Patrimoni

arqueologia

Apropen l’arqueologia amb videoclips didàctics

El primer vídeo de la sèrie ‘ArcheoClips’ ha estat coproduït per l’Institut de Patrimoni

L’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural ( Icrpc ), amb seu a Girona i dirigit per Joaquim Nadal, ha coproduït el primer videoclip de la sèrie ArcheoClips. T’expliquem l’arqueologia, amb l’objectiu de divulgar la recerca que realitzen els investigadors d’aquest camp. La proposta visual forma part del projecte Digibers, en col·laboració amb dos centres situats a Tarragona, l’ICAC i l’Iphes, i està finançat per la institució Cerca , que aglutina un seguit de centres especialitzats en determinats àmbits del món de la recerca .

L’objectiu d’aquests vídeos, a banda de divulgar l’arqueologia, també és crear una metodologia per després poder-la aplicar a diferents àmbits (aplicacions i altres eines digitals), tots ells especialment enfocats al món educatiu. És per això que l’Icrpc ha comptat amb l’assessorament de professors de secundària. L’intenció és introduir els vídeos a les classes el pròxim curs acadèmic per veure’n el resultat i fer els canvis pertinents. També tenen previst aplicar els diferents materials a museus o jaciments.

La cultura ibèrica

El primer episodi d’ ArcheoClips es centra en el món funerari i la cultura ibèrica a partir de l’excavació i estudi d’una necròpoli. En ell es mostra la metodologia i les diferents disciplines que intervenen des del moment en què s’identifica un jaciment fins a la seva excavació i estudi, inclosos els diferents tràmits administratius. Han començat amb els ibers perquè és una de les civilitzacions més desconegudes, però en futurs episodis voler ampliar el projecte a altres civilitzacions. La participació des de Girona es realitza des de la unitat de projectes i comunicació de l’Icrpc, coordinada per Antoni Rojas Rabaneda, arqueòleg i especialista en el món ibèric i el patrimoni cultural.

Aquest projecte vol sensibilitzar la societat sobre la importància de l’arqueologia, en un moment en què han transcendit diverses notícies sobre l’espoli i la destrucció de jaciments de gran riquesa. En aquest context, ArcheoClips vol ser una eina per conscienciar sobre la necessitat d’investigar i conservar el patrimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

La il·luminació del Castell de la Trinitat rep un primer premi en els (D)arc Awards

ROSES

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA