la crònica

Tot resseguint els passos del Grup Modernista de Reus

«Sort que la colla es desféu aviat, si no en aques­tes hores ja tots faríem mal­ves.» Miquel Ven­tura refle­xi­o­nava l'any 1920 sobre el final del Grup Moder­nista de Reus, la colla de joves inqui­ets que entre l'estiu de 1897 i final de 1898 (Reus era lla­vors la segona ciu­tat més poblada de Cata­lu­nya) es reu­nien a la lli­bre­ria de ca l'Ala­dern (Cosme Vidal) per reben­tar l'esta­blish­ment polític i cul­tu­ral de l'època, lle­gir-se els uns els altres i par­lar de Marx, Baku­nin, Tols­toi, Nietz­sche, Gorki i Mae­ter­link, per posar només uns quants exem­ples dels seus autors pre­fe­rits. Els escrits de Miquel Ven­tura, jun­ta­ment amb El cer­cle màgic i Camins de França de Joan Puig i Fer­re­ter, són el fona­ment de la ruta literària sobre el grup, que dime­cres i dijous es va desen­vo­lu­par pels esce­na­ris on es movia la colla. Un expe­ri­ment nou, com el que va ser per Tots Sants la ruta guiada noc­turna pel cemen­tiri, i que res­pon a l'afany de la regi­dora Pont perquè els veïns d'aquesta ciu­tat moder­nista ens ado­nem que el moder­nisme no són tan sols les cases. I el Gaudí Cen­tre.

Mal­grat que va durar poc, el grup de seguida va asso­lir la cate­go­ria de mite més que res perquè alguns dels seus com­po­nents, sobre­tot Ven­tura i Puig i Fer­re­ter, en van par­lar a poste­ri­ori. El suïcidi d'Hor­tensi Güell (una de les ànimes del grup) i Antoni Isern també va con­tri­buir-ne a la miti­fi­cació. L'atracció romàntica per la mort atreia el grup, i d'aquí la frase ini­cial de Ven­tura amb què la cro­nista encapçala aquest escrit. L'ide­ari de la colla, resu­mit per Miquel Ven­tura, era, i és encara, engres­ca­dor: «En filo­so­fia, érem escèptics; en lite­ra­tura, moder­nis­tes; en art, futu­ris­tes; en cata­la­nisme, ultra­ra­di­cals; i en soci­o­lo­gia, àcra­tes.» Aquesta divisa penja al cos­tat de les deu estre­lles que l'artista Fran­cesc Vidal, en una esplèndida mos­tra del que ha de ser l'art a la via pública, va dedi­car al grup i que s'exhi­bei­xen a la plaça del Tea­tre, un dels esce­na­ris de l'iti­ne­rari. La ruta va començar al claus­tre de l'ins­ti­tut Sal­va­dor Vila­seca, on hi ha una placa dedi­cada a Puig i Fer­re­ter. Es va sal­tar, perquè hi fan obres, el car­rer de Jesús, on al número 31 hi havia La Regi­o­nal, la lli­bre­ria de l'Ala­dern, local ocu­pat ara per una franquícia de roba inte­rior que pot­ser hau­ria fet les delícies del grup. Va con­ti­nuar a la plaça del Tea­tre i a la bibli­o­teca del Cen­tre de Lec­tura, que con­serva el lle­gat (inclo­ent-hi incu­na­bles) de Miquel Ven­tura. Pre­ci­sa­ment, l'ate­neu va ser un altre dels esce­na­ris fona­men­tals del grup perquè, ja dis­per­sat, Pere Cavallé, un altre mem­bre des­ta­cat de la colla, en va publi­car molts tex­tos a la revista de l'enti­tat entre els anys 1901 i 1904. La ruta va pros­se­guir al Mer­ca­dal (on es van lle­gir els magnífics tex­tos de Puig i Fer­re­ter sobre el Reus de l'època), es va atu­rar al Tea­tre For­tuny (on una càpsula audi­o­vi­sual pre­sen­tava Blan­cor, un escrit d'Hor­tensi Güell del lli­bre Flo­rescència) i va aca­bar a cal Rull, que encara no s'havia cons­truït en aquells anys (el moder­nisme arqui­tectònic tot just començava), però on els assis­tents van degus­tar una copa de vi. Els actors Rut Enguita i Antoni Dal­mau van lle­gir els escrits, tri­ats per Magí Sunyer i Rosa Pagès, espe­ci­a­lis­tes en el movi­ment.

En con­clusió, una ruta molt apta per a estu­di­ants de bat­xi­lle­rat i els més avan­tat­jats de secundària. A veure si l'Ajun­ta­ment s'hi anima. Si a la cro­nista li hagues­sin expli­cat alguna cosa del Grup Moder­nista de Reus quan estu­di­ava BUP, hau­ria embo­git d'entu­si­asme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.