Patrimoni

Una escola de pensar

La quarta trobada d’estiu a Portbou en record de Walter Benjamin serà del 27 al 29 de setembre, i coincidirà amb la donació de la biblioteca Gian-Luigi Ponzano

Durant la Retirada, unes 300.000 persones del mig milió que es calcula que van fugir d’Espanya al final de la Guerra Civil van fer-ho travessant els Pirineus per Portbou, als quals s’afegirien aviat els intel·lectuals europeus que, com Walter Benjamin, van passar la frontera en sentit invers escapant del nazisme. Per fer-ne memòria, l’associació Passatges de cultura contemporània i la Fundació Angelus Novus per a l’estudi de les arts, la història i el pensament convoquen la IV Escola d’Estiu Walter Benjamin , que tindrà lloc del 27 al 29 de setembre al municipi altempordanès, coincidint amb el 79è aniversari de la mort del pensador alemany.

En aquesta edició, en què també es commemoren els vuitanta anys de l’èxode republicà, el lema de la trobada serà La frontera salvatge, adoptant el títol del llibre que l’historiador Fernando Hernández Sánchez ha dedicat a estudiar la connivència del franquisme amb el govern francès per desarticular les cèl·lules de resistència al sud de França durant l’ocupació nazi, formades sobretot per republicans, i que es presentarà durant el seminari.

Aquest any, l’escola ha establert un acord amb els artistes residents a la fàbrica de creació La Escocesa de Barcelona, que presentaran l’exposició Paisatges desitjats a la sala de duanes de l’estació internacional (dia 28, 20 h), i amb el festival de fotografia Fotolimo, per mitjà d’un debat sobre Walter Benjamin i la fotografia presidit per Manolo Laguillo (dia 28, 18 h). Entre els actes destacats inclosos en el programa, hi haurà la presentació de la Biblioteca Walter Benjamin, fruit de la donació de l’enginyer Gian-Luigi Ponzano a la Fundació Angelus Novus, i la performance Living Threads de Yael Karavan a la sala La Congesta (diumenge 29, 11.30 h).

Pel que fa a les xerrades, destaquen la que la filòloga Cari Oriol dedicarà a recordar el pas d’Alfred Döblin per Portbou, i l’espectacle dramatitzat que la mateixa autora i la psicoanalista Carme Alda conduiran a propòsit de la vida de l’artista Charlotte Salomon. A més, l’assagista Anne Roche parlarà de Les fronteres de la memòria (dia 28, 11.30 h) a partir de dos monuments tan dispars com el poble en ruïnes de Belchite i el memorial de Rivesaltes. Al seu torn, Madeleine Claus parlarà dels intel·lectuals alemanys a qui el nord-americà Varian Fry va ajudar a fugir de la França ocupada (dia 28, 16 h), i l’antropòloga Maria Maïlat analitzarà les fotografies del pas de frontera a la llum de les tesis de Benjamin (dia 28, 17 h). A banda de la presentació de La frontera salvaje (dia 27, 10 h), també hi haurà la de Walter Benjamin-Bertolt Brecht. Trobada a Portbou, de Maïlat, traduït per Anna-Maria Corredor i il·lustrat per Guillén, amb pròlegs de Carles Duarte, Vicenç Altaió i Pilar Parcerisas (dia 29, 11 h). El programa complet es pot consultar a https://www.passatgescultura.org.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.