Altres

L’ascensor cultural

Un estudi detecta diferències en l’assistència cultural entre veïns de barris rics i pobres de Barcelona, però s’iguala si es parla en termes de cultura més amplis

Als veïns que viuen en barris més pobres els preocupa més si tanca un centre cívic que als rics

La pros­pe­ri­tat d’una soci­e­tat es mesura per l’accés igua­li­tari de tots els ciu­ta­dans (tin­guin la renda que tin­guin) als drets de l’estat del benes­tar. Si al segle XX es con­si­de­rava clau la sani­tat i l’edu­cació, a par­tir del XXI cal inte­grar-hi la cul­tura, reclama el tinent d’alcalde de Cul­tura, Edu­cació i Ciència de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, Joan Subi­rats. Amb aquest objec­tiu es va encar­re­gar el 2018 l’Enquesta de par­ti­ci­pació i neces­si­tats cul­tu­rals de Bar­ce­lona. Es va entre­vis­tar 1.650 per­so­nes de bar­ris de renda fami­liar dis­po­ni­ble (alta, mit­jana i baixa). Els resul­tats refor­cen les polítiques d’apro­pa­ment de la cul­tura als bar­ris i con­firma l’interès dels ciu­ta­dans per par­ti­ci­par més de la cul­tura legi­ti­mada (sigui assis­tint a museus o tea­tres) o con­vi­ven­cial (prac­ti­car esport, expli­car con­tes o anar a sales de ball, per exem­ple). Els veïns de bar­ris més rics con­su­mei­xen més cul­tura (lle­gir lli­bres, anar al cine, al tea­tre o con­certs) però els de classe mit­jana en prac­ti­quen més. Pel que fa a cul­tura no legi­ti­mada, con­vi­ven­cial, les ràtios s’equi­li­bren es vis­qui al barri on es vis­qui. Les clas­ses mit­ja­nes s’interes­sen més per la cul­tura per pro­gres­sar soci­al­ment.

L’estudi ha fugit del con­cepte cul­tura estàtic. I per això ha pro­pi­ciat que siguin els matei­xos ciu­ta­dans qui defi­nei­xin què és per a ells cul­tura. Per exem­ple, dema­nant tres espais per desen­vo­lu­par la vida cul­tu­ral. S’ha esta­blert el següent rànquing: cen­tre cívic, casal o ate­neu (45,3%); bibli­o­teca (45,1%); plaça o parc i platja (41,7%); tea­tre,o espais de con­cert (14%); equi­pa­ments espor­tius (11%). També ha apro­fun­dit en quina demanda fan de cul­tura: volen par­ti­ci­par-hi més i els impe­deix assis­tir a més acci­ons el preu, la llu­nya­nia al barri, pro­pos­tes que el moti­vin i tro­bar un grup amb qui com­par­tir la pre­ferència cul­tu­ral. Les per­so­nes que menys par­ti­ci­pen en la cul­tura ins­ti­tu­ci­o­nal (museus, tea­tres, cines...) mos­tren una major neces­si­tat. Com els afec­ta­ria el tan­ca­ment d’una bibli­o­teca o un cen­tre cívic? Men­tre que els entre­vis­tats de bar­ris pobres sumen un 6,7 l’afec­tació; als de zones de classe mit­jana té un valor de 5,6, i als rics, d’un 5,1. En canvi la per­cepció que afec­ta­ria el barri manté unes notes pro­pe­res al 8 per als tres grups. Si s’ana­lit­zen les dades per gèneres, es per­cep que les dones tenen major par­ti­ci­pació en enti­tats soci­als i els homes, en espor­ti­ves. Les dones tenen més difi­cul­tats per acce­dir a la cul­tura legi­ti­mada que els homes i els ho difi­culta bàsica­ment el preu i la llu­nya­nia.

Amb aquesta diagnosi, l’Ajun­ta­ment impul­sarà mesu­res per faci­li­tar-hi l’accés. D’entrada, avala la uni­fi­cació de les polítiques de Cul­tura i Edu­cació; tre­ba­llarà perquè s’apro­fi­tin més les ins­tal·laci­ons dis­tribuïdes per la ciu­tat (bibli­o­te­ques, cen­tres cívics, cen­tres d’ense­nya­ment), i farà polítiques perquè la gent inter­vin­gui més acti­va­ment en la cul­tura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.