cultura

periodisme

Ferran Aisa

Els articles de Victor Serge

Victor Lvóvitx Kibáltxitx (Brussel·les, 1890-Mèxic DF, 1947) és més conegut amb el nom de Victor Serge, pseudònim que va fer servir per primera vegada l’any 1917 firmant els seus articles al periòdic Tierra y Libertad de Barcelona. Victor Serge, de família russa exiliada a Bèlgica, va ser escriptor i revolucionari. La seva obra abraça l’assaig, la poesia, la memòria, la novel·la i el periodisme. Ara l’editorial Base recupera els seus articles periodístics amb una edició del professor i historiador Pelai Pagès.

Victor Serge va viure a Barcelona uns mesos del 1917, moment en què es va afiliar a la CNT i va fer amistat amb Salvador Seguí. Era l’època en què es preparava la vaga general. Va ser empresonat a França i va participar en la revolució soviètica. Quan va morir Lenin, va fer costat a Trotski. Malgrat que poc després es va distanciar del revolucionari rus, Serge sempre va ser contrari a Stalin i per aquesta raó va ser deportat a Orenburg, als Urals, i apartat del Partit Comunista de l’URSS. Gràcies a l’ajuda internacional dels intel·lectuals comunistes va poder sortir de Rússia i traslladar-se a França, on va afiliar-se al POUM i va ajudar a sortir dels camps de concentració molts companys poumistes i cenetistes. L’any 1940, amb el seu fill, va embarcar cap a Mèxic, on va viure la resta de la seva vida.

L’autor d’obres com ara Memorias de un revolucionario, El Caso Tulayev i Medianoche en el siglo, continua sent un dels revolucionaris maleïts i perseguits per l’estalinisme que més està d’actualitat, perquè els seus llibres són recuperats i editats de nou en llengües com el francès, l’anglès i el castellà. Només en el darrer any, s’han publicat obres fonamentals de Víctor Serge com ara El nacimiento de nuestra fuerza (Amargord), El año I de la Revolución (Traficantes de Sueños), Ciudad conquistada (Pàgina Indòmita) i els poemes Resistencia. Una hoguera en el desierto (El Perro Malo), escrits majoritàriament durant l’estada a Orenburg. El 2017, Laertes va publicar una semblança política de Víctor Serge, coordinada per Pelai Pagès i Pepe Gutiérrez: La conciencia de la Revolución, en què diversos autors analitzen la seva vida i la seva obra.

La degeneración de la URSS y la Guerra Civil Espanyola. La lucha contra el estalinismo y la regeneración del socialismo (1916-1944) recull articles publicats fonamentalment a La Révolution Proletarienne i La Batalla, dos periòdics marxistes que seguien una línia antiestalinista, i la revista mexicana Mundo.

A través dels escrits de Serge seguim una crònica cronològica de la repressió a l’URSS amb temes històrics com ara els fets de Kronstadt, el cas del cònsol de Barcelona, Antónov-Ovséienko, l’execució de Bukharin, el tercer procés de Moscou... També hi fa un bon repàs de la repressió comunista a Espanya amb escrits sobre la situació a Barcelona després dels Fets de Maig, la desaparició d’Andreu Nin, l’assassinat de Kurt Landau...

Finalment, la tercera part dels escrits recollits en el llibre parla de la necessitat de regenerar el socialisme. Victor Serge va escriure el 1941 a la revista Mundo: “La pobreza del socialismo tradicional coincide con la inmensa crisis revolucionaria del mundo moderno que pone forzosamente –es decir independientemente de la acción del socialismo– al orden del día de la humanidad entera el problema de una reorganización social orientada hacia lo racional y lo justo.

La degeneración de la URSS y la Guerra Civil española
Víctor Serge
Edició: Pelai Pagès Editorial: Base Barcelona, 2017 Pàgines: 280 Preu: 20 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.