El castell de Sant Julià, premiat pels arquitectes
‘La casa dels tres murs’ a Olot i ‘Casa retina’ a Santa Pau reben el premi Arquitectures+Interiors
La plaça Pallol i el muntatge de flors de la catedral a Girona i ‘Casa de la brisa’ a Llafranc, guardonades
La demarcació gironina del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) va dur a terme ahir al vespre l’acte de lliurament de la 21a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona. En aquesta nova edició, la vint-i-unena, el jurat format per Anna Maria Bordas Geli, Pablo Garrido Torres i Miguel Roldán Andrade va preseleccionar un total de 33 projectes de les 47 propostes presentades i va decidir unir les categories Arquitectures i Interiors. D’aquí en van sorgir premiades La casa dels tres murs a Olot, de XAA Arquitectures; la Casa retina a Santa Pau, d’Arnau Vergés; i el Centre d’art i hotel al castell de Sant Julià de Ramis, de Fuses Viader Arquitectes. També va decidir donar mencions especials a les obres El molí vell a Sant Privat d’en Bas, d’XAA Arquitectura, i la Casa 09 a Girona, de Josep Camps i Olga Felip. Igualment el jurat va decidir atorgar una menció a les obres Pedra a Santa Cristina d’Aro, de Victòria Barber i Frans Masana, i a l’obra Àgora a Olot d’un parell d’arquitectes (Eduard Callís i Guillem Moliner).
De La casa dels tres murs el jurat en va valorar, entre altres aspectes, “la revisió tipològica de la idea de casa de la mà d’un plantejament constructiu desinhibit i fresc”. Pel que fa a la Casa retina, en va destacar “la radicalitat de l’objecte arquitectònic, el qual, a partir de pocs recursos de projecte i de materials, és capaç de relacionar-se harmoniosament amb l’entorn”. I quant al castell de Sant Julià, el jurat considera que es tracta “d’un cas excepcional d’intervenció sobre una construcció patrimonial de gran complexitat, en què els plantejaments arquitectònics s’han realitzat sempre des d’una màxima ambició de contemporaneïtat i voluntat de revaloració d’allò construït.
Paisatges i Efímers
A la categoria Paisatges, el Jurat ha guardonat aquest any el projecte d’Urbanització de la nova plaça del Pallol a Girona, de Manel Bosch i Montserrat Nogués. També han decidit atorgar dues mencions a les obres Intervenció al fort de Sant Francesc a Volcà Montsacopa d’Olot de Mireia Torras i Pere Llimargas, i al projecte Entre camps de pomeres a Castelló d’Empúries, de Clara Crous i Juli Sanjuan.
El premi Efímers 2018 és per a la intervenció Codi petri a Girona de Víctor Almazán, Cristina Masferrer i Gustavo Torres. I han atorgat unes mencions a l’obra Casa a Girona de M. Clara Riera, Maria Bosch i Denis Bilos; a Dreyer in Bloom a Girona d’Adrià Masó, Iker Pastor, Maria Duran, Paula Alejandro, Ewelina Rachwal, Víctor Pastor, Núria Vila, Raquel Puig i Milos Popovic; i Sol sistere a Olot, d’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot.
Pel que fa al Premi de l’Opinió 2018, que ha decidit la ciutadania amb el seu vot d’entre la totalitat de les obres presentades, ha estat per a la Casa de la brisa a Llafranc d’Alexandra Vilà i Andrea Marc Buchmeier.
Exposició i Observatori
Després de l’acte de lliurament es va inaugurar l’exposició de les obres premiades i seleccionades, comissariada i dissenyada per MMMU Arquitectura, que va guanyar el concurs convocat pel Departament de Cultura de la Demarcació de Girona. El projecte conté una sèrie d’elements formats per unes estructures que presenten les obres seleccionades i premiades, protagonistes principals de la mostra. El suport expositiu és lineal, modular i està realitzat amb un sistema constructiu format per elements de fusta subjectats per unes peces impreses en 3D que, per la seva lleugeresa, faciliten el transport i el muntatge.
El pròxim dimarts 5 de juny, a les 10.30 hores, la Taula de la Construcció de les Comarques de Girona presenta l’Observatori de la rehabilitació i renovació urbana de les Comarques de Girona, una iniciativa conjunta de les tres entitats que configuren la Taula de la Construcció (el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona, el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya). Aquest observatori té per objecte esdevenir una plataforma d’estudi i anàlisi d’aspectes relacionats amb la ciutat d’acord amb els objectius i funcions estatutaris d’aquest, per fomentar polítiques actives d’incidència en la transformació de la ciutat.