Art

Tres titans, més a prop

El Museu Rigaud de Perpinyà confronta per primer cop l’obra de Rodin i Maillol, els dos escultors més influents del segle XX, i el de Ceret revalora André Masson

La ‘Mediterrània’ oposa una dona que pensa sense patiment al reconcentrat ‘El pensador’
De les 131 obres exposades de Masson, les més importants són les que va pintar a Tossa

Ja ho diuen, que les fron­te­res són més men­tals que reals, perquè no s’entén que costi tant arri­bar-se fins a Ceret, a poc més de trenta minuts en cotxe des de Girona, o a Per­pinyà, a una hora, quan hi coin­ci­dei­xen, el mateix estiu, dues de les pro­pos­tes artísti­ques més sen­sa­ci­o­nals de la tem­po­rada. El Museu d’Art Modern de Ceret cele­bra el cen­te­nari de l’arri­bada a aquest petit muni­cipi del Valles­pir d’André Mas­son (1896-1987), delerós de gua­rir-se de l’hor­ror vis­cut al Che­min des Dames durant la Pri­mera Guerra Mun­dial, d’on va sor­tir greu­ment ferit, en con­tacte amb la terra pròdiga del Medi­ter­rani. Comis­sa­ri­ada per Nat­ha­lie Galli­sot, direc­tora del museu, i l’his­to­ri­a­dor de l’art Jean-Mic­hel Bou­hours, André Mas­son, una mito­lo­gia de l’ésser i de la natura reu­neix un total de 131 obres, les més impor­tants de les quals cor­res­po­nen a la fructífera etapa que l’artista pas­sa­ria a Tossa, entre 1934 i 1936. El sojorn català de Mas­son, tan deci­siu en la seva tra­jectòria, ja havia estat objecte el 1994 d’una atenta mirada per part de Glòria Bosch i Teresa Gran­das en una expo­sició al mateix Museu de Tossa ( també va viat­jar al Museu d’Orle­ans) que apro­fun­dia en les com­pli­ci­tat que va esta­blir amb Geor­ges Batai­lle. Però, fora de Cata­lu­nya, encara no havia estat valo­rada com una de les fases majors en l’evo­lució del tre­ball de Mas­son com ho fa en aquesta expo­sició de Ceret, en la qual s’insis­teix en la pro­funda influència que la lliçó de Cézanne tindrà en la seva pin­tura al llarg de tota la vida, i es rela­ti­vitza, en canvi, la seva ads­cripció al sur­re­a­lisme, un clixé que ha fet bas­tant de mal a la inter­pre­tació de la seva obra i ha com­por­tat que es pas­sin per alt les expe­ri­men­ta­ci­ons pio­ne­res amb la matèria, amb aquell intuïtiu sor­re­jat de tela, o el frenètic mini­a­tu­risme d’esquitx, a imi­tació d’una lluita d’insec­tes, a què es lliu­ra­ria en la seva etapa ame­ri­cana, que no tar­da­rien a adop­tar els expres­si­o­nis­tes abs­trac­tes com Jack­son Pollock.

L’expo­sició, oberta fins al 27 d’octu­bre, passa, però, una mica massa de pun­te­tes per la relació entre Mas­son i un català for­mi­da­ble que mai ens aca­ba­rem del tot: l’escul­tor Manolo Hugué, que va ser pre­ci­sa­ment qui va acon­se­guir allot­ja­ment al pin­tor a la seva arri­bada a Ceret, al mateix con­vent dels Caput­xins on ell tenia el taller. L’amis­tat que va unir aquests dos artis­tes tan dife­rents (tot el que un tenia de tur­men­tat, a l’altre li sobrava d’espa­vi­lat) devia ser més estreta del que la his­to­ri­o­gra­fia fins ara ha subrat­llat, si més no perquè Manolo, i el sem­pre ser­vi­cial Frank Burty Havi­land, serien els padrins del casa­ment de Mas­son amb la cere­tana Odette Cabalé, el 13 de febrer de 1920.

També com si res, quasi xiu­lant dis­tre­ta­ment, Manolo es fa pre­sent a l’altra gran expo­sició d’aquest estiu a la Cata­lu­nya Nord, que posa en diàleg, encara que sem­bli increïble per pri­mera vegada, l’obra de dos colos­sos. Rodin i Mai­llol, cara a cara, que es pot visi­tar al Museu Hya­cinthe Rigaud de Per­pinyà fins al 3 de novem­bre, con­fronta els dos escul­tors més influ­ents del segle XX, que es van obser­var, pel que sem­bla, a distància però res­pecte, i sobre­tot dues mane­res d’abor­dar el cos: com a carn o com a estruc­tura. Queda clar quin dels dos models va aca­bar sent més fecund per a l’art de l’ave­nir. La com­pa­ració entre aquests dos mes­tres es plan­teja per mitjà d’unes dua­li­tats tan didàcti­ques com atre­vi­des, com ara posar de cos­tat el recon­cen­trat El pen­sa­dor (1903) de Rodin i la Medi­terrània (1905) de Mai­llol, que repre­senta la mera­ve­llosa sub­versió d’una dona que pensa i a sobre sense pati­ment, o el romàntic El petó (1885) a tocar del rapte pas­si­o­nal que el ros­se­llonès tras­lla­da­ria al relleu d’El desig (1907), o la Pomona (c. 1910) de Mai­llol, tota ofrena, enfront de l’Eva (1881) de Rodin, ple­gada pel tur­ment.

Comis­sa­ri­ada per Àlex Susanna, que va tenir cura de l’expo­sició de Mai­llol a la Pedrera, el 2009, i del Viatge a Grècia al Museu Marès, el 2015, junt amb Claire Muc­hir, direc­tora del Museu Rigaud, i Antoi­nette Le Nor­mand-Romain, con­ser­va­dora honorària del Museu Rodin, la visita a l’expo­sició és ine­lu­di­ble per com­pren­dre “la dramàtica aven­tura de l’escul­tura moderna”, tal com va ano­me­nar-la Joan Tei­xi­dor, en què Rodin encar­na­ria “la forma pre­ci­pi­tant-se a l’abisme”, i Mai­llol, “el retorn a la nor­ma­li­tat per­duda”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.