cultura

Lingüística

David Paloma

La guia que guia

L’autor mostra cent punts amb novetats

L’única guia que de debò guia sobre la nova nor­ma­tiva gra­ma­ti­cal (2016) i ortogràfica (2017) de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans és obra de Jordi Gine­bra. L’autor pre­senta cent punts en relació amb els quals hi ha nove­tats i vint-i-cinc punts que no han can­viat. La manera de fer-ho és ben sim­ple: títol del feno­men i els exem­ples impres­cin­di­bles; si s’escau, només un. I, de tant en tant, alguna nota.

En el pri­mer cas, el de les “cons­truc­ci­ons, trets i usos adme­sos en la GIEC [gramàtica de l’Ins­ti­tut] que fins ara esta­ven ofi­ci­al­ment con­dem­nats”, els exem­ples de noves admis­si­ons s’acom­pa­nyen de la frase “També con­ti­nua sent cor­recte”, amb l’exem­ple o els exem­ples cor­res­po­nents, i un reper­tori esco­llit d’abre­vi­a­ci­ons. En el cas dels punts que no han can­viat, “i que certs autors o sec­tors pre­ve­ien que podrien can­viar, perquè han estat tema de debat en els últims anys”, la fórmula és simi­lar: exem­ples cor­rec­tes i solució incor­recta.

Gine­bra hi afe­geix un capítol mis­cel·lani de cin­quanta punts, amb infor­mació nova, acla­ri­ments i aspec­tes poc resolts, i un altre de deu punts sobre orto­gra­fia. L’autor acon­se­gueix el que es pro­posa: aju­dar a apli­car els pre­cep­tes i ori­en­ta­ci­ons de la gramàtica i de l’orto­gra­fia.

Són de lec­tura impres­cin­di­ble la mateixa intro­ducció, gai­rebé ser­vida com a uni­tat docent, i un apèndix neces­sari de ter­mes i con­cep­tes gra­ma­ti­cals a què convé recórrer quan el títol del feno­men pugui ser un obs­ta­cle: “verb cau­sa­tiu”, “rela­tiva lliure”, “oració qua­si­re­la­tiva deòntica”...

Per què la guia uti­litza les expres­si­ons cor­recte i incor­recte, quan la gramàtica ja no les pro­mou? L’autor diu que és per como­di­tat expo­si­tiva. Cor­recte sig­ni­fica “ade­quat a la llen­gua estàndard” i incor­recte, “ina­de­quat”. Jo hi afe­gi­ria un argu­ment d’eficiència de com­prensió. El lec­tor ja sap què ama­guen les eti­que­tes de la (in)cor­recció, però pot­ser li feien fer una ganyota les indi­ca­ci­ons “més cor­rent i pre­fe­ri­ble”, “tendència en...”, “propi dels regis­tres for­mals”, etcètera. Aquesta guia el recon­ci­liarà amb la llen­gua.

La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica
Jordi Ginebra i Serrabou
Editorial: Publicacions URV Pàgines: 118 Preu: 16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.