Internacionals a l'Ebre

El nou centre d'interpretació del Comebe a la Fatarella incideix en la internacionalització de la batalla de l'Ebre

Amb l'objec­tiu de trans­me­tre la importància que la par­ti­ci­pació inter­na­ci­o­nal va tenir en el desen­vo­lu­pa­ment de la Guerra Civil i de la bata­lla de l'Ebre, es va inau­gu­rar ahir a la Fata­re­lla el nou cen­tre Inter­na­ci­o­nals a l'Ebre. Així, aquest nou cen­tre d'inter­pre­tació aborda aquest aspecte del con­flicte des de diver­ses pers­pec­ti­ves, tant per­so­nals com mili­tars o orga­nit­za­ti­ves.

«Amb aquest cen­tre podem enten­dre com la guerra anava més enllà dels con­flic­tes interns», va expli­car durant la inau­gu­ració Maria Jesús Bono, direc­tora gene­ral de Memòria Democràtica del Depar­ta­ment d'Inte­rior i vice­pre­si­denta del Comebe. La frase de l'his­to­ri­a­dor Her­bert R. Southworth, que es troba a l'entrada del cen­tre, ja dóna a enten­dre aquest objec­tiu: «La Guerra Civil espa­nyola va ser una part inte­grant de la història euro­pea, i no es pot aïllar, sepa­rar ni dife­ren­ciar del desen­vo­lu­pa­ment del drama euro­peu.»

En aquest sen­tit, el nou cen­tre es divi­deix en tres àmbits. En el pri­mer es dóna a conèixer el con­text inter­na­ci­o­nal de 1936, tant deci­siu en el desen­vo­lu­pa­ment del con­flicte. En el segon, es trans­me­ten les moti­va­ci­ons per­so­nals de la par­ti­ci­pació inter­na­ci­o­nal, així com s'explica les posi­ci­ons que van adop­tar els diver­sos estats davant del con­flicte espa­nyol. I per últim, s'aborda la importància de la política inter­na­ci­o­nal en el desen­llaç del con­flicte.

Un dels veïns de la Fata­re­lla que ahir va acu­dir a la inau­gu­ració del cen­tre, Josep Puja­des, de 91 anys, va patir en pri­mera per­sona el con­flicte bèl·lic, i va viure de manera molt espe­cial l'ober­tura d'aquest espai: «Quan els explico als meus néts tot el que vam viure durant la guerra, gai­rebé no em cre­uen. Aquests espais són molt neces­sa­ris, per això avui estic molt con­tent», va expli­car visi­ble­ment emo­ci­o­nat.

Pro­moció turística

Aquest nou equi­pa­ment sobre la bata­lla de l'Ebre se suma als qua­tre que ja exis­tei­xen a les Ter­res de l'Ebre, i alhora amplia la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Cata­lu­nya. Ara, els cinc cen­tres ofe­rei­xen una visió glo­bal i com­pleta tant de la Bata­lla de l'Ebre com de la Guerra Civil, i a la vegada també són un atrac­tiu turístic del ter­ri­tori. Felip Monclús, direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als d'Inno­vació, Uni­ver­si­tat i Empresa de les Ter­res de l'Ebre va des­ta­car durant la inau­gu­ració la poten­ci­a­li­tat turística d'aquest nou espai, «ja que pot atreure els des­cen­dents dels volun­ta­ris inter­na­ci­o­nals». En aquest sen­tit, Monclús va asse­gu­rar: «El turisme ens ha de por­tar a pas­se­jar pel ter­ri­tori i, sobre­tot, ha de gene­rar riquesa.» Carme Pelejà, alcal­dessa de la Fata­re­lla, també es va mos­trar molt satis­feta amb el nou espai: «De ben segur que serà un al·lici­ent i un atrac­tiu perquè la gent vin­gui a conèixer el poble.»

El cen­tre, però, no només pretén recor­dar el paper d'Europa i de les bri­ga­des inter­na­ci­o­nals en el con­flicte bèl·lic, sinó que també té un objec­tiu didàctic. Com va expli­car la direc­tora gene­ral de Memòria Democràtica «els cen­tres d'inter­pre­tació també són una eina de divul­gació històrica i pedagògica per trans­me­tre uns valors soci­als, ja que tenen lec­tu­res a dife­rents nivells». Així, aquest nou cen­tre de la Fata­re­lla també es pre­senta com un espai didàctic, per tal de trans­me­tre el lle­gat històric del nos­tre país de gene­ració en gene­ració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.