Patrimoni

Patrimoni

Tastets dels museus al carrer

Divuit tallers infantils impartits per museus gironins omplen la plaça Constitució en el tancament de la segona edició de Som Cultura

Des de fer cal·ligrafia del segle XI fins a nusos mariners o nius d’insectes

Divuit museus de les comarques gironines van oferir ahir al matí a la plaça Constitució de Girona “tastets” d’alguns dels tallers infantils que ofereixen regularment per divulgar les activitats educatives dels museus i també donar a conèixer en general alguns dels museus més desconeguts de la demarcació. La “marató” de tallers, que es va fer des de les deu del matí fins a les dues de la tarda sota el títol Els museus surten al carrer, va servir per tancar la segona edició del festival Som Cultura, impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, però alhora va ser també una prova pilot per a la Xarxa de Museus de les Comarques Gironines, que té intenció de dur aquesta activitat a altres ciutats gironines coincidint amb festivals o fires de cada lloc.

Ahir a Girona van reunir-s’hi museus d’arreu de la demarcació –des de Llívia fins al Montseny, passant per Palafrugell o Ripoll– i els més petits van poder prendre part en tot tipus de tallers amb un clara vocació didàctica, educativa i també difusora del patrimoni i la història. Així, per exemple el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries va realitzar un taller de policromia en què els nens pintaven amb aquarel·la la cara d’un romà o romana –en una figura que es basa en imatges antigues– “perquè els quedi clar que totes les escultures i imatges antigues eren pintades”, va explicar un responsable. Un altre exemple similar és el taller Fem de monjo copista, del Museu Etnogràfic de Ripoll, en què els infants, amb ploma i tinta, van emular la cal·ligrafia de manuscrits del segle XI. Hi havia plantilles de cal·ligrafia per practicar i després podien fer-se un punt de llibre per endur. Al costat el museu Darder de Banyoles va impartir el taller Insectes, un món per descobrir, en què els nens van fer un niu simulant un hàbitat propici per als insectes. “És la part pràctica final d’un taller que fem al museu, i que primer té una part teòrica. Els nens després s’enduen el niu a casa i poden veure quin insecte s’hi posa”, va comentar la responsable del taller.

Els tallers eren molt variats. També n’hi havia de cistelleria (a càrrec del Museu Etnogràfic del Montseny); de molta de gra (MAC-Ullastret); de reutilitzar taps de suro convertint-los en clauers (Museu del Suro de Palafrugell); de nusos mariners (Museu de la Pesca de Palamós); de coixins i farcells aromàtics (Museu de la Mediterrània de Torroella); d’animació amb stop-motion utilitzant ninots de Playmobil (Museu del Cinema), i d’elaboració d’un rellotge “com el de la catedral” (Museu d’Història de Girona), entre molts altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

La Fireluche publica un disc gravat en directe a La Planeta fa 20 anys

girona
art

La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes diposita obres d’art al MNAC

barcelona
Joan Colomo
El músic de Sant Celoni publica ‘Tecno-realista’

“Em calia cantar contra Elon Musk i el tecno-optimisme”

Barcelona
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll