el reportatge

Hispana Esperanto-Muzeo

El museu més internacional de Subirats reobrirà les portes dissabte

Una vida dedicada a la llengua. Des que el Miserachs, fill de Sant Pau, el va animar a estudiar esperanto, no va parar fins a dominar la llengua i convertir-se en un dels majors col·leccionistes de documents. Era un recurs per expressar-se amb llibertat en uns temps de repressió.


El farmacèutic barceloní Lluís Hernández va aterrar a Sant Pau d'Ordal el 1945. Al cap de pocs anys es va aficionar a l'esperanto, la llengua que va inventar el doctor Ludwik Lejzer Zamenhof ara fa uns 150 anys, va començar a col·leccionar llibres i documentació relacionats amb la llengua i el 1966 va inaugurar l'embrió de l'Hispana Esperanto-Muzeo, el museu d'Esperanto de Subirats, en un espai de la seva farmàcia, i en veure que l'espai dedicat a la llengua ocupava massa espai el 1974 va obrir portes el que encara és el museu més important de tot l'Estat dedicat a l'esperanto, amb 15.000 revistes, 9.000 llibres, 150.000 postals i centenars de cartes que Lluís Hernández va mantenir amb més de 800 esperantistes de tot el món. L'any 2002, després de la mort del seu propietari, el seu fill Rafael va continuar la tasca de divulgació obrint les seves portes sempre que li ho demanaven però no amb la regularitat que molts amants de l'esperanto volien. Per això, l'Ajuntament de Subirats i l'Associació Catalana d'Esperanto va organitzar una jornada de portes obertes al museu, coincidint amb la festa major de Sant Pau d'Ordal, i es va acabar de concretar un acord amb l'actual propietari que permetrà a partir d'aquest cap de setmana fer-lo accessible a les visites durant tot l'any, els caps de setmana. Serà tots els dissabtes i diumenges de les deu del matí a les dues del migdia, i els dissabtes de les quatre de la tarda a les vuit del vespre.

L'Ajuntament, l'Associació Catalana d'Esperanto i el museu ha preparat aquests dies un seguit d'activitats per divulgar l'obra d'Hernández, promocionar el museu com a referent de trobades internacionals i fer sentir la seva veu sobre la necessitat de crear una biblioteca pública al municipi que inclogui el fons del Museu d'Esperanto de Subirats.

El primer dels actes previstos serà aquest divendres a partir de dos quarts de vuit del vespre, a la sala del Centre Agrícola de Sant Pau d'Ordal, amb una taula rodona en què es parlarà de la llengua. Hi participaran l'exconseller de Cultura de la Generalitat i actualment vicepresident primer de l'Ateneu Barcelonès, Ferran Mascarell; la periodista i presentadora del Telenotícies migdia de TV3, Núria Solé; la cap del Servei de Lectura Pública de la Generalitat, Lourdes Reyes; el fill del fundador del museu, Rafael Hernández, i el promotor de la biblioteca, Josep Tubau. Coincidint amb el debat s'obrirà al pública l'exposició Un recorregut per la literatura a través del fons del Museu d'Esperanto, a la sala del Centre. A partir de dissabte i durant tots els caps de setmana de l'any s'obrirà el museu al públic. A les hores en punt el responsable del museu farà una visita guiada d'una hora de durada aproximadament per donar a conèixer la vida d'Hernández, i la seva col·lecció, que s'ha convertit en una de les més importants del món com a font de coneixement del moviment esperantista, del mateix nivell de les que es poden trobar a Viena, Budapest o Rotterdam.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.