Arts escèniques

Crema Europa

Jordi Oriol estrena a Salt ‘Europa Bull’, una comèdia grotesca sobre el poder al continent, guanyadora del premi Quim Masó del 2018, que farà estada al TNC

El soroll que despista el ciutadà renova la idea d’‘El gran germà‘ d’Orwell, per Jordi Oriol

Zeus, trans­for­mat en toro blanc, va per­su­a­dir la jove Europa, que vaga­re­java per la platja, i se la va endur a Grècia, on la va vio­lar. Aquest és el mite d’Europa del qual par­teix Jordi Oriol per pen­sar en el poder líquid actual. Europa Bull s’estrena diven­dres al Tea­tre de Salt. L’obra se situa en una sala de reu­ni­ons, en la qual uns fun­ci­o­na­ris de Cul­tura de la Comissió Euro­pea deba­ten sobre un pos­si­ble parc temàtic de la història en el qual cir­cu­len Robes­pi­erre i Juli Cèsar, però també els ciu­ta­dans i polítics que es revol­ta­ven. L’obra evoca situ­a­ci­ons que van de l’humor més absurd al més cínic i que evi­den­cien que, avui, no es coneix qui governa Europa. Aquells alts fun­ci­o­na­ris reben la visita dels agents de segu­re­tat i el per­so­nal de neteja. A Europa, en rea­li­tat es manté una lluita de clas­ses: uns que volen usur­par el poder (que es fic­tici) dels altres. La revo­lució en mode bucle, comenta Oriol, que se sent acti­vista i com­promès, igual­ment.

Són sis els intèrprets que pugen a escena (però en podrien ser 18 perquè hi ha un cons­tant i diver­tit fre­go­lisme) que tant inter­pre­ten un per­so­natge com toquen ins­tru­ments, ballen i can­ten. “No et dóna temps de pen­sar”, comenta Joan Car­re­ras. Tot és a un ritme tre­pi­dant. El dra­ma­turg i direc­tor (insis­teix que l’obra és coral perquè tots hi han incor­po­rat idees) ha vol­gut dis­tan­ciar-se de l’excés d’infor­mació i cons­truir una trama plena de soroll, un meca­nisme que el poder ha creat per dis­treure de les coses moral­ment impor­tants, com podrien ser els immi­grants que es dei­xen morir en la seva tra­ves­sia a la mar, sense que Europa s’immuti, apa­rent­ment: “George Orwell es va equi­vo­car, El gran germà no és aquell que ens con­trola si no el que emet molta infor­mació fins a des­pis­tar-nos.” Europa Bull va gua­nyar el premi Quim Masó del 2018 i s’estre­narà diven­dres al Tea­tre de Salt. Com ja ha estat habi­tual en les dues ante­ri­ors obres pre­mi­a­des (Medusa i Alba), també farà una tem­po­rada al TNC (del 28 de novem­bre al 15 de desem­bre).

Sal­va­dor Sunyer, direc­tor del Tem­po­rada Alta, afirma que aquesta és la vui­tena vegada que es pre­senta l’autor al fes­ti­val. No li estra­nya perquè el dra­ma­turg juga amb la paraula i supera el mani­fest dels temes que vul­gui trac­tar per donar-li una forma d’humor que revela la seva sin­gu­la­ri­tat cre­a­tiva. El coneix bé Xavier Albertí, direc­tor del TNC: va espe­ro­nar la seva cre­a­ti­vi­tat (en la faceta de pro­fes­sor de l’Ins­ti­tut de Tea­tre) amb La Cai­guda d’Amlet. Oriol, habi­tual de com­par­tir l’escena musi­cal­ment amb Car­les Pedra­gosa (L’empes­tat), ha des­ple­gat també l’aspecte de circ (Karl Stets), musi­cal (Pedra­gosa i Sasha Agra­nov), dansa (Anna Hierro) i tea­tral (Joan Car­re­ras i Olga Onru­bia). Europa crema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.