Conversa imaginada
Un llibre de l’escriptora romanesa Maria Maïlat, editat per Rupes Nigra, dramatitza una trobada fictícia a Portbou entre Walter Benjamin i Bertolt Brecht
Hi ha trobades que acaben sent llegendàries encara que amb prou feines durin el temps d’una cançó, com la famosa felicitació de Marilyn Monroe a John F. Kennedy pocs dies abans de morir, i d’altres que van i tornen durant anys i panys en una monòtona grisor que no crida l’atenció més que d’alguns fanàtics dels escolis o de la repetició. N’hi ha, també, que es produeixen en la mesura justa per deixar empremtes duradores, encara que a penes perceptibles de fora estant. Aquest podria ser el cas del pensador Walter Benjamin i del dramaturg Bertolt Brecht, dos dels intel·lectuals més formidables que va produir l’Alemanya prehitleriana, tots dos assenyalats pel terror, separats al final per un destí a l’altura del seu temps, és a dir, abjecte en alt grau. La poeta, crítica teatral i antropòloga romanesa establerta a França Maria Maïlat (Târgu Mures, Transsilvània, 1953) ha concebut la possibilitat d’una altra trobada entre els dos amics en el text dramàtic Walter Benjamin & Bertolt Brecht: trobada Portbou, editada per l’editorial gironina Rupes Nigra en versió bilingüe, català / francès. En el llibre, traduït al català per Anna-Maria Corredor i il·lustrat per Guillén, l’autora imagina una darrera conversa entre Benjamin i Brecht al voltant d’un tauler d’escacs, després de trobar-se en la ficció a l’estació internacional de Portbou, on tots dos arriben fugint del nazisme. Exiliats i marginats de l’heroisme d’una certa història oficial, durant la seva trobada “reflexionen sobre la vida, la mort i els valors de l’art en l’Europa convulsa del feixisme”, segons la nota editorial.
Maria Maïlat va escriure aquest text per a una lectura escenificada que va tenir lloc a la III Escola d’Estiu Walter Benjamin, organitzada a Portbou el 2018, i amb l’objectiu de concentrar en aquestes dues vides i les seves veus el testimoni silenciós dels centenars de milers de persones anònimes que van morir durant les guerres del segle XX. L’obra inclou els pròlegs dels poetes Carles Duarte i Vicenç Altaió, que van donar vida a Benjamin i Brecht en aquella lectura d’estiu del 2018, i un altre de la crítica d’art Pilar Parcerisas, presidenta de l’Associació Passatges, organitzadora de la trobada.