Llibres

JORDI CABRÉ

Escriptor. Publica "Digues un desig", premi Sant Jordi 2018

“Reivindico que la ficció pot transformar la realitat”

A ‘Digues un desig’ convido el lector a experimentar el procés creatiu i el procés de ficció
Fina­lista en dues oca­si­ons al premi Sant Jordi, 2003 i 2010. La ter­cera és la bona?
Fran­ca­ment, no sé si és la ter­cera, o l’edat o la madu­resa, però sí que tinc la sen­sació, i això sí que ho dic de manera molt íntima, que, si alguna vegada m’ho he meres­cut, ha estat aquesta. Penso que pot­ser és la millor novel·la que he fet, també la més rodona i la que té més sen­tit i enti­tat per si sola. Diria que no ho sé fer millor que en aquesta novel·la.
Què explica ‘Digues un desig’?
És una novel·la en la qual con­vido el lec­tor a expe­ri­men­tar el procés cre­a­tiu i el procés de ficció. Tots fem pro­ces­sos de ficció, tots tenim un relat, una imatge i una pro­jecció de nosal­tres matei­xos que voldríem que fos. A Digues un desig tenim un pro­ta­go­nista, que és un escrip­tor; per tant, un cre­a­dor que fa ficció i que un dia troba, als pres­tat­ges de no-ficció, un lli­bre amb la seva cara, sig­nat per ell i que és una auto­bi­o­gra­fia no auto­rit­zada. El com­pra, el fulleja i el que hi veu a dins ho nega, no ho reco­neix com a vis­cut, i també veu que el pot per­ju­di­car molt. A més, és la diada de Sant Jordi i tot­hom l’està com­prant i lle­gint i ell no hi pot fer res. L’únic que pot fer és com­prar-lo, lle­gir-lo i veure què ha pas­sat. Que és el que con­vido a fer als lec­tors.
A la novel·la hi ha dos plans de lec­tura, pre­sen­tats amb dos tipus de lle­tres.
La meva referència una mica era La història inter­mi­na­ble. Allà hi ha dos colors, aquí dos tipo­gra­fies per dife­ren­ciar el que s’explica fora del lli­bre i el que s’explica dins del lli­bre.
Va ser una idea seva?
Em va sem­blar que no cos­tava gaire dife­ren­ciar els dos plans, però ja ho vaig començar així, també molt cons­ci­ent que des del punt de vista edi­to­rial això no cos­tava gaire. La doble tipo­gra­fia ajuda a dife­ren­ciar dues veus, una que comença a tenir mania per­se­cutòria per saber qui ha escrit el lli­bre i l’altra més literària que s’hi va recre­ant i va expli­cant una història ter­ri­ble, de manera més pau­sada i fins i tot una mica sàdica.
Per què ‘Digues un desig’?
Digues un desig és una frase impor­tant d’un dels diàlegs de la novel·la, on la seva inter­lo­cu­tora li parla del poder dels objec­tes, de com aquests poden arri­bar a tenir més ànima que les per­so­nes i al final li plan­teja: “Digues un desig.” I el desig és que de vega­des reco­neix que din­tre de la seva vida avor­rida i rutinària i molt poc emo­ci­o­nant, per molt que sàpiga inven­tar històries, vol­dria ser un per­so­natge de novel·la. I el pro­blema dels desit­jos és que, si els desit­ges molt, a vega­des es poden arri­bar a fer rea­li­tat. És el que li passa a Pinotxo, que desitja molt dei­xar de ser un tite­lla, dei­xar de per­me­tre que algú escri­gui el seu destí. El pro­blema és que si la fada li dona aquest desig, li caldrà espa­vi­lar-se, apren­dre a ser un nen de veri­tat, a conèixer el preu d’haver men­tit, a ser honest, a ser per­sona. I això és molt difícil. Ser per­sona és molt difícil. Arri­bar a ser tu mateix també ho és. Es el que deia sem­pre Sal­va­dor Dalí, que és una de les referències de la novel·la: “jo sem­pre de petit volia ser una cui­nera, d’ado­les­cent volia ser Napoleó i ara vol­dria ser Sal­va­dor Dalí i encara no ho he acon­se­guit”. El repte i el mis­satge que vull donar és que tots ens podem crear i tots podem arri­bar a ser una cosa dife­rent a la que estàvem pre­des­ti­nats a ser
Qui són els dos pro­ta­go­nis­tes?
Havia de fer un per­so­natge una mica este­re­o­ti­pat en els dos casos. Ell és un escrip­tor molt reco­ne­gut que s’ho té molt cre­gut, perquè és un super­ven­des, un mas­cle en crisi. D’Ella tam­poc no en sabem el nom. Ella, escrit així amb majúscu­les, perquè ell la té sacra­lit­zada, com una deessa de la bellesa, de la femi­ni­tat i s’hi fas­cina com si fos Pig­malió, cer­cant un ideal de bellesa, d’una escul­tura i desit­jant que es faci rea­li­tat. En aquest cas veu­rem com aquest Pig­malió que intenta que la seva escul­tura es faci rea­li­tat acaba sent un home escul­pit, trans­for­mat en objecte per Ella.
Li ha cos­tat aquest “arte­facte de ficció”, que diu el jurat?
El que m’ha cos­tat és tro­bar la idea defi­ni­tiva. Vaig començar ins­pi­rat per Man­hat­tan” de Woody Allen, on l’expa­re­lla del pro­ta­go­nista acaba de publi­car un lli­bre on el deixa verd. Vaig pen­sar que era una idea molt interes­sant i que tro­bar-se en un cas així havia de ser claus­trofòbic. Li vaig donar vol­tes i la pri­mera idea anava per aquí. Després vaig retorçar-ho una mica més fent una bio­gra­fia no auto­rit­zada i vaig escriure-ho tot en pri­mera per­sona. A par­tir d’aquí tenim dos jo, un jo ofi­cial que jo reco­nec i que explico i que em nega l’altre, i un jo que explica una història tòrrida, cri­mi­nal i en tot cas molt incon­ve­ni­ent. Lla­vors quin dels dos és veri­tat? Això depèn del lec­tor. Hi ha una part de veri­tat com en totes les fic­ci­ons, fins i tot en la bíblica, cal que t’ho cre­guis una mica, aquest és el poder de la ficció. Per això rei­vin­dico en aquesta novel·la que la ficció ens pot trans­for­mar la rea­li­tat, de manera fins i tot peri­llosa.
Bar­ce­lona 2026. La Sagrada Família aca­bada. Patri­ar­cat aca­bat. En canvi, un Sant Jordi nor­mal, amb les pare­lles ena­mo­ra­des per un dia...
Aque­lla passió que tenim amb la pare­lla, tant si fun­ci­ona o no... en algun moment va haver-hi passió i per tant la rosa que et rega­laré serà ben ver­me­lla i el lli­bre el pen­saré espe­cial per a tu.​Penso que és una idea que no només és bonica pel que té de cele­bració de país, sinó també per la ficció que entre tots ens fem sobre l’amor.
I amb Cadaqués quin lli­gam té? El poble té un paper impor­tant en la novel·la.
Passa entre Bar­ce­lona i Cadaqués, amb la Sagrada Família aca­bada, perquè jo rei­vin­dico el poder de la fan­ta­sia i de la ficció i per a mi la Sagrada Família és una gran ficció enmig de la quadrícula raci­o­nal de l’Eixam­ple, com la torre d’ivori de La història inter­mi­na­ble, un somni enmig d’un pen­sa­ment. Cadaqués, en canvi, és un somni al cent per cent. Cadaqués és la lli­ber­tat, la desin­hi­bició, la sen­su­a­li­tat, el sur­re­a­lisme, la lli­ber­tat en majúscu­les.
Par­lant de lli­ber­tat... “Si no tra­ves­ses el bosc pro­hi­bit, no sabràs mai qui ets”, escriu a la novel·la. És això el que fa moure el per­so­natge de ficció?
Ell es troba amb aquesta auto­bi­o­gra­fia no auto­rit­zada i no té més remei que lle­gir-la. I no sola­ment això, sinó que ha d’explo­rar qui és aquesta dona que ha cone­gut i esbri­nar si tot és veri­tat o men­tida. Anar al MNAC, a Cadaqués... fer una mena de gim­cana per­so­nal. Això és tra­ves­sar el bosc pro­hi­bit i, en ter­mes psi­co­a­nalítics, és adme­tre la part de tu que no volies adme­tre, la part de tu que volies obli­dar, que vols negar, que et convé negar o que, fins i tot, és men­tida, però és una men­tida que has de conèixer.
O una ficció que t’has creat tu mateix...
També un auto­en­gany. No diré quina és la veri­tat de tot ple­gat, però sí que diré que això és el de menys. El que és impor­tant és el relat. Per molt que jo digui que qui diu la veri­tat és el de fora, la novel·la i qui diu la men­tida és el de dins, això és el de menys perquè l’impor­tant és que us ho he dit jo. Intento rei­vin­di­car la força del relat, que sigui ver­sem­blant, que sigui seduc­tor. De vega­des això és molt més impor­tant que la veri­tat mateixa.
Podem con­si­de­rar la novel·la una crítica al mas­clisme, a la mas­cu­li­ni­tat i, de pas­sada, la cons­ta­tació del tri­omf de la femi­ni­tat?
Sí, però amb un punt d’iro­nia. Me’n ric del mas­cle ibèric i del patri­ar­cat i d’aquest home que s’ho té molt cre­gut i que objec­ti­vitza les dones i fins i tot els homes i es pensa que és el rei del mambo. Me’n ric d’aquest, però també de la ide­a­lit­zació d’una femi­ni­tat molt per­fecta, que és una tendència, a més, molt mas­cu­lina.
“Escriure és una cosa molt fàcil. Escriure és una cosa molt difícil”, diu el per­so­natge. En què que­dem?
Tota la novel·la està plena d’aquest tipus de con­tra­dic­ci­ons, perquè, jus­ta­ment, és una novel·la sobre això. De fet, les dues coses poden arri­bar a ser veri­tat des del prin­cipi. En aquesta escena con­creta mos­tra una mica el poder de l’escrip­tura. Quan un escrip­tor diu: “Li van ser­vir un cafè damunt la taula”, el cafè apa­reix. És com un Déu: “Faci’s el cafè.” Per això dic que escriure és molt faci. Però, d’altra banda, escriure és molt difícil, i ha de tenir una coherència, una har­mo­nia, ha de ser bonic, interes­sant, emo­ci­o­nant. Això és el repte de la ficció. I, per tant, si exis­teix Déu, deu n’hi do l’emo­ci­o­nant que ens ha fet la nos­tra novel·la.
El cafè ha de tenir un recor­re­gut, els per­so­nat­ges que el pre­nen...
Cer­ta­ment, i tàcti­ques de dis­tracció. L’escrip­tor és Déu, però ha de ser un Déu molt cons­ci­ent del que esta fent i ha de ser just i ha d’inten­tar, sobre­tot, que hi hagi ofici i, sense voler posar-me cursi, però és que això Antoni Gaudí també ho deia, inten­tar que hi hagi amor en l’obra. La tècnica és impor­tant, però abans que la tècnica, l’amor.
Al lli­bre hi ha referències cons­tants al món dalinià. No sola­ment al pictòric, també al lite­rari.
Tot ple­gat té un punt de mis­satge metafòric. Per mi la gran obra d’art de Dalí és Sal­va­dor Dalí. No tant els seus qua­dres, ni els seus lli­bres, sinó ell mateix. Amb el símil del mateix per­so­natge: sigues tu mateix, fes-te a tu mateix, crea’t. I en segon lloc, des del punt de vista de l’argu­ment, les referències dali­ni­a­nes abo­quen al sub­cons­ci­ent, a allò que tu no tens iden­ti­fi­cat, però que està per aquí guar­dat en algun lloc i que de nit aflora. Per això a Dalí li interes­sava tant Freud, el món dels som­nis, la inter­pre­tació dels som­nis, perquè diuen molt de nosal­tres, allò s’assem­bla força a la veri­tat o a una veri­tat que ens pot ser molt útil i que pot dir molt de nosal­tres.
Al prin­cipi de cada part hi ha també referències a ‘Alícia en el país de les mera­ve­lles’, a ‘Pinocc­hio’ i a ‘La Bella Dor­ment’. Per què aques­tes referències?
M’agafo molt a Dis­ney, que també va aca­bar sent un bon amic de Dalí, com a rei­vin­di­cació dels som­nis, de la ficció. No hi ha res en Dis­ney que sigui casual, tot és atre­veix-te a tra­ves­sar el bosc i després podràs arri­bar a ser tu mateix. Sem­pre. Pinotxo, sigues un nen de veri­tat; Dumbo, vola; Alícia, menja’t la galeta; Bambi, espa­vila’t; Bella Dor­ment, atre­veix-te a tocar la màquina de cosir amb el dit... Dis­ney sem­pre és una història de crei­xe­ment per­so­nal. Sem­pre ens con­vida a créixer. Atre­veix-te a créixer. I, si real­ment vols fer-ho, l’única manera de fer-ho és enfron­tar-te als teus pro­pis mons­tres i a la part de tu mateix que t’agrada menys i fins i tot al bosc que t’havien pro­hi­bit. Quan hagis tra­ves­sat aquest bosc pro­hi­bit ple de pun­xes, dracs i coses peri­llo­ses, t’ado­naràs de dues coses: aprendràs per què te’l pro­hi­bien i t’ado­naràs que el veri­ta­ble mons­tre era dins teu i l’havies mag­ni­fi­cat.
És interes­sant que retrati un escrip­tor amb una vida ano­dina, per dir-ho alguna manera, que tren­qui el mite que, per escriure, cal tenir una vida tur­men­tada, com­pli­cada? Ho com­par­teix?
Penso que no cal, tot i que és bas­tant pro­ba­ble que siguis una per­sona molt inqui­eta i amb molta curi­o­si­tat, però no necessària­ment has de tenir una vida fas­ci­nant, tur­men­tada i amb mun­ta­nya russa. Tot el con­trari, és pos­si­ble que l’esta­bi­li­tat i un cert avor­ri­ment et donin el temps neces­sari per escriure i per crear fic­ci­ons i per cons­truir coses amb una certa coherència. Sense calma això és impos­si­ble.
Hi ha qui diu que lle­gir ficció és com per­dre el temps. Crec recor­dar que Pla també ho insi­nu­ava, mal­grat ser ell mateix, com Dalí, una gran ficció en si mateix.
Lle­gir Pla no és per­dre el temps. Per tant, lle­gir ficció no és per­dre el temps. El que passa és que hi ha fic­ci­ons que són més fan­ta­si­o­ses i n’hi ha que són més rea­lis­tes. Pla opta per un hiper­re­a­lisme que li fun­ci­ona molt bé, però l’hiper­re­a­lisme no deixa de ser una tàctica pictòrica i, per tant, ell és també un cre­a­dor, té un uni­vers i també fa de Déu. En canvi, Dalí escriu més som­nis i és més exa­ge­rat. És una mica el que intento dir en el meu lli­bre, que tot s’hi val men­tre esti­gui ben fet.
En els agraïments esmenta els “polítics i amics que han estat cas­ti­gats a la presó o a l’exili per haver fet pos­si­ble el referèndum de l’1-O i la Decla­ració d’Inde­pendència del 27 d’octu­bre del 2017 i diu: “La lli­ber­tat d’elecció és l’únic camí digne per a les per­so­nes i els pobles.” Com està vivint el judici i la repressió?
Penso que tot el que han fet ha val­gut la pena, que en cap cas se’ls pot tit­llar ni d’inge­nus, ni molt menys de men­ti­ders, però sí que han creat un ante­ce­dent molt impor­tant: haver con­vo­cat el referèndum, haver-lo cele­brat, amb tots els impe­di­ments i tota la per­se­cució que han vis­cut ells i hem vis­cut tots. Com tanta gent, he hagut de dor­mir en una escola. On s’és vist haver de dor­mir en una escola per poder votar? Doncs ha val­gut la pena això i la Decla­ració d’Inde­pendència del 27 d’octu­bre, pot­ser no com a rea­li­tat, però ja només pel fet de decla­rar-la ja estem cre­ant un abans i un després. Per això el senyor Rajoy insis­tia tant si s’havia decla­rat. Estava obses­si­o­nat amb això, perquè és molt impor­tant quan un Estat tan arro­gant com l’espa­nyol veu en directe com un par­la­ment autonòmic s’atre­veix a decla­rar la inde­pendència. Ja només això ha can­viat la relació per sem­pre. I tant que ha val­gut la pena. Pot tenir un punt de ficció; però, com intento dir en el lli­bre, la ficció crea rea­li­tat.

Guanyador del premi Sant Jordi

Jordi Cabré (Barcelona, 1974), que és col·laborador en diferents mitjans, entre els quals hi ha El Punt Avui, des de l’any 2000 ha publicat diverses novel·les i ha guanyat diferents premis com ara l’Enric Valor, El Lector de l’Odissea o el Llorenç Vilallonga. Ha estat finalista en dues ocasions del premi Sant Jordi, l’any 2003 amb Rubik a les palpentes i el 2010 amb Després de Laura, guardó que, finalment, es va endur el desembre passat amb Digues un desig la novel·la que acaba de publicar. Una obra que, tal com la va definir el jurat que li va atorgar el premi, és “una experiència de lectura que ens interroga sobre els mecanisme de la creació i que qüestiona l’estatut de veritat que emmascara l’artefacte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia