dedicats a la higiene; i al dormitori reproduirem la manera de vestir d'una dona de l'època, a partir del fons fotogràfic que tenim i inspirant-nos en l'obra Casa de nines de Henry Ibsen, i de com l'esport, com ara el tennis o l'equitació, va servir per integrar la dona en el món modern», detalla Ester Magrinyà. El muntatge que han ideat els directius del Museu d'Alcover reproduirà en cada estança un llibre antic en què s'aniran obrint les pàgines que els espectadors podran llegir en les diferents pantalles digitals que s'instal·laran al centre museístic.

El punt d'inici del recorregut proposat començarà amb una presentació de les principals col·leccions que preserva el Museu d'Alcover, i el pas següent serà l'entrada al món de la fotografia de l'època amb la secció de targetes postals. Des d'allí, el visitant es podrà desplaçar fins a l'estança dels nous aparells tecnològics que van marcar un punt d'inflexió en la història, com ara el gramòfon, la ràdio o el telèfon. Un dels àmbits més importants se situarà a l'estança dedicada als orígens de la casa, on entrarà l'espectador després de conèixer in situ la capella de Ca Batistó. Serà la cuina l'espai en què es recrearan les sensacions auditives, visuals i olfactives pròpies d'una llar de començament del segle passat, una de les primeres de municipis petits com ara Alcover, que va tenir un bany modern, que és, precisament, un altre dels àmbits que el públic podrà visitar. El dormitori de la casa estarà dedicat exclusivament a la femineïtat: com es vestia la dona, quines peces de roba usava i quines eren les seves reflexions en la intimitat. En la penúltima estança de l'itinerari es concentrarà el modernisme literari al Camp de Tarragona i en l'última, la que tancarà la visita a la casa, es descobrirà la vida de l'editor i escriptor Cosme Vidal, el qual, amb la impremta La Saura, havia ocupat un dels espais annexionats a l'habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.