Arts escèniques

La Funcional balla

La Funcional estrena al teatre El Jardí ‘El ball’, un espectacle sense text basat en el film ‘Le bal’, d’Ettore Scola, que retrata una sala de ball al llarg de 75 anys

Ja no queda ni una sola entrada a la venda per a les deu funcions programades a partir d’avui

“Amb Helena Cusí havíem par­lat molt de fer un espec­ta­cle sense text, amb impro­vi­sa­ci­ons i basat en la cul­tura popu­lar, sobre­tot en les cançons i balls d’època. Quan va morir l’Helena, ara fa tres any, vam deci­dir tirar enda­vant un pro­jecte en aquesta línia i, bus­cant un punt de par­tida, vam recor­dar la pel·lícula Le bal (1983), d’Ettore Scola, basada també en un mun­tatge tea­tral de la com­pa­nyia fran­cesa Théâtre du Cam­pagnol”, explica Josep Maria Cor­tada sobre la ges­tació del nou espec­ta­cle de La Fun­ci­o­nal Tea­tre , El ball, que s’estre­narà aquesta nit al tea­tre muni­ci­pal El Jardí de Figue­res, en home­natge a l’actriu i direc­tora Helena Cusí, que era un dels pun­tals de la com­pa­nyia figue­renca.

La d’avui és la pri­mera de les deu repre­sen­ta­ci­ons pro­gra­ma­des al llarg de tres caps de set­mana, fins al 8 de desem­bre. No queda ni una sola entrada a la venda per a cap de les ses­si­ons. Com en altres mun­tat­ges de La Fun­ci­o­nal, els actors i el públic –cap a 130 per­so­nes per funció– com­par­tei­xen l’esce­nari d’El Jardí, amb els espec­ta­dors situ­ats al vol­tant de l’escena com “una fer­ra­dura envol­tant”. “Les dis­po­si­ci­ons no a la ita­li­ana són un dels trets de la com­pa­nyia, perquè venim del Casino Menes­tral, una sala diàfana on era pos­si­ble qual­se­vol dis­po­sició”, explica Cor­tada, que com­par­teix la direcció d’aquest ambiciós mun­tatge escènic amb Jaume Parés i Anna Turró, el pri­mer més cen­trat en la part core­ogràfica, i la segona apor­tant-hi tota la seva experiència en tea­tre ges­tual, fona­men­tal en una obra en què només se sent la paraula can­tada i, sobre­tot, s’hi balla. “Som 23 actors i actrius i evi­dent­ment no tot­hom balla bé, com a la vida mateixa”, diu Cor­tada. També hi inter­ve­nen sis músics, sota la direcció del pia­nista Jordi Pous, que com­par­tei­xen la banda sonora amb música gra­vada, com si fos emesa per la ràdio.

El ball explica, en defi­ni­tiva, com passa la vida per una sala de ball, durant setanta-cinc anys, entre el 1931 i ara mateix. I ho fa amb refe­rents molt pro­pers, tant històrics com soci­als, que tenen direc­ta­ment a veure amb Figue­res i la resta del país. “Podria ser qual­se­vol sala de ball de Cata­lu­nya, però nosal­tres pen­sem en la del Menes­tral”, diu Cor­tada sobre El ball, que neix amb vocació d’espec­ta­cle popu­lar i “crònica sen­ti­men­tal figue­renca”. Ha estat un gran esforç per a la com­pa­nyia: un any i mig de mun­tatge i una pro­ducció força com­plexa, com ho indi­quen els 150 can­vis de ves­tu­ari al llarg de l’obra. Però ja ha arri­bat el moment: ara, que comenci el ball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.