entre amics

De bòlit, sempre

Rosa Pera treballa en el nou centre d'art contemporani a Girona abans de tenir la seu

Acom­pa­nyant a la nova gene­ració d'artis­tes que emer­gien a prin­cipi dels anys noranta va aparèixer i con­so­li­dar-se a Cata­lu­nya la figura del comis­sari o cura­tor que modi­fi­cava les atri­bu­ci­ons que fins ales­ho­res tenien els crítics d'art. Al llarg de la major part del segle XX, la funció del crític era, d'una banda, expres­sar la vàlua i les carac­terísti­ques espe­ci­als d'un deter­mi­nat artista. De l'altra, pel que fa a la cre­ació col·lec­tiva, el crític d'art donava nom i con­sistència con­cep­tual als nous cor­rents artístics que ana­ven ocu­pant lloc en la història.

Els comis­sa­ris (que també són crítics d'art) han donat un pas més enllà i ja no sols valo­ren el que s'exposa a les mos­tres artísti­ques, sinó que són ells matei­xos els que donen forma a les expo­si­ci­ons, trien els artis­tes i tra­cen el seu recor­re­gut argu­men­tal. Aquest canvi es va pro­duir amb l'esclat, en l'últim decenni del segle XX, dels col·lec­tius artístics i el flo­ri­ment dels pro­jec­tes artístics rela­ci­o­nats amb altres dis­ci­pli­nes com ara l'arqui­tec­tura i la soci­o­lo­gia. En aquest con­text va ini­ciar-se el tre­ball de Rosa Pera (Bar­ce­lona, 1966), que un cop aca­bada la car­rera d'història de l'art va fer el pri­mer pas del que després seria la seva opció pro­fes­si­o­nal assis­tint a un curs de comis­sa­riat diri­git per Glòria Picazo. L'ambi­ent artístic que hi havia a Bar­ce­lona a prin­cipi dels noranta la va por­tar a inte­grar-se al pro­jecte Bar­ce­lona Taller, bres­sol de mol­tes ini­ci­a­ti­ves que han far­cit els últims anys, de pro­pos­tes cre­a­ti­ves inno­va­do­res en el pano­rama cre­a­tiu català. Va ser una època en què la Sala Trans­for­ma­dors era un cau de noves i sor­pre­nents pro­pos­tes cre­a­ti­ves.

En el seu camí pel «comis­sa­riat inde­pen­dent», defi­nició un xic eufemística de «comis­sari fre­e­lance», Rosa Pera va fer-se càrrec de la pro­gra­mació de la sala d'expo­si­ci­ons del Cen­tre de Recur­sos Juve­nils de Mas Fono­llar, a Santa Coloma de Gra­me­net, i va diri­gir la Quin­zena d'Art de Mon­tes­quiu (Quam) de l'any 1996 al 1999.

La Rosa Pera sem­pre ha ori­en­tat els seus comis­sa­ri­ats (és a dir els seus temes de pre­o­cu­pació) cap a la qüestió de la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana i del con­tacte i inte­gració amb el ter­ri­tori. Ara que l'han nome­nat res­pon­sa­ble de Bòlit, el cen­tre d'Art Con­tem­po­rani de Girona li pre­gunto com s'ha adap­tat a una nova vida a Girona. Em res­pon com si la con­testa fos òbvia: «La meva feina es tre­ba­llar amb el con­text, i jo no puc pre­ten­dre que el con­text s'adapti a mi.» Dedu­eixo per la res­posta (i també per la seva acti­tud entu­si­asta) que li va bé en aquests pri­mers temps abans que no es cons­tru­eixi l'edi­fici del Bòlit a les anti­gues caser­nes d'arti­lle­ria (en tinc un record nefast: hi vaig fer la mili). Aquesta situ­ació és una herència de la post­mo­der­ni­tat: allà on hi havien hos­pi­tals, hos­pi­cis, edi­fi­cis mili­tars i antics mer­cats ara s'hi ha ins­tal·lat la cul­tura. Un bon antídot per espan­tar els vells fan­tas­mes.

El nom de Bòlit ve del bèlit (també ano­me­nat bòlit), com­pe­tició en què es tira un bas­to­net que també es diu bèlit. El nom diu que el va triar ella i es penja una meda­lla de gran espe­ci­a­lista a tro­bar noms. El del cen­tre de pro­ducció artística Han­gar (gran nom) del Poble­nou de Bar­ce­lona també va ser un sug­ge­ri­ment seu.

De natu­ra­lesa inqui­eta, Rosa Pera ja ha remo­gut el ter­ri­tori en el qual es mou. Abans que l'edi­fici del Bòlit es cons­tru­eixi ja té dos espais per visu­a­lit­zar el seu tre­ball: la sala d'expo­si­ci­ons de la Ram­bla i la Cape­lla de Sant Nico­lau. El Niu, una cons­trucció efímera de San­ti­ago Ciru­jeda que repro­du­eix un apar­ta­ment als ter­rat de la sala de la Ram­bla va pro­vo­car polèmica perquè visu­al­ment tapava una de les pers­pec­ti­ves de la cate­dral. Va ser una manera moguda de'interac­tuar amb el ter­ri­tori. «El meu tre­ball té com a objec­tiu crear polèmica i debat en la ciu­ta­da­nia, però no d'aquesta mena. Aquesta polèmica m'ha sem­blat un esti­ra­bot polític.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.