Cultura popular

CULTURA

Una revista que il·lumina

La revista cassanenca ‘Llumiguia’ celebra els 75 anys i presenta el número 800

La publicació vol continuar reflectint la vida de Cassà

En temps d’una globalització agitada, el periodisme local ha pres una altra dimensió: un paper protagonista amb l’objectiu d’entendre i conèixer la realitat més propera. Llumiguia, la revista d’informació de Cassà de la Selva, ha viscut per explicar aquest canvi, i té intenció de seguir-ho fent. El cap de setmana passat va ser l’escollit per celebrar tant el 75è aniversari com la presentació de la revista número 800. Dissabte, es van commemorar la història i el futur de Llumiguia amb un acte, en què unes 200 persones van omplir la Sala Centre Recreatiu. L’endemà, diumenge, un dinar amb els més de 50 col·laboradors de la revista va ser l’acte central.

La celebració de dissabte la va presentar el periodista llagosterenc Marc Sureda i va tenir sis interventors: Jaume Guillamet, doctor de comunicació de la UPF; Joan Carles Codolà, actual editor de la revista; Francesc Fàbrega, president de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal; Pau Presas, vicepresident de la Diputació de Girona; Carme Renedo, directora de Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, i l’alcalde de Cassà, Robert Mundet. Tots van destacar i lloar l’important treball que havia suposat i que suposa avui dia mantenir Llumiguia. Guillamet, especialitzat en l’estudi de la premsa local, va recordar que Cassà és una de les poblacions que hi té més tradició. El director de la publicació va detallar el número més recent: un puzle d’històries explicades per diferents habitants del poble que recorden vivències, persones, esdeveniments, festes... El que ha estat, el que és i el que serà Llumiguia.

La publicació va sorgir l’any 1944 sota la responsabilitat de la secció local dels joves d’Acció Catòlica, i amb la finalitat de mantenir informats els joves cassanencs que havien marxat a fer el servei militar. Tot i rebre inicialment, sota el règim franquista, el nom de Luz y Guía, era coneguda com a Llum i Guia, en català.

La revista s’ha anat adaptant als canvis socials, polítics i fins i tot econòmics tant del país com del poble, i és així com ha arribat a esdevenir el reflex de Cassà. “L’objectiu que hem anat complint aquests 75 anys és fer que els habitants de Cassà de la Selva se sentin partícips d’un projecte comú, d’un treball exhaustiu de moltes hores i de molta gent”, comenta l’editor i director Joan Carles Codolà.

Per als més curiosos, els números des del primer fins als del 2014 es troben digitalitzats gràcies a la feina del repositori cooperatiu Regira, de la Diputació de Girona. A més, les notícies d’actualitat també es poden consultar per internet al portal Cassà Digital, una iniciativa que es va posar en marxa ara fa onze anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona