Llibres

Un tast de...

‘Memòries. De l’esperança a la desfeta. 1920-1936’, de Josep Benet Avançament editorial

La bandera del Palau

Memòries. De l’esperança a la desfeta 1920-1936
Edicions 62
Gènere:
Memòries
Pàgines:
502
Preu:
20,50 €
Nova edició de les memòries de Josep Benet, en el seu centenari
El març de 2008, Josep Benet (1920-2008) va publicar el primer volum de les seves memòries, que abraçava des de la infantesa a la seva Cervera natal, els anys d’aprenentatge i formació a Montserrat, fins a l’esclat traumàtic de la Guerra Civil i la derrota. Pocs mesos després, quan ja havia començat a treballar en el segon volum, va morir. En aquesta nova edició de les seves memòries, s’hi ha afegit un apèndix, que reproduïm en aquestes pàgines, l’únic capítol que Benet va arribar a escriure del projectat segon volum de les memòries: ‘La bandera del Palau’.
“Vàrem assistir, doncs, en el primer concert celebrat al Palau des del galliner. Imaginar-nos la bandera despenjada ens emocionà

Bar­to­lomé Barba arribà a Bar­ce­lona el 5 d’agost. Un mes després, feia unes decla­ra­ci­ons al set­ma­nari Des­tino, del qual amb la victòria ali­ada havia des­a­pa­re­gut el subtítol Política de Uni­dad i el bust de la senyora que saluda amb el braç alçat dels falan­gis­tes. El peri­o­dista li pre­gun­tava: «¿Es cierto que existe el pro­blema catalán?». I el nou gover­na­dor con­tes­tava: «No veo que exista el pro­blema catalán». I a con­ti­nu­ació s’espla­iava repe­tint els tòpics sobre «regi­o­na­lismo bien enten­dido».

Fer aquesta armació en aque­lla Bar­ce­lona on es patia l’intent fran­quista de geno­cidi cul­tu­ral con­tra Cata­lu­nya, en què era abso­lu­ta­ment pro­hi­bit l’ús de la llen­gua pròpia del país fora de l’àmbit pri­vat i fami­liar, era cer­ta­ment una pro­vo­cació del tot into­le­ra­ble, que exi­gia una con­testa pública con­tun­dent.

Com a res­pon­sa­ble que jo era del grup d’acció del FUC-GNR vaig par­lar amb el seu cap, l’exes­tu­di­ant de medi­cina Oriol Domènec i Lla­va­llol, de la neces­si­tat de fer un cop que obtingués un fort ressò, com a con­testa de la pro­vo­cació del gover­na­dor civil. Hi estigué total­ment d’acord. Exa­minàrem les carac­terísti­ques que havia de tenir i acordàrem que després d’estu­diar-ho amb els seus com­panys ens tor­naríem a reu­nir per deci­dir quina seria la nos­tra acció.

Jo era un habi­tual dels con­certs que orga­nit­zava la Cul­tu­ral, és a dir, l’Asso­ci­ació de Cul­tura Musi­cal (?), de la qual era soci. En un dels pri­mers con­certs de la tem­po­rada, des del galli­ner, em vaig ado­nar que al cen­tre del sos­tre del Palau, allà on era la gran llu­erna mul­ti­co­lor, sem­blava que exis­tien uns forats, que després vaig saber que eren per col·locar les cor­des que havien d’aguan­tar les pla­ta­for­mes per fer la neteja d’aquesta llu­erna. I de sobte se’m va acu­dir que per un d’aquells forats podia bai­xar una ban­dera cata­lana... En un con­cert següent vaig com­pro­var des del pati de buta­ques l’existència d’aquells forats. Exis­tien. Era doncs pos­si­ble que durant la cele­bració del con­cert inau­gu­ral de l’Orques­tra Muni­ci­pal de Bar­ce­lona, al qual amb tota segu­re­tat assis­ti­ria el gover­na­dor civil, baixés una gran ban­dera cata­lana que dugués l’afe­gitó d’un gran pen­joll en què fos ins­crit «No hay pro­blema catalán. Barba». La idea de rea­lit­zar l’acció de pro­testa al Palau de la Música Cata­lana em semblà magnífica, car la situ­ació jurídica en què es tro­bava l’asso­ci­ació pro­pietària del «Palau» era una mos­tra palesa de l’existència del «pro­blema catalán». Mal­grat que duia més de sis anys des de l’ocu­pació de Bar­ce­lona per les tro­pes fran­quis­tes, el govern de Franco encara man­te­nia la pro­hi­bició de l’actu­ació legal de l’Orfeó Català, la qual havia estat sus­pesa en entrar aque­lles tro­pes. Més encara: del nom de Palau de la Música Cata­lana, l’auto­ri­tat fran­quista n’havia supri­mit el mot «cata­lana» i de l’edi­fici, com ja he dit, n’havien estat supri­mits total­ment la senyera i tot el que fos signe de cata­la­ni­tat.

Vàrem assis­tir, doncs, en el pri­mer con­cert cele­brat al Palau des del galli­ner. Ima­gi­nar-nos la ban­dera des­pen­jada ens emo­cionà. Al des­cans sortírem a la petita eixida que exis­tia a l’entrada gene­ral, a cel obert, on sor­tia a fumar un cigar­ret durant el des­cans. Observàrem que hi havia una porta tan­cada que donava a l’últim pis, al que serien les gol­fes del Palau, és a dir, al mateix nivell de la llu­erna. En prin­cipi, doncs, era pos­si­ble l’ope­ració. En els pròxims con­certs Domènec amb els seus com­panys, apro­fi­tant els des­can­sos dels con­certs, sor­ti­ren a aque­lla eixida.

El dia 9 de novem­bre s’inau­gurà la tem­po­rada de con­certs de l’Orques­tra Muni­ci­pal de Bar­ce­lona, diri­gida pel mes­tre Toldrà. Com havia supo­sat, el gover­na­dor civil, Barba Hernández, assistí a aquest con­cert. L’ocasió no podia ser millor per con­tes­tar la seva pro­vo­cació. Jo havia dema­nat a uns caps de les nos­tres «cin­que­nes» del Front Uni­ver­si­tari de Cata­lu­nya, que calia que ells i els seus com­panys assis­tis­sin a aquell con­cert, situ­ant-se al pis de l’entrada gene­ral, amb la con­signa d’arren­car amb forts i seguits aplau­di­ments quan s’esde­vin­dria un fet que sabrien quin era en el seu moment. Jo, per la meva banda, em vaig situar al pati de buta­ques, amb alguns altres com­panys dis­per­sats entre els ren­gles de buta­ques, amb la mateixa con­signa.

Tal com havíem que­dat amb l’Oriol Domènec, aca­bat el con­cert ens vàrem tro­bar per tal d’infor­mar-nos de com havia anat la tota­li­tat de l’ope­ració. Tot havia anat per­fec­ta­ment, lle­vat aque­lla metxa que en no encen­dre’s bé, no havia cre­mat els cor­dills que man­te­nien ple­gada la ban­dera per tal que pogués des­lliçar-se pel forat de la llu­erna i des­ple­gar-se sobre la sala. Sor­to­sa­ment cap dels com­panys que havien par­ti­ci­pat en l’ope­ració, tant els exe­cu­tors com els que arran­ca­ren els aplau­di­ments, havia estat detin­gut. El vaig feli­ci­tar cor­di­al­ment amb el prec que fes exten­siva la feli­ci­tació a tots els com­panys. Ens aco­miadàrem feliços. Després, vaig aga­far el tram­via a la plaça Urqui­na­ona-Tra­fal­gar que em duria a casa, a Sant Andreu, a dor­mir.

El fet produí un gran impacte.

Un fet que tingué una gran reper­cussió, com ho palesa que el gover­na­dor civil imposés la multa de 10.000 pes­se­tes, un import molt impor­tant a l’època, però sense que la premsa pogués dir per què era impo­sada la multa.

L’endemà del fet, la BBC de Lon­dres donava la notícia de la posada de la ban­dera.

També l’endemà, dia 10, una nota del Front Uni­ver­si­tari de Cata­lu­nya, adhe­rit als GNR, adreçava una carta al cònsol de la Gran Bre­ta­nya a Bar­ce­lona, en què l’infor­mava deta­lla­da­ment del fet i mani­fes­tava la seva pro­testa per la impo­sició de la multa de 10.000 pes­se­tes als pro­pi­e­ta­ris del Palau de la Música. La carta anava sig­nada per un dels meus pseudònims: Riells, pre­si­dent del Front Uni­ver­si­tari de Cata­lu­nya.

Molts anys després d’aquesta col·locació de la ban­dera del Palau, vaig poder lle­gir el pri­mer volum de l’interes­santíssim diari de Mau­rici Ser­ra­hima, Del pas­sat quan era pre­sent, notícies i comen­ta­ris que en aque­lla època del fet no vaig arri­bar a conèixer. En l’ano­tació cor­res­po­nent al mateix dia 9 de novem­bre escri­via: «A l’hora de ple­gar (del des­patx) han vin­gut en Benet i la Maria Mont­ser­rat Martí, que en por­ten alguna de cap: l’apa­rició d’una ban­dera cata­lana al Palau de la Música». Era cert: no recordo exac­ta­ment per quina qüestió. A l’ano­tació del següent dia 17, Ser­ra­hima explica que aquest dia després de sopar va rebre a casa seva la visita del comú amic Gue­rau de Cho­pi­tea. Escriu: «Vam comen­tar també el fet de la ban­dera que va aparèixer al Palau de la Música. Diu que un dels poli­cies va dir als de la junta de l’Orfeó, que s’excu­sa­ven: “No se apu­ren, no hay nada que hacer: esa ban­de­rita bajará cual­quier día por la chi­me­nea del gober­na­dor». Cer­ta­ment no es podia fer un elogi major de l’encert que era la pen­jada de ban­de­res feta per la gent del nos­tre grup FUC-GNR i dels com­panys del Front Naci­o­nal de Cata­lu­nya i de par­lar de la ban­dera i expli­cava. Escri­via que després de sopar havia anat, amb la seva muller, a casa de Josep M. de Sagarra, a fer una estona de tertúlia. En la con­versa sortí igual­ment el tema de la ban­dera. Sagarra va con­tar que feia uns dies que havia sopat a Mont­ser­rat amb l’abat Escarré i els pin­tors Josep M. Sert i Pere Pruna i el doc­tor Soler i Roig. Varen comen­tar també el fet de la col·locació de la ban­dera. Segons Sagarra, «l’abat no es mos­trava d’acord amb l’apa­rició de la ban­dera ni amb els aplau­di­ments. Quan ell (Sagarra) ho va defen­sar, l’abat va pre­gun­tar “Per què ser­veix?” i ell va armar “Perquè recor­dem de tant en tant el nos­tre deure”. L’abat ales­ho­res li va dir “Vostè és un dels pocs homes que, de vega­des, m’arri­ben fins a la consciència”». Excel·lent res­posta, la de Josep M. de Sagarra. Sense saber-ho feia pre­sent un dels objec­tius que nosal­tres per­seguíem d’acon­se­guir en col·locar aque­lles ban­de­res: recor­dar a tots els cata­lans que la nos­tra nació, a des­pit de tot, encara era viva i que, per tant, neces­si­tava que tots complíssim amb el nos­tre deure envers ella per tal d’asse­gu­rar el seu Redreçament, i, als fran­quis­tes, que el «pro­blema catalán», mal­grat la victòria mili­tar, con­ti­nu­ava exis­tint.

Com era habi­tual i li cor­res­po­nia, Oriol Domènec em va faci­li­tar la nota de des­pe­ses cau­sa­des per l’ope­ració del Palau. Segons l’ori­gi­nal que con­servo en el meu arxiu era la següent:

Acció del 9 de novem­bre

Impressió de pas­quins 40 pes­se­tes

Com­pra de tipus d’impremta 30 pes­se­tes

Cor­dill de pes­car 10 pes­se­tes

Met­xes 8 pes­se­tes

Ros­si­nyol 5 pes­se­tes

Claus fal­ses 5 pes­se­tes

Paper groc per als pas­quins 12 pes­se­tes

Entra­des Palau de la Música (reco­nei­xe­ment) 10 pes­se­tes

Taxis al Palau (dia de l’acció) 6 pes­se­tes

Entra­des al Palau (dia de l’acció) 15 pes­se­tes

Total 141 pes­se­tes

En la mateixa nota s’incloïen les des­pe­ses d’acci­ons ante­ri­ors pen­dents, en part de paga­ment. Com a curi­o­si­tat les trans­cric a con­ti­nu­ació.

Acció dia 11 de setem­bre

1 pot de pin­tura ver­me­lla 5 pes­se­tes

Pin­zells 6 pes­se­tes

Total 11 pes­se­tes

Acció dia 5 d’octu­bre

1 pot de pin­tura negra 5 pes­se­tes

Metxa 8 pes­se­tes

Ble blanc 7 pes­se­tes

Metxa sofrada 8 pes­se­tes

Coet i pólvora 25 pes­se­tes

Cor­dill de pes­car 10 pes­se­tes

Cor­dill grui­xut 7 pes­se­tes

Viat­ges a Sant Joan 7 pes­se­tes

Total 80 pes­se­tes

Impressió de segells

Tala­drar el paper per als segells 6 pes­se­tes

Impressió dels segells i import paper 275 pes­se­tes

Fèlix Millet i Maris­tany del qual, com sabem, jo era secre­tari par­ti­cu­lar i que tenia un alt càrrec a la Junta de l’Orfeó Català, em parlà natu­ral­ment de la ban­dera col·locada al Palau i de l’impacte que havia cau­sat. I natu­ral­ment de la sanció de 10.000 pes­se­tes que el gover­na­dor civil Barba havia impo­sat a l’Orfeó, pro­pi­e­tat del Palau. Em va dir que ell havia ofert a l’enti­tat faci­li­tar pagar l’import de la multa, si era neces­sari, la qual cosa em sem­bla que final­ment no va ser. I no pogué d’estar-se de dir-me que supo­sava que jo conei­xia els autors del fet. No vaig pas ama­gar-li quina era la meva res­pon­sa­bi­li­tat en l’acció, alhora que li expli­cava la cura que havíem posat en fer-la perquè quedés clar que ningú de l’Orfeó tenia cap relació amb l’acció.

Josep Benet

Josep Benet i Morell (Cervera, 1920 - Barcelona, 2008) va compaginar la seva tasca com a historiador amb la militància política. Va ser senador i diputat del Parlament de Catalunya. Com a historiador, és autor d’uns quants llibres essencials de la historiografia catalana, entre els quals “L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya” (1995). L’any 1996 li va ser atorgat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.